Er det så sikkert at det handler om å "trekke tilbake følelser" da? Handler det ikke heller om at folks smak utvikler seg, modnes og endres?

Mange bøker jeg satte stor pris på tidligere misliker jeg sterkt i dag, og om jeg skulle skrevet noe i samme gate som det du beskriver, ville det vel neppe vært noen slags forsøk på å forsvare meg. Det ville snarere dreid seg om at jeg i dag ikke helt forstår hvorfor jeg en gang likte disse bøkene. Om det for noen faktisk er et slags forsøk på å forsvare seg, fordi de føler at det de har lest og likt ikke er "bra nok", så er jo det bare trist, men som oftest tror jeg altså ikke at det er det som er tilfelle.

Jeg liker ikke Berlinerpoplene lenger, og selv om jeg kan forstå at den appellerer til andre, skjønner jeg heller ikke helt hvorfor jeg på noe tidspunkt syntes at den var bra. Likevel synes jeg jo at det er positivt at Ragde ga meg fine leseropplevelser på et tidspunkt, selv om hun ikke gjør det nå lenger. Egentlig handler det vel bare om at jeg har forandret meg en hel del siden starten av tenårene, og at jeg ser etter helt andre ting i dag enn jeg gjorde da jeg var tretten. Når folk skriver sånt tror jeg kanskje at de har lest noe og likt det, endret smak, og så sitter de kanskje igjen med en følelse av at de ikke helt forstår hva det var som appellerte. Likte jeg virkelig dette noen gang? Har jeg forandret meg så mye siden da? Det er kanskje like mye en slags søken etter forståelse som det er noen slags form for forsvar.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Og det er som nevnt greit, å forandre seg. Men jeg har også lest at folk kan føle at litteratur de har lest her inne ikke er bra nok, for å bruke det begrepet, og hvis vi er på vei dit er det synd.

Jeg poengterte at man ikke må like det samme hele livet, men den gangen man leste og likte en bok ga det en positiv leseropplevelse. Så derfor er det viktig å ikke trekke tilbake den meningen, selv om den ikke er den friskeste i ens minne.

Jeg håper bare folk klarer å ta vare på den følelsen de har når de klapper sammen en bok. Er en ikke sterk nok kan man bli farget av andres meninger på det området. Det er greit å forandre seg, men det betyr ikke at det en følte den gangen var feil. Ergo man trenger ikke forsvare det :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ser ikke helt hvorfor man ikke skal kunne trekke tilbake meningen. Man har forandret syn, og liker ikke boka lenger, hvorfor skal man ikke da kunne si at man ikke lenger forstår hva som appellerte?

Positive opplevelser fører til at man fortsetter å lese, og dermed utvikler seg, og det synes jeg det er viktig å huske på, men når det er sånn at man faktisk har forandret syn, synes jeg ikke at det virker rimelig at man skal fortsette å stå inne for noe man ikke lenger mener. Å trekke tilbake meninger ser jeg altså på som helt harmløst, men å glemme viktigheten av positive opplevelser tror jeg kan være veldig uheldig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

BirkaGroSynnøve H HoelLinda RastenAnne-Stine Ruud HusevågTanteMamieEirik RøkkumToveVigdis VoldMads Leonard HolvikPiippokattaEivind  VaksvikRisRosOgKlagingKikkan HaugenLailaKaramasov11Bente NogvaNina J.B.Tove Obrestad WøienMorten MüllerTor Arne DahlEgil StangelandLilleviLindaBOddvarGGro-Anita RoenAgnete M. HafskjoldKirsten LundLars MæhlumCecilie MEileen BørresenBård Støremay britt FagertveitAndré NesseKristin_PirelliMorten JensenAvaÅsmund ÅdnøyMaren