Det er nokre manglar, ja. Eg synest det ser ut som om det bare er romanar, det er i alle fall einaste forklaringa eg finn på at både Ibsen og Shakespeare manglar heilt. Også synest eg for eksempel nokre forfattarar som John Irving, Philip Roth og Salman Rushdie har fått veldig mange titlar, til fordel for andre forfattarar som er forbigått.

Det finst visst ei skandinavisk liste også, med litt fleire norske, svenske og danske bøker. Eg har ikkje funne ho, men det kan hende det er fleire bøker der.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Mursteinen 1001 bøker du må lese før du dør er den norske utgaven av 1001 Books, utgitt i England i 2006 med Peter Boxall som redaktør. Den (første?) norske utgaven kom i 2007, oversatt av Kjell Olaf Jensen, med Hans H. Skei som faglig konsulent og (lett) bearbeidet for norske forhold med bistand fra en håndfull "nordister, litteraturvitere og bokhandlere" som forlaget skriver i innledningen.

Av redaktørens innledning går det klart fram at det dreier seg om romaner, i overveldende grad for VOKSNE. Men i den norske versjonen fant jeg Pippi Langstrømpe og ungpikeklassikeren Småfrøkner, som jeg husker fra den gangen jeg var fjortis. Her finnes vel omtrent et trettitall nordiske romaner.

Oversikten er ordnet kronologisk etter utgivelsesår.

Jeg ble ikke så lite overrasket over å oppdage at jeg nå har lest 198 av de anbefalte bøkene - og tilsvarende motløs av å konstatere at det er et hav av presumptivt gode romaner jeg bare kjenner tittelen på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikkje bli motlaus, bli inspirert til å lese meir!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er jo det jeg gjør. Uavlatelig!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det så også ut som om barn- og ungdomslitteratur manglet, i hvertfall barnebøker. Jeg lette også etter Ibsen og Shakespeare.

Syntes lister som denne er morsomme, men jeg leser mye som aldri ville kommet seg inn på noen liste. Syntes BBC listen var morsom, mener å huske at jeg hadde lest mange der :)(Listen hvor BBC påstår at du ikke har lest fler enn 6 bøker- finnes i en diskusjon her inne)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Siden du likte 99-lista kan du jo sjekke den ordentlige listen deres - The Big Read. Den har topp 21, topp 100 og topp 200 og er litt mer overkommelig enn 1001-lista. ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, stemmer det. Eg trur eg har sett den eit par gonger.

Eg les også ei rekke bøker, som ikkje står på denne lista. Eg synest i alle fall det er eit spennande utgangspunkt for å organisere lesinga, i alle fall så lenge eg har såpass mange av desse bøkene ståande utan å ha lese dei.

Men ja, barne- og ungdomslitteratur og dramatikk og lyrikk ser ut til å vere heilt borte. Så det er nok avgrensa til voksne romanar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

RufsetufsaIvar SandKirsten LundSynnøve H HoelPi_MesonTom-Erik FallaIngunn SEvaMonica CarlsenVariosaHeidi Nicoline ErtnæsTorill RevheimgretemorLisbeth Kingsrud KvistenG LIngebjørgsiljehusmorBertyBerit RbreksusannaAlice NordliKarin BergReidun SvensliVidar RingstrømMetteIreneleserHarald KTonje SivertsenmgeLailaritaolineIngrid HilmerTine VictoriaEgil StangelandBeathe SolbergHegeBente NogvaTine Sundalsomniferum