Som bokelskar og forskar har eg lyst til å stille to spørsmål til alle på bokelskere.no: 1) Kjenner du til lesesirklar? 2) Kva kjenneteiknar desse når det gjeld deltakarar og aktivitetar?
Viser 12 svar.
Jeg diskuterer og snakker ofte om bøker med andre, men er ikke med i noen lesesirkel.
Vi er 4 damer som har lesesirkel...det er i i alle fall det vi kaller det...selv om vi av og til også f.eks går på foredrag eller kino sammen. Da er det gjerne relatert til noe vi har lest eller vil lese. Vi møtes hos hverandre ca hver 6. uke og diskuterer boken eller bøkene vi har blitt enige om å lese i mellomperioden (innhold, litterære virkemidler osv). Tidligere hadde vi med 2 menn, dette var veldig positivt. Vi har jobbet, og jobber fortsatt for å få med menn, men har så langt ikke lykkes.
Me er åtte kvinner som møtes ein torsdagskveld i månaden for å diskutera bøker og livet. Kallar oss litteraTURguppe, prøver å få til ein felles tur i året. I fjor var me nokre dagar i Sør-England og fekk med oss mellom anna sommarhuset til Virginia Woolf. Har halde på i nærare ti år, dette er eit viktig samlingspunkt og ein måte å sørga for at me har eit liv utanom jobben. Me plar bli enige om ei bok i månaden som nokre av oss kjem gjennom, andre får med seg referat frå resten. Det skal ikkje vera stress knytta til dette. Siste boka me las var Thomas Espedal: gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv. Forrige bok var Lars Amund Vaage si siste bok og neste forfattar blir Beate Grimsrud. Høgdepunkt i månaden dette.
Vi har en lesesirkel på jobben, og den har bestått i nærmere 25 år. Vi er 12 deltakere som stiller med en bok hver, og disse sirkulerer slik at alle får ny bok hver måned. Det har vært noe utskifting av deltakere, men mange har vært med hele tiden. De siste årene har vi bare hatt kvinnelige medlemmer, men vi hadde lenge med en mann eller to.
Vi diskuterer svært sjelden bøkene, - det blir som oftest ikke mer enn noen meningsytringer i forbindelse med overleveringene, for det er jo ingen som leser samme bok samtidig. Vi har ett møte i året, i januar. Da snakker vi om hvem som kan stille med hvilken bok. Det behøver ikke å være årets bøker, men det bør jo ikke være en som alle har lest;) Deltakerne står helt fritt hvorvidt de vil lese bøkene eller ei, - det er et tilbud om å få lese bøker man kanskje ellers ikke ville kommet over, - eller slippe å kjøpe en man har hatt veldig lyst til å lese. Vi stiller med rimelig "seriøse" bøker, kanskje én krim og få av årets oppskrytte(NB!) bestselgere. Samtidig bør de ikke være for tykke, - man må kunne regne med å rekke å lese dem på en måned.
Dessuten kan jeg fortelle at i min oppvekst var også min far med i en lignende lesesirkel på sin jobb.
Eg har vore med i to slags lesesirklar, utan at vi gav aktivitetane dette namnet:
I ein periode på begge sider av 1990 møttest norsklærarane på skolen ein gong i halvåret til symposium – vi åt og drakk og tala om eit litterært emne. Det gjekk på omgang å vere vert, og verten valde tema, delte ut det som var nødvendig av ekstra lesestoff og heldt innleiing. Vi diskuterte emne som essayteori, essay av Trond Berg Eriksen, hesten i norsk litteratur, Platons Symposion og ein del andre ting som eg ikkje heilt hugsar. Det var godt å kunne diskutere fag på eit plan der vi følte oss heime. I dag er det mindre tid til slikt, for vi har så mange andre slags møte og lyt drive med papirarbeid. Men det er kanskje i slike samanhengar at ein treng å slå ut det faglege håret sitt?
Gjennom sytten år hadde ein kamerat og eg hundre møte om klassisk gresk. Vi møttest annankvar månad for å arbeide med ei tekst, for det meste av Homer. Den som var vert, stod for mat og språkleg gjennomgang. På denne måten klarte vi å dekkje store delar av Iliaden og Odysseen. Vi tok også ein del andre episke forfattarar, og vi såg på både språklege, litterære og kulturelle sider ved tekstene. Kvar haust leigde vi oss inn på eit pensjonat ein sundag der vi tok føre oss ei større tekst, helst ein tragedie, over ein heil dag, avbrote av skogstur og middag.
Sjølv om eg mest er individuallesar, om det er nok som heiter det, sette eg stor pris på desse arrangementa og skulle ønskje at eg var med på noko liknande i dag. Heldigvis har eg glede av diskusjonane om Ibsen, Shakespeare og Cervantes i Bokelskere!
Vi er 4 damer og kaller oss litteraturgruppe. Det er fordi vi av og til går i teater og på kino. Eks. vi har lest boka "sangen om den røde rubin", så forestillingen "Ask Burlefot". Vi har lest boka "Vann til elefantene" og har sett filmen med samme navn.
Vi går på bibliotekets og bokhandlerens litteraturkvelder.
Vi leser ikke samme bok samtidig, det er gjerne en som leser og anbefaler de andre. Vi gjør dette for å spare tid, det er ikke alle bøker alle er like interessert i og det går kjempegreit. Vi leser både eldre og nyere litteratur, gjerne klassikere.
Vi treffes 1 g. pr mnd på et fast utested der vi anbefaler bøker for hverandre, diskutere og prater om de bøkene vi har lest, osv. Vi finner fram til nye bøker vi vil lese eller planlegge å delta på andre kulturbegivenheter.
Vi skal se en forestillingen over boka "Jernbyrden" av Gabriel Scott, da skal vi ha lest boka først.
Jeg er med i lesesirkel, dvs vi kaller det leseselskap som ble dannet for 10 år siden da to herrer inviterte ganske mange til å være med å lese Joyces Ulysses for å avslutte emd tur til Dublin som også sammenfalt med 100års-jubileet for Bloomsday. Vi var 16 som leste hele romanen og dro til Dublin. Siden har noen av medlemmene sluttet og nye kommet til (jeg tror vi er 8 av de originale medlemmene som henger med), og vi er per i dag 13 medlemmer (vi er heldigvis ikke overtroiske;-). Siden Ulysses har vi lest Don Quixote med avslutningstur til Toledo-området, Brødrene Karamazov med avslutningstur til St. Petersburg, Dantes Guddommelige komedie med avslutningstur til Firenze og er nå i erd med å lese Goethes Faust med kommende tur til Weimar.
Vi møtes en lørdag i måneden, kl. 12 - 14 hos hverandre. To av leseselskapets medlemmer har ansvar for å introdusere dagens lesing og det kan være å snakke om det som skal leses, å ta for seg forfatteren, den historiske epoken, samtidige forfattere, litteratur som er inspirert av boka vi leser eller å kaste fram ebn problemstilling som skal snakkes om i lys av det vi leser. Så leser de to ansvarlige høyt de sidene vi skulle forberede (40-50 sider). Resten av tida bruker vi til å samtale om romanen og leseopplevelsen, evt andre ting.
Med andre ord er våre særtrekk at vi leser litteraturen høyt sammen, dvs opplever den i fellesskap og reiser i forfatterens fotspor som avslutning. Vi er en broket forsamling av leseglade mennesker som ikke nødvendigvis har så mye mer felles enn dette leseselskapet, og det bidrar på sett og vis til at jeg setter enda større pris på fellesskapet og har blitt svært glad i leseselskapet, opplevelsene og menneskene som deltar.
Jeg må nok arrestere deg her, Tone; vi er faktisk pr i dag 16 medlemmer.. Bortsett fra denne regnefeilen, er jeg helt enig i din beskrivelse av leseselskapet vi begge er medlem av. For en glede medlemskapet har gitt oss de 10 siste årene! Det eneste jeg har å tilføye er at kjønns- og alderssammensetningen er en av de største grunnene til at jeg trives så godt med denne “gjengen”. Vi er 9 kvinner og 7 menn, og det er mer enn 30 år mellom yngste og eldste medlem. Dette gjør at vi hele tiden får servert ulike perspektiv av det vi leser. Det gir en god følelse å lære, og å lære bort ;) Har en teori om at det er sjeldent at en lesesirkel/et leseselskap har en såpass jevn kjønnsfordeling… Kan det stemme?
Jeg legger meg selvsagt paddeflat - vi var 13 - nå er vi 16... og helt enig med deg at kjønns- og aldersblandinga er noe som bidrar til at jeg trives godt med leseselskapet. Gjør heller ikke noe at vi fant noen nye medlemmer under de 40 år - så trekker vi snittalderen litt ned;-)
"... noen nye medlemmer under de 40 år - så trekker vi snittalderen litt ned". Takker for den, Tone, men jeg fylte 40 i desember så det var nok bare en ny under 40;-)
Det som er litt moro, er jo at jeg ble med i lesselskapet til Anja og Tone fordi jeg begynte å diskutere med Anja på bokelskere.no. Gjennom dette nettstedet fant jeg en gruppe mennesker med de samme, litt sære interessene som jeg, nemlig å kaste seg over klassiske verk og se hvor det bringer en. Lesingen av Goethes Faust har medført lesing av essey om Goethe samt anskaffelse av andre verk tilknyttet og av Goethe. Verk jeg trolig aldri ville ha vurdert å lese. Det at leseselskapet er en samling av såpass forskjellige mennesker, selv om det er en overvekt lærere, gjør at potensialet for å få mere ut av samlingene våre, øker.
Bare synd at jeg måtte passere 40 år før jeg fant ut at å lese ting sammen med andre er så spennende!
1 - ja, 3 stk
2 - berre kvinner. 2 av sirklane består av jenter som er ansatt hjå same arbeidsgivar (kommunalt ansatte: 1 på tvers av avdelingar og 1 som består av lerarar som opprinneleg var ansatt på same skule), og den siste av meir "tilfeldige" deltakarar/vener. Er litt usikker på kor ofte dei har "boktreff" (anna kvar månad?) og kvar av dei får ansvar for å velja ut bok etter "børt".