Jeg leste Kildens Utspring nå i påsken. For en fantastisk bok! Skulle gjerne hatt en lesesirkel å diskutere denne med. For meg var det spesielt interessant å lese boka nå fordi jeg var i USA. Ayn Rand bruker amerikansk arkitektur som ramme for å presentere sitt budskap.Hun er sterkt kritisk til at amerikanske arkitekter i en lang periode kopierte bygg fra renessansen og gresk og gotisk byggestil i stedet for å skape noe nytt selv. Som turist i Minnesota og St Paul var jeg hjertens enig i hennes kritikk. Forstår ikke helt hvorfor denne skal lenkes til FrP i så stor grad. Det er riktig at Rand hyller den frie vilje. Men I boka legges stor vekt på ekte og kvalitetsorientert kunst og kultur - med tilsvarende forakt for det banale. I mitt hode er ikke FrP et parti som gir uttrykk for noen som helst fintfølelse i forhold til kultur.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Det er vel FrP selv som har linket den til seg. Siv Jensen har vel oppgitt denne som sin favorittbok. Og i ny og ne spørres politikere om å nevne bøker. Frpere velger ofte Rand. Etter litt googling ser jeg at de også har hatt/har samarbeid med Ayn Rand Institute som var blant tenketankene bak George Bush. At Rand linkes til politikk er vel rett og slett fordi det hun skrev var politisk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for info! Interessant.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ayn Rand er de høyre-ekstremes "intellektuelle" alibi. Det er laget en spilefilm om henne. Der fikk man innblikk i hennes sinn, og den var nokså skremmende synes jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spennende! Hva var det du opplevde som skremmende?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mange år siden jeg så filmen. Men husker bl.a at Rand ble fremstilt som et iskaldt individ (manglende empati...). Hun så (kun) opp til "overmennesker"/seg selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

DET syns jeg hørtes Aspergersk ut!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv om jeg ikke har lest hele boka, så synes jeg din kommentar var veldig god og reflektert!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, Ayn Rand sto nok svært fjernt fra et norsk proteksjonistisk Frp. Kildens utspring er heller ingen politisk roman/ bok (Ayn Rands politiske manifest finner du i boka Atlas Shrugged). Kildens utspring er mer et ekstrem-individualistisk verk om et totalt uavhengig og følgelig fritt menneske. Helten lever og virker i et samfunn som er martret av altruisme, spyttslikkere, snyltere og diverse andre degenererte figurer ( ifølge Rand). Vel, jeg forenkler kraftig her, men Ayn Rand brukte bevisst sort/ hvitt-tenkning for å få frem sine poeng. Hennes filosofi - objektivismen - eller ekstrem-liberalisme er (etter min mening) en utpreget utopi, men tankegodset er like fullt selve fundamentet i amerikansk frihets- og før-borgerkrigs-tenkning.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Meget god kommentar! Riktig at Rand gir karakterene ekstreme egenskaper - det er noe av det som gjør boken spennende. Hvor langt er de villige til å gå, for å følge sine prinsipper ( eller mangel på sådan). Hvor langt er de villige til å synke? Ser en parallell til Ibsens Brand (med Peer Gynt som motsats). Kildens utspring blir nesten litt operaaktig i denne dramatiske svart-hvitt-fremstillingen.

Kjenner at jeg gleder meg til å ta fatt på resten av hennes forfatterskap. Har ventet litt på å få Atlas shrugged og Anthem på e-bok på norsk, men det har foreløpig ikke slått til. Atlas shrugged er voldsomt mange sider. Har funnet den som e-bok på engelsk, så da er det vel bare å begynne å lese!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var en god kommentar. Jeg har ikke lest hele boken, men ser poengene dine.

Om det hun beskriver er en utopi eller ikke kan man jo diskutere, men det kommer også litt an på hvilket nivå man befinner seg på, individ, mikro eller makro.

Man ser jo i det offentlige i dag på flere nivåer at ting ikke er som det burde være. I denne konteksten synes jeg at boken er interessant å reflektere over. Jeg kian endr e mening når jeg får lest den ferdig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er ingen objektivist eller frelst "Ayn Randist" selv om jeg ble ganske så hypnotisert besnæret da jeg leste disse bøkene for mange år siden. Ikke så rart egentlig for filosofen Ayn Rand pøser på med heroisme og helter kontra veike og sleezy skurker pakket og presentert i populær-romanen eller underholdningslitteraturens form. Utopi er det fordi det skal mye til for virkelighetens mennesker å leve opp til Ayn Rands idealer! Dette tør jeg påstå uansett din, min eller andre leseres politiske plattform. Jeg anbefaler virkelig å lese disse romanene. De er rå og herlig politisk ukorrekte i vår litt vasne sosialdemokratiske grå norske hverdag. Bare titlene gir deg gåsehud! "Atlas Shrugged", uoversettelig til norsk, giganten, titanen, han som bærer jorden aksler seg, må liksom skifte grep på verden... Herlig!!!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Atlas trakk på skuldrene", er vel den bokstavelige oversettelsen. Slett ingen dårlig tittel det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg synes at du igjen skriver en god kommentar, og er ikke uenig med deg i det hele tatt.

Jeg skal uttale meg mer når jeg får lest boka ferdig,men følger deg helt på det med at den utfordrer vår sosial demokratiske korrekthet.

Når jeg nevnte det med utopi så tenker jeg ikke å ta alt hun sier helt bokstavlig, men mer at man utfordrer det etablerte politiske korrekte, enten det er på riksnivå eller lokalt nivå.

Jeg tror egentlig at vi er temlig enige.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Morten JensenEivind  VaksvikLailaHelen SkogTrude JensenDolly DuckSolveigReidun SvensliIngunn SPiippokattaReadninggirl30Torill RevheimFindusHeidiHilde Merete GjessingEmil ChristiansenTine SundalKari ElisabethAnniken RøilIngvild SAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesKirsten LundFride LindsethMarit HøvdeG LskognymfenEllen E. MartolmarithcVannflaskeVibekeBjørn SturødSynnøve H HoelBjørg L.IreneleserKorianderBeathe SolbergMarit HåverstadsiljehusmorAstrid Terese Bjorland Skjeggerud