Jeg må innrømme at jeg ikke har fulgt alt for godt med på hva som har skjedd på barnebokfronten de siste tjue årene. Jeg har lest småbarnsbøker fordi jeg har hatt et lite barn, og nå som han er andreklassing går det i doktor Proktor og Harry Potter og Kurt og rampete Robin. Vi har jo lest Ronja Røverdatter og Pippi og sånt fra min barndom, men av de nye bøkene vi har lest er det ikke mange jentehelter, akkurat - og enda jeg er gammel feminist har jeg ikke tenkt så mye over det.

Men i forrige uke hadde jeg snikførslipp på min egen 9-12 bok med 120 unger i Bø i Vesterålen, og etterpå snakka jeg med noen elleve år gamle jenter som syns det var så rart at hovedpersonen Kaspara var jente. Ikke fordi jenter ikke kunne være hovedperson (som jeg først misforsto dem til), men fordi Kaspara var så modig. Og sterk nok til å fiske en spekkhugger! Det siste var kanskje ikke så realistisk, så jeg spurte om de kjente mange gutter som kunne fiske spekkhuggere. De gjorde ikke det, men de syns nå det var rarere med ei jente, likevel.

Da begynte jeg å tenke. Tøffe ungdomsbokjenter kommer jeg på mange av, men hvordan står det egentlig til med barneromanene? Kryr det av sterke, tøffe heltinner disse jentene har gått glipp av, eller vokser dagens barn opp i den tro at jenter ikke kan fiske spekkhuggere? Noen her som er superbeleste og har vektige synspunkter eller spennende teorier?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Et lite sidespor her, men husker selv hvor stilig vi venninner syntes det var med Pernille og Mr Nelson på fjernsynet. Plutselig så ble VI de tøffe:-) Tror det er viktig at jenter OG gutter får realistiske rollemodeller, både i litteraturen og i det virkelige liv. For fremdeles er det mange som spiller på dette med "pysete" jenter og barske gutter. Samtidig så er det jo flere av kvinnekjønnet som spiller opp til det selv også, - det er kanskje det dummeste...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tonje Glimmerdal er jo en skikkelig heltinne. I Hans Sande sine bøker det noen freske jenter, og i Knoterud Fk av Lars Mæhle er den eneste jenta på laget dem tøffeste av dem alle. Både Ida og ulven (Camilla Kuhn) og Jenny blir knallhard (Marita Liabø) handler om jenter som er engstelige i utgangspunktet, men som er aktive og klarer å ordne opp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser ikke så veldig mye barnebøker, så jeg kan ikke uttale meg veldig mye om det, men jeg vil gjerne dele noe som skjedde for 1-2 år siden. Da skulle jeg kjøpe en dress til en liten jente jeg kjenner. Hun skulle begynne i barnehagen, så det var nødvendig. Men det var lettere sagt enn gjort... Vi fant nesten ingen dresser i klesbutikkene. Det var haugevis av dresser til gutter, men til jenter var det kun søte kjoler. De kunne like gjerne sagt rett ut at gutter skal være aktive og leke, mens jentenes eneste oppgave er å sitte på en stol og se pen ut. Dette syns jeg er helt feil!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De fleste bøker jeg leser, handler om jenter som tør å si sin mening. Kanskje ikke akkuratt fiske en spekkhogger, men jeg i hvert fall, synes det er utrolig kult med jenter som er kulere, sterkere eller tøffere enn gutter. Litt bad-girls må det jo være :O)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ville og ha prøvd meg på biblioteksvar.no - de har databaser som kan finne det meste du er etter, for ikke å si at tjenesten er bemannet med beleste og dyktige bibliotekarer:-) Jeg vil jo gjerne slå et slag for Lene Kaaberbøls bøker, bla. fant jeg Skammarens dotter på www.onskebok.no - mye artig der: http://www.onskebok.no/default.aspx?cmd=viewbookdetails&id=597

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg glemte å si at på ønskebok, så kan du velge hovedperon selv (etnisk opphav, alder,seksuell legning, alder. Riktignok begynte denne basen som en barnebokbase, men etterhvert så innså en at dette verktøyet var for sofistikert til de minste, så nå er egentlig målgruppa fra 16 år og oppover. Men når du sier dere leser Harry Potter, så kan en del av disse bøkene være gode tips :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hallo, Pippi Langstrømpe!

Jeg spør: finnes det barnebøker hvor jentene IKKE er tøffe? Det har jeg aldri vært borti (som jeg kan huske).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spørsmålet gjaldt nye barnebøker, og Pippi er jo en skikkelig olding. Og ja, når jeg tenker over jentefremstillingene i de nyere bøkene jeg har lest for min sønn, skjønner jeg at de jentene syns Kaspara er rar - hvis de altså ikke har lest noe av det andre som har blitt nevnt under her. Det er mange fine kvinnelige sidekicks rundt om, men de er nettop sidekicks, og rå styrke, nakent mot og rein vilje er ikke det de er mest prega av, altså.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke så god oversikt, men har bitt meg merke i Mamma Mø-bøkene, med ei ku som ikke er redd for å prøve nye, skumle ting. Synes det er viktig at de helt yngste også får gode rollemodeller i bøkene sine og bøker som bryter stereotypiene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Lyra Belacqua i Det gylne kompasset av Phillip Pullman? Hun syns jeg er tøff der hun hamler opp med dumme voksne, isbjørner og andre skumle saker. :o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

dette er et fint sted fullt av flinke, fine folk :) Den lista skal øyeforblikkelig oversendes jentenes skole. Og pugges til senere anledninger.

Det blir ikke så vanskelig, for den er jo fryktelig kort!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har jo Roald Dahl sin Matilda, men den er ikke akkurat en nyhet, men ellers så vil jeg nevne "Navnet på denne boka er hemmelig" av Pseudonymous Bosch. Der er det Cass(jente) og Max-Ernest som er hovedpersonene og heltene. Men jeg vil si at Cass var tøffest og tok mest iniativ til å møte det farlige og fange skurkene. Jeg simpelten elsket denne barneboka og vil anbefale den på det sterkeste.

Også har jeg akkurat lest "Mitt navn er Coriander" av Sally Gardner. Også en fantastisk barnebok hvor ei jente er helten.

Unni Lindel har en serie barnebøker som handler om Nifse Nella. Dog et spøkelse, men likevel av det kvinnelige kjønn. Nå har jeg ikke lest disse selv, men etter hva jeg ser det står om innholdet, så trur jeg hun er ganske så tøff.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mathilda kommer vel i Pippi-kategorien som gammel bok. De to andre har jeg ikke hørt om, takk for tips, skal sjekke dem ut! Men Nifse Nella har jeg lest, altså, og jeg syns ikke hun er spesielt tøff. Hun er riktignok tøffere enn det mannlige sidekicket, men det sier mer om hvor sytete han er enn om henne. Hmmm, kanskje jeg er streng, nå?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nina Med skrev en masteroppgave om akkurat dette i 2007: Jakten på Pippi og Nancy Drews arvtagere i moderne norsk barnelitteratur : en heltinnestudie. Her tar hun for seg 100 bøker for barn i alderen 10 - 14 år utgitt mellom 2001 og 2005. Hun kommer frem til at det er ytterst få jentehelter (men desto flere jentehovedpersoner i bøker om kjærlighet....)

Men etter dette har det i alle fall kommet to tøffe jenter: Lena i "Vaffelhjarte" og "Tonje Glimmerdal" er både modige og oppfinnsomme, og tar gjerne opp kampen mot guttene om nødvendig. Tonje har til og med mottoet "Fart og sjølvtillit" - og lever opp til begge. Bøkene er skrevet av Maria Parr. "Tonje Glimmerdal" fikk Brageprisen i 2009.

Men bortsett fra Maria Parr, kommer jeg i farten ikke på noen som skriver om tøffe jenter...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er sant, Maria Parr sin Lena er fin, og Tonje Glimmerdal har jeg jo hørt er fabelaktig. De burde jeg ha anbefalt. Men om jentene skulle ha lest de to bøkene - to heltinner er ikke mye en hel barndom av bøker! Håper inderlig noen her kommer opp med flere ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nemi! ;) hun er den tøffeste fantasijenta jeg kjenner til i hvert fall. Bra rollemodell :P

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tøff er hun, men ville ikke akkurat kalt en bedrukken, arbeidsledig, økonomisk uforsvarlig ung dame som fyller livet med sjokolade, one night stands og tequila for en rollemodell. Kanskje spesielt ikke for barn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nemi er tøff, men jeg ville vel ikke kalle henne barneheltinne, akkurat? Ikke så mange niåringer som henger med, tror jeg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, du har rett, kanskje jeg ikke leste nøye alt som sto i denne tråden.. men likevel:) Nemi er kul. Terskelen blir jo lavere og lavere hos de nye generasjoner? :) Jeg vet i hvert fall om en 11-åring som liker henne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

IngunnJToveHarald KKirsten LundVannflaskeBeathe SolbergHeidiReadninggirl30TanteMamieCathrine PedersenINA TORNESTine SundalGodemineLilleviDinaSigrid NygaardHeidiElisabeth SveeStig TMarit HåverstadMorten MüllerJan-Olav SelforsPer Åge SerigstadHeidi BBPär J ThorssonSilje HvalstadIngeborg GDaffy EnglundTorill RevheimsomniferumEgil StangelandAvaDanielConnieRufsetufsaNinaFarfalleIreneleserBjørg RistvedtHilde Merete Gjessing