Viser 28 svar.
Utrolig at folk som liker å lese beskriver andre leseglade på den måten du gjør! Dersom du er "belest" så vet du også at denne boka er lest og applaudert av tusener på tusener av lesere over hele verden. Å klasiifisere disse som "ikke spesielt beleste" er utrolig belærende. Her skal vi diskutere bøker og bøkers innhold, ikke klassifisere dens lesere.
Er det fordomsfullt å anta at personer som synes at denne boka er forferdelig klam og mener at de som liker boka ikke er særlig beleste, er veldig usaklige???
Ha-ha! Svaret er selvfølgelig ja til både Marte og deg.
Jeg likte boka veldig godt. Jeg var i begynnelsen av 20-årene når jeg leste den. Fikk det i gave av pappa og hadde ikke hørt om boka før så jeg hadde ingen foruntatte meninger om den. Jeg syns den forklarer budskapet på en veldig enkel måte. Det var en lettelse å lese at noe som media og omverden presenterer på så komplisert måte blir forklart så enkelt.
Dette var vel litt drøyt Marte, kunne du ikke ha skrevet en saklig begrunnelse for hvorfor du ikke likte boken, heller enn å klassifisere alle som liker den som lite beleste.
Jeg har lest boken, men var ikke spesielt begeistret for den, det var nok ikke min type sjanger, men jeg ser ikke ned på de som liker den, det kunne aldri falle meg inn.
All respekt for din livserfaring, men å forvente/tro at en bok skal gi en oppskriften på "meningen med livet", må vel sies å være i beste fall naivt.
Takk for at du utdypet. Hvorfor kunne du ikke bare skrive noe sånt med en gang? Å gjøre seg selv upopulær med slike uttalelser som du kom med i åpningsinnlegget kan jeg ikke forstå at tjener til noe som helst. Om du ønsket å diskutere fin litteratur og underholdningslitteratur så finnes det flere sånne diskusjoner her inne om du søker i arkivet, og samtlige av de jeg har sett har vært startet uten noen som helst form for provokasjon.
Forøvrig ser jeg ingen angrep på deg som person i den diskusjonen som har vært. At ikke alle er enige med deg må du nesten tåle om du skal være med å diskutere her inne.
Jeg har inntrykk at det er in å ha sterke antipatier imot akkurat den boka, Solveig. Den er ikke noe stort klassisk verk, men det finnes mye annet dårlig der ute.
Skjønner ikke helt hvorfor det er sånn.
Jeg tror endel av svaret er at den har vært så "hypet", så man har veldig store forventninger til den. Sånn var det iallfall for mitt vedkommende. Trodde omtrent jeg skulle se lyset, men det gjorde jeg på ingen måte.
Det har du sikkert rett i. Fikk ikke med meg den hypen og det er selvfølgelig markedskrefter/penger som styrer sånt.
Det er en historie jeg liker i boka, resten kan være. På side 36 i min utgave:
En handelsmann sendte en gang sønnen sin....
Hvis vi hadde greid å leve etter budskapet i den historien, så hadde mange av oss vært mer avbalanserte og lykkelige.
Jeg måtte jammen finne frem boken min :)
På side 36 hadde jeg markert i margen der historien om handelsmannen som sendte sønnen sin ut for å lete etter svaret på lykkens hemmelighet. Leste det på nytt igjen nå og historien har et godt poeng. Hva jeg tenkte når jeg leste det for 20 år siden vet jeg ikke, men det må ha fenget meg siden jeg akkurat der hadde markert teksten :)
Selv om jeg ikke husker noe fra boken nå så husker jeg at den gjorde inntrykk på meg for 20 år siden.
Jeg tror mange har en klar oppfatning av hva som er riktig å lese og hva som ikke er det. Disse menneskene har også ofte et behov for å lufte meningene sine, spesielt i øynene på de som leser den litteraturen de mener er mindreverdig.
I tenårene hadde jeg en sånn periode selv, men jeg ble voksen og forsto dels at jeg fremstilte meg selv på en dårlig måte og dels at det fantes mange bøker innen underholdningslitteraturen som var verdt å lese. Heldigvis.
Vel.. jeg er absolutt en av dem som har skrevet negativt om Alkymisten her inne. Mange venner jeg setter pris på og respekterer har lest den, og nettopp derfor bestemte jeg meg for å lese den selv. Må si at skuffelsen var stor! For min del mener jeg at denne boka hevder å gi leseren innblikk i meningen med livet, men bare kommer med pjatt og uvesentligheter, forkledd som livsvisdom. Jeg hadde rett og slett håpet på noe mer!
Likevel: jeg liker og respekterer selvsagt fremdeles mine venner, selv om vi for en gangs skyld er uenige ;) Det må være lov å mislike en bok og ytre seg om dette, det som ikke er greit er om man påstår at andre forstår lite/er uintelligente/lite beleste om de ikke er enige. Eller?
Jeg leste den også fordi veldig mange snakket varmt om den, fant den på et salg og kjøpte den fordi som oftest er jeg enig med mine venner når det gjelder litteratur. Jeg hadde store forventninger, men ble ikke overbevist, jeg hadde forventet at den skulle gi meg innsikt i livets hemmeligheter, men det gjorde den ikke. Det er selvsagt godt mulig at jeg hadde for høye forventninger, hva vet jeg.
Derfra og til å begynne å se ned på de som liker boken er et hav av forskjell. Det er lov å ikke like det samme, at vi har forskjellig smak er noe av det som gjør verden interessant.
Ellers kan jeg si at du er en av dem som er flik til å omtale bøker på en saklig og fornuftig måte, dine bokomtaler er alltid en fryd å lese og jeg plukker opp en del tips.
Du virker veldig voksen, Solveig. Og jeg tenker ikke over at du er på samme alder som datteren min.
Det har selvfølgelig ikke bare med alder å gjøre.
Anbefaler å lese den korte historien på side 36.
Jeg sier takk for det, Gretemor, det var hyggelig å høre. Jeg skal forsøke å finne boken og lese historien.
Det syntes jeg var fint sagt. Jeg lurer på om vi noen gang får kastet av oss det lille snevet av "usikkerhet" når vi leser noe som ikke er høyverdig litteratur. Og jeg skulle ønske det begrepet ikke er så mye brukt som det faktisk er.
Vær stolt av det du leser, og grunnen din for å lese det. Jeg tror folk forandrer seg mange ganger i løpet av et liv og lesersmak vil alltid reflektere dette. Det betyr ikke at man skal være flau fordi man likte isfolket som 14 åring. (Liker nå isfolket fortsatt jeg da, så kanskje et dårlig eksempel.)En skjønner etterhvert at det som ikke er stor skrivekunst har andre verdier.
Har lest Alkymisten også forresten og mener å huske jeg likte den. Selv om jeg nå ikke husker noe særlig, så den har ikke festet seg så dypt. Jeg tror at Marte burde velge å ordlegge seg anderledes, som Solveig sier. Ikke dra alle over en kam fordi de liker annen litteratur en deg. Si heller noe om boka og hvorfor du ikke likte den. For det finnes garantert folk som liker den, det er ikke morsomt å få negativ tilbakemeldinger på noe man selv liker. Alle er ikke like tøffe som lesere (og mennesker) heller...
Her sier du veldig mye fornuftig Heffalumpen5 og jeg er helt enig.
Vi må slutte å være flaue over det vi leser, jeg synes alt er lov, så lenge man har leselyst. Om Isfolket var det som var med på å gi deg leselyst så er det like bra som noe annet, og har man først funnet gleden ved å lese kan man prøve seg på andre sjangre også. Jeg personlig har ikke lest Isfolket, det er ikke fordi jeg ser ned på det, men fordi jeg ikke er noen spesielt tålmodig sjel og derfor kan ha problemer med å komme meg gjennom lange serier.
Jeg er her inne for å kunne føre konstruktive diskusjoner om bøker, og temaer relatert til litteratur, ikke for å få høre at om jeg liker en viss bok så er jeg idiot og om jeg liker en annen så er jeg med i det gode selskap. Mange her inne er flinke til å begrunne sine meninger om en bok, og jeg har ikke sett noe til den type usakligheter jeg nevner, med mulig unntak av åpningsinnlegget i denne tråden, og nettopp derfor trives jeg her inne. La oss håpe det fortsetter sånn.
Enig med deg marte, ga ingen stor leseopplevelse - og jeg er straks femti, så litt livserfaring har jeg også samla meg...
Du er for ung (21 år gammel!) og fordumsfull til å forstå dybden og budskapene i denne boka. Prøv deg igjen om 20 år når du har fått litt mer livskunnskap.
Når det gjelder enkelte bøker, så er det helt klart en fordel med livserfaring.
Ung er jeg ikke, men en del fordommer har jeg vel fortsatt i behold. Jeg ble ikke berørt av denne på noen måte - synes "jålete" er en bra karakteristikk. Jeg tror ikke Coelho-fan eller ikke har noe å gjøre med hvor belest man er.
Dette er en av bøkene jeg ble kvalm av. Så full av klisjeer og floskler etter mitt syn at jeg ikke fikset den. Den er en av mine aldri fullendte og passer i min kategori "livet er for kort". Tror jeg har glemt å hente den fram som en av mine bøker... Men som denne utvekslingen av synspunkt viser - opplevelse av bøker er svært individuelt. Og hva en finner i en bok/historie kommer nok av så mangt...ulike livssyn, erfaringer,tidligere livserfaringer,hva en har lest før, fordommer (ja hvem kan med hånden på hjerte si at en ikke har det..) osv osv.
Jepp, det er fordomsfullt. Det har mer med forventninger og evnen til å ønske å leve seg inn i historien, tror jeg. Selv hadde jeg ingen forventninger, men stilte meg likevel positiv til å gi den en sjanse. - Og jeg likte den godt. Jovisst var den pompøs og man kan lett få en overdose klisjeer og selvsagtheter pent pakket inn, men er det så farlig da? Kan man ikke en gang i blant bare tillate seg å ikke være kritisk, men rett og slett bare flyte med? Budskapet er vakkert, visdommen kan man grunne litt på og ta med seg videre. Ingen tar skade av sånt.
Noen fan er jeg vel neppe, og jeg tviler på at jeg har mage til å lese flere romaner av ham. Likevel, en fin leseopplevelse jeg er glad for å ha fått med meg.
Prøv deg på "Zahir" av samme forfatter, leste den FØR Alkymisten og likte den atskillig bedre!