Ja, det stemmer. Jeg er oppmerksom på disse to variantene av essayet, og det er nok den engelske jeg sikter til.
Vil du si litt mer om hvordan skolen definerer forskjellene på et kåseri og et essay av den franske typen?

Lyra -
Som du ser, har et spørsmål sjeldent ett klart svar!
Håper denne diskusjonen er mer til nytte for deg enn til forvirring :-)
Lykke til med oppgaven!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Vell, tusentakk. Jeg driver å leser dem nå ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, det der er et godt spørsmål se.. For de kan jo bære litt like... Nedover i trinnene på grunnskolen er det vel svært liten forskjell. Hovedforskjellen slik jeg har oppfattet det, er at kåseriet er mer målrettet, og ofte skrevet med mye ironi, hele teksten kan være ironisk. Den franske essay varianten kan også sammenlignes med en slags samtale, hvor en hopper lett og lekent fra tanke til tanke, men sentrert omkring en rød tråd altså, denne røde tråden kan være noe tynnere enn i et kåseri, og i alle fall tynnere og mindre målrettet, i alle fall tilsynelatende, enn et engelsk essay... Det engelske essayet er som du sier i en heller stram stil hvor formålet er å si noe saklig om et emne på en målrettet måte. I forhold til det engelske, er vel det franske mer filosoferinger omkring noe løsere beslektede temaer... Håper dette ble forståelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes åpenbart ulike synspunkter på dette - og jeg er ingen spesialist! Jeg forstår hva du mener, men har en noe annen oppfatning av tingene.
Er usikker på hvor langt vi skal dra diskusjonen i dette forumet :-)
Skal tenke nærmere over det du sier. Så får vi se om det er flere som finner denne diskusjonen interessant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, det er nok et litt diffust tema. Jeg var oppe i nettopp essay i muntlig eksamen i norsk på høyskolen, og fikk meget godt resultat på det. Så jeg har altså lest mye om dette. Men det er nok også litt som du sier, selv om det var en klar oppfatning i de bøkene jeg leste, at det er ulike oppfatninger om dette. For hva bøkene sier er jo en ting, men like viktig er det jo hva folks oppfatninger er ja.. Men heller ikke jeg tror vi kan komme stort lenger i denne diskusjonen, får se om det kommer noen flere innspill... Føler meg jo sikker i min sak jeg, men syns det er noe vanskelig å beskrive det helt eksakt, selv om jeg fikk satt ord på noe..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når jeg finleser svarene dine på nytt, har du kanskje allerede svart på spørsmålet mitt :-)))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

gretemorKarin BergCathrine PedersenNeraLiljaKirsten LundHarald KTanteMamieBjørg Marit TinholtIngeborg GJulie StensethMonica CarlsenBeathe SolbergPiippokattaMorten BolstadNikkaChristofferKjell F TislevollAnniken RøilHilde H Helsethandreas h. o.Ellen E. MartolHelen SkogBertyBerit RJarmo LarsenTuridmajaTheaEgil StangelandEster SAgnete M. HafskjoldAnneWangAlice NordliTonesen81Jan-Olav SelforsHenrik  Holtvedt AndersenLisbeth Marie UvaagTine SundalDemeterMargrethe  Haugen