Hvordan skriver man essey eller en kåseri? (nynorsk) Altså måten man skriver det på? Hva kan jeg på en måte begynne med i en kåseri foreksempel?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Jo, du må bestemme deg for et tema først. Så må du tenke over om du liker å skrive i en humoristisk sarkastisk og overdreven tone, for da egner kåseri seg godt. Her forteller du om et tema, som det er sagt tidligere her, men på en måte som er ment å underholde mer enn å informere, men gjerne med utgangspunkt i noe du vil sette søkelyset på... Mye av det samme gjelder for et essay, men der bør en ikke overdrive og være alt for fleipete og sarkastisk. Men humor og morsomme småhistorier trengs. For i et essay skal du skrive om et tema, men du kan bevege deg rundt omkring et tema ut fra relativt frie assosiasjoner, men det skal være en slags rød tråd der. Essayet blir sammenlignet med det å gå rundt i en hage og småprate om løst og fast etter assosiasjonsmetoden, dvs å assosiere små historier til det som er temaet i denne "hagen" av tanker...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser du er norsklærer Malin,så jeg skal trå varlig...
Jeg oppfatter at et essay har en strammere komposisjon enn å "rusle rundt i en hage og småprate om løst og fast etter assosiasjonsmetoden". Dette ville jeg nok heller ha sagt om kåseriet. I essayet undersøker du temaet ditt mer systematisk.

Både essayet og kåseriet bør ha en rød tråd - skal de være gode.
I kåseriet står du fritt til å leke rundt denne tråden.

Fint at vi også kan snakke litt om å skrive i dette lese-forumet!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skal også forsøke å trå litt varsomt her... Det skal være en rød tråd i begge, det skal det... Et essay av den franske varianten skal kun være løselig forbundet etter assosasjonsmetoden. Men det kan hende du tenker på den varianten som engelske stiler skrives etter, for da har du rett... I norskundervisningen er essaysjangeren nok preget mer av det franske enn av det strammere engelske essayet... Men vi er jo enig i at det skal skrives ned tanker rundt omkring en rød tråd... gjerne med humor: )Et essay ligger i grenseland mellom saktekst og skjønnlitteratur, og skal ha en base av sannhet og fakta, men inneholde små anekdoter og tankesprang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det stemmer. Jeg er oppmerksom på disse to variantene av essayet, og det er nok den engelske jeg sikter til.
Vil du si litt mer om hvordan skolen definerer forskjellene på et kåseri og et essay av den franske typen?

Lyra -
Som du ser, har et spørsmål sjeldent ett klart svar!
Håper denne diskusjonen er mer til nytte for deg enn til forvirring :-)
Lykke til med oppgaven!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vell, tusentakk. Jeg driver å leser dem nå ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, det der er et godt spørsmål se.. For de kan jo bære litt like... Nedover i trinnene på grunnskolen er det vel svært liten forskjell. Hovedforskjellen slik jeg har oppfattet det, er at kåseriet er mer målrettet, og ofte skrevet med mye ironi, hele teksten kan være ironisk. Den franske essay varianten kan også sammenlignes med en slags samtale, hvor en hopper lett og lekent fra tanke til tanke, men sentrert omkring en rød tråd altså, denne røde tråden kan være noe tynnere enn i et kåseri, og i alle fall tynnere og mindre målrettet, i alle fall tilsynelatende, enn et engelsk essay... Det engelske essayet er som du sier i en heller stram stil hvor formålet er å si noe saklig om et emne på en målrettet måte. I forhold til det engelske, er vel det franske mer filosoferinger omkring noe løsere beslektede temaer... Håper dette ble forståelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes åpenbart ulike synspunkter på dette - og jeg er ingen spesialist! Jeg forstår hva du mener, men har en noe annen oppfatning av tingene.
Er usikker på hvor langt vi skal dra diskusjonen i dette forumet :-)
Skal tenke nærmere over det du sier. Så får vi se om det er flere som finner denne diskusjonen interessant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, det er nok et litt diffust tema. Jeg var oppe i nettopp essay i muntlig eksamen i norsk på høyskolen, og fikk meget godt resultat på det. Så jeg har altså lest mye om dette. Men det er nok også litt som du sier, selv om det var en klar oppfatning i de bøkene jeg leste, at det er ulike oppfatninger om dette. For hva bøkene sier er jo en ting, men like viktig er det jo hva folks oppfatninger er ja.. Men heller ikke jeg tror vi kan komme stort lenger i denne diskusjonen, får se om det kommer noen flere innspill... Føler meg jo sikker i min sak jeg, men syns det er noe vanskelig å beskrive det helt eksakt, selv om jeg fikk satt ord på noe..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når jeg finleser svarene dine på nytt, har du kanskje allerede svart på spørsmålet mitt :-)))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du fått en hjemmelekse som går ut på å skrive et essay eller et kåseri? Ble bare litt nysgjerrig (og som du ser, er det flere i denne tråden som lurer på hvorfor du lurer)...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi kan velge mellom dem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wiki FTW:) Essay, Kåseri

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Både i essayet og kåseriet tar du for deg et bestemt tema som du belyser eller kommenterer. Det første du må gjøre, er altså å bestemme deg for hva du vil skrive om - og hva du vil si om dette teamet.

Hvis du velger å skrive et kåseri, står du ganske fritt i hvordan du vil gjøre det. Et kåseri kan være humoristisk, lekende, pratende/pludrende og personlig. Kåseriet kan gjerne ha en muntlig form (blir ofte fremført muntlig).

Essayet er en kort artikkel, mer saklig i formen. Det kan likevel være personlig og inneholde humor og overraskende momenter.

Et generelt skriveråd - når du er ferdig med teksten din, les den høyt for deg selv. Da hører du hva som er bra med den, og hva som ikke fungerer så godt.

Håper dette kan være til hjelp!
Lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg foreslår at du søker det opp f.eks googler det, får ganske mange gode tips der. Trur det er enklere enn at andre bokelskere skal sitte å ramse opp hvordan det gjøres punkt for punkt. (Ps: Dette er ikke ment som en negativt ladet kommentar, følte selv at det hørtes ut som det da jeg leste gjennom den.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva mener du egentlig med det spørsmålet? Et essay er vel enkelt sagt en tekst der man stiller spørsmål med noe som er kjent eller vedtatt og teksten bør være "utfordrende" i stilen. Evt at du forsvarer eget synspunkt på en sak du er opptatt av. Et kåseri er ikke det samme som et essay, det sistnevnte skal være humoristisk i stilen noe et essay vanligvis ikke er. Håper dette var til litt hjelp, men skriv gjerne litt mer om hva du legger i spørsmålet ditt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

gretemorKarin BergCathrine PedersenNeraLiljaKirsten LundHarald KTanteMamieBjørg Marit TinholtIngeborg GJulie StensethMonica CarlsenBeathe SolbergPiippokattaMorten BolstadNikkaChristofferKjell F TislevollAnniken RøilHilde H Helsethandreas h. o.Ellen E. MartolHelen SkogBertyBerit RJarmo LarsenTuridmajaTheaEgil StangelandEster SAgnete M. HafskjoldAnneWangAlice NordliTonesen81Jan-Olav SelforsHenrik  Holtvedt AndersenLisbeth Marie UvaagTine SundalDemeterMargrethe  Haugen