Hvilken roman har tidenes beste åpning? Her kan vi være med å stemme, - åpningene til de ulike bøkene finnes også på siden.

<http://www.aftenbladet.no/kultur/1357380/Tidenes_norske_romanaapning.html>

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Som slående åpningssetning synes jeg nok Sigrid Undsets er best, og Knausgård, Kielland og Hamsun har også veldig gode og forlokkende innledninger. Men sannheten i og perspektivet over åpningen til Torborg Nedreaas treffer meg mest, og jeg har stemt på den!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"For hjertet er livet enkelt. Det slår så lenge det kan. Så stopper det" Fortsettelsen er brilliant. Jeg dvelte lenge ved begynnelsen da jeg leste boken og tenkte...." dette er fantastisk!
Bok 1 av Knausgård

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Fru Marta Oulie" av Sigrid Undset: Jeg har været min mann utro... Den rommer et hav av følelser!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke på lista, men jeg syns Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet har en knallbra begynnelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fleire av dei nominerte har fine begynnelsar. Men eg likar også godt innledningen til Kilden av Gabriel Scott:

Et menneske kommer til verden, det vandrer rundt i en ham av støv, det lever og spreller og strir en tid, det trekkes med sykdom, urett og savn. Så dør det og går i glemme og blander sitt støv stille med jordens. Markus står det kanskje på brettet, hva for en Markus var det?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fred av Arne Garborg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bjørnstjerne Bjørnson og "Ein glad gut" var det første jeg tenkte på da jeg så denne tråden. Og -yippi-sannelig var den ikke blant de utvalgte!En absolutt favoritt,så min stemme gikk til den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den beste åpningen syntes jeg Torborg Nederaas hadde i boken, Ved neste nymåne :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Garborgs "Fred", fordi det er den vakreste beskrivelsen av havet jeg noen gang har lest. Og så er jeg svak for nynorsk:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Før jeg gikk inn på lenken, tenkte jeg Kielland og "Intet er så rommelig som havet..." - så da var det enkelt å avgi min stemme. Heia Kielland!, men det har jeg visst sagt før...

Men ellers synes jeg det var litt "rart" utvalg der inne på Aftenbladets enquête - blant annet har Karamella åpenbart rett i at Sult glimret med sitt fravær. (Sier jeg, som ikke fikser å lese Hamsun... - men åpningslinjene i Sult kan jo selv jeg. Ehm - nesten, i alle fall.) Og Fru Marta Oulie som Inger Johanne nevner - den burde da også vært med?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg heier på Kielland med deg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vil nok være mange vi savner. For min egen del stemte jeg på Knausgård. Kanskje ikke den beste åpningen, men i alle fall en åpning jeg la merke til da jeg leste boka og som jeg i ettertid faktiskt har brukt i ulike anledninger selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Før jeg gikk inn og så på de nominerte, tenkte jeg umiddelbart på Sult, den ville jeg stemt på. Åpningslinjene i den må da være prentet inn i hodet på en ganske stor andel av Norges befolkning. Kanskje var det ikke meningen å tenke på innholdet i resten av boka, eller betydningen boka har fått. Men siden Sult ikke var der, ble det En glad Gut - ganske enkelt fordi jeg har en sønn som heter Øyvind (og en datter som heter Synnøve!)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg er så enig med dere, Karamella og annelingua!
"Det var i den Tid jeg gik omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige By som ingen forlater før han har faat Mærker av den...."
Finnes det noen sterkere åpning.

I mangel av denne åpenbare vinner, gikk min stemme til Kielland: "Intet er så rommelig som havet..."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fru Marta Oulie av Sigrid Undset begynner med "Jeg har været min mand utro". Den fanger leseren raskt. Skal vi gå utenfor de norske,synes jeg innledningen til "The Hitchikers guide to the Galaxy" også var temmelig uimotståelig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Lisbeth Marie UvaagNora KjærstadAnn-ElinLailaTanteMamieDolly DuckHilde H HelsethLinda RastenMads Leonard HolvikAnn EkerhovdBerit B LieHegeHarald KHeidi HoltanKirsten LundInger-LiseTrygve JakobsenReadninggirl30TheaCathrine PedersenAgnete M. HafskjoldTine SundalBeathe SolbergTjommiLene MBjørg Marit TinholtConnieToveJakob SæthrealpakkaPär J ThorssonSynnøve H HoelFindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli Hagelund