Endelig er Bokskya på lufta! Jeg har jobbet med e-bøker i to og et halvt år, og har ventet utålmodig i minst ett og et halvt av dem på denne dagen.

Bokskya har fortsatt en vei å gå, men vi har fått en anstendig start på norske e-bøker. Med Bokskya kan du laste ned e-bøkene dine til flere enhter om du vil - både smarttelefon, PC og iPad. Du samler e-bøker kjøpt hos de fleste norske nettbokhandler i en e-bokhylle. Og du "mister" ikke filene - de ligger trygt lagret på nett.

Noe du lurer på om lesebrett, nettbrett, e-bøker og Bokskya, så spør i vei! Jeg svarer gjerne etter beste evne.

Caroline (libris.no og Bokskya-prosjektet)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Jeg begynte å skrive med masse tanker, men sjekket Bokskya underveis og måtte ta bort masse - så alt i alt tror jeg dere har fått til mange ting. Jeg har ikke prøvd lesebrett eller Bokskya selv enda, men to ting lurer jeg på (eller ønsker meg):

Har dere noen mulighet til å legge inn funksjon at man kan kjøpe bøker i selve Bokskya? Skjønner at det kan bli litt problematisk siden dere er flere forhandlere, så dette er det kanskje flere måter å gjøre det på ... men f.eks. en butikkside for hver av dere (tenker på slik som f.eks. iTunes har)?

Og, litt viktigere: Hvis jeg skal samle alle mine e-bøker, så har jeg ikke lyst til å samle bare de norske, eller bare de dere støtter. Går det an å gjøre noe med det? For så lenge jeg bare kan legge inn noen av bøkene mine der, men ikke alle, så tror jeg at jeg heller kommer til å se meg om etter et annet program (og sånn tenker sikkert noen andre også?).

Jeg håper dere lykkes og at det blir veldig bra :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er vel godt å puste letta ut nå etter over 2 års arbeid! Flott jobba! Gratulerer! Har lastet ned 2 gratisbøker fra bokklubben bare for å teste ut, glimrende! For min del kommer nok ikke e-bøker til å ta over for papirbøker, men kommer uten tvil til å laste ned noen bøker, ja. Ypperlig med e-bøker på reiser! Ønsker deg lykke til med fortsettelsen! Dette liker jeg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gratulerer så langt.

Men jeg er litt usikker på hva dere egentlig forsøker å oppnå.

Joda, ebøker er bra. Jeg har vært stor fan av konseptet siden jeg skaffet meg en ebokleser i januar. (Jeg prøvde i og for seg å være fan av konseptet tidligere også, men det var ikke det mest fantastiske jeg har vært borti, det å lese bøker på dataskjermen.) Men med en leser som faktisk passer... Genialt.

Men det jeg har sett av bokskya så langt får meg til å tenke på ruters billettsystem (flexus?). Man har hørt at det fungerer andre steder, så man har bestemt seg for å kjøpe "noe som likner". Vi vil ikke ha det som andre har, selv om det er bevist at DET iallefall fungerer, vi vil ha noe som passer litt bedre for OSS, selv om det betyr noen ekstra millioner i investeringer, noen ti-år ekstra med utviklingstid og noen millioner sinte brukere.

I bokskya har du, om jeg forstår rett, mulighet til å lete frem bøker du vil ha, sånn at du kan gå et annet sted og kjøpe dem.

Når du så har kjøpt bøkene et annet sted, da kan du ta med deg bøkene til bokskya og lese dem der du vil.

I høres dette ut som om du tok med deg papirbøkene dine til biblioteket og lot dem oppbevare dem, og så kunne du komme innom å lese dem når du hadde lyst.

Jeg mener... Du må ha en bruker-ID hos bokskya. Og hos den bokhandelen du må besøke for å kjøpe en bok. OG hos Adobe, sånn at du i det hele tatt skal få lov til å lese den boken du nettopp har betalt for...

Elektroniske bøker er nok fremtiden, men sånn dette høres ut er det lenge til VI er der.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Flexus - uff, ikke en sammenligning jeg setter pris på :-(

Bokskya fungerer slik at du kjøper e-bøker i en nettbokhandel, men går til et leseprogram for å lese dem. Dette leseprogrammet er Bokskya.

Det kommer selvfølgelig kjøpsmulighet i lese-appen - det er bare ikke på plass på dag 1. Med så stor oppmerksomhet forventer man naturlig nok at det kommer en verdenssensasjon. Etter slakten i pressen burde vi kanskje heller kalt dette en beta-versjon, for å gjøre det tydelig at dette er første steg.

Hva prøver vi å oppnå? Vi vil over tid bygge en fremtidsrettet og ikke minst brukervennlig løsning for salg og lesing av e-bøker i Norge. Denne løsningen kommer til å bli veldig bra. Både for epub-formatet og for html-standarden er det fantastisk spennende utviklingsplaner.

Du må registrere deg på bokskya og i en nettbokhandel for å lese på smarttelefoner og iPad/nettbrett.

Du må registrere deg på Adobe for å lese på lesebrett.

Så det er enten eller. To steder er selvsagt mer enn ett, men ihvertfall mindre enn tre...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høres ut som vettuge forbehold - jeg har ikke lesebrett, så jeg burde kanskje holdt tann for tunge, men en av grunnene til at jeg ikke tror jeg kommer til å skaffe lesebrett med det første, er at jeg ikke vil bruke mye energi (og foreta mange ulike transaksjoner) for å skaffe meg lesestoff. (Alt det med at jeg liker papirbøker, synes jeg ikke hører hjemme i dene tråden. Jeg ser jo det praktiske med å slippe å drasse med seg noen tonn papir når man skal på tur...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er glad i papirbøker jeg også. Leser nok tre på papir for hver bok på lesebrett. Men lesebrettet er utrolig praktisk i mange situasjoner!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er sikkert kjempekjekt å endeleg ha komme i mål med eit så omfattande prosjekt. Gratulerer!

Men eg lurer på ein ting, og det er dette med eigarskapet som ekskluderer dei små forlaga. Kan du komme med ein litt mindre tabloid forklaring på korfor de har vald å gjere det på denne måten, enn den vi får gjennom Dagbladet? Eg merker at eg blir skeptisk av det eg les i avisene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De små forlagene er ikke ekskludert - det er helt feil fremstilt. Vi som driver bokhandel ønsker jo å kunne tilby så mange e-bøker så mange som mulig, så absolutt alle forlag er velkommen til å selge bøkene sine i de nettbokhandlene som bruker Bokskya. Ikke er distribusjonen dyr heller - prisen for forlagene ble nylig kuttet til det halve fordi småforlagene opplevde nivået som for høyt.

Alle kan imidlertid ikke åpne en nettbokhandel, og bestemme seg for at kundene i deres nettbokhandel skal kunne lese e-bøker i den appen som heter Bokskya. På samme måte som at ikke hvem som helst kan starte en nettbokhandel og forlange at Amazon låner ut Kindle, eller at Apple låner bort iBooks-programmet.

Det riktige er derfor at ingen forlag er ekskludert - men at noen nettbokhandler er ekskludert. De som ikke har vært med å betale regningen, får ikke spise heller.

Forstod du noe av det? Hvis ikke - spør igjen, så forklarer jeg litt til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg rekna jo med at den versjonen til avisene er litt einsidig. Likevel er det vel slik at det er nokre forlag som eig Bokskya og nokre som må betale. Korfor har de ikkje gått inn i ei inkluderande løysning, kor alle kan vere med å eige på same premissene?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror flere har hatt anledning til å gå inn på eiersiden da prosjektet startet, uten at jeg er sikker på det.

Både eierforlag og andre forlag betaler det samme for å distribuere bøkene gjennom DDS/Bokskya, så det er ingen forskjell her. Men eierforlagene har brukt ganske mye penger på å få det hele i gang. I praksis betaler eierforlagene for noe som alle kan bruke, og det kommer til å gå noen år før investeringen går i null.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Trude JensenkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene AndresenLeseaaseTove Obrestad WøienSissel ElisabethTurid KjendlieIngvild SmgeChristoffer SmedaaselmeKjerstiFindusGrete AastorpBerit RStine SevilhaugTherese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikKirsten LundPrunellaLailaIngunn SHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti S