Hva har du lest?

Det er flere "retninger" innen sci-fi, og det kan være greit å vite hva du definerer som "god lesing", før man kaster frem forslagene:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Jeg er egentlig åpen for det meste, jeg har til nå bare lest litt young-adult sciense-fiction, for eksempel "Dødslekene" av Suzanne Collins, "Jeg er nummer fire" av Pittacus Lore og "The Host" av Stephenie Meyer. De er alle bøker jeg liker godt, men jeg vill utfoske denne sjangeren mer.

Som sakt er jeg åpen for det meste, dette er ikke en sjanger jeg har mye erfaring med så det er ikke så lett å si nøyaktig hva jeg foretrekker.

Kan jo da også si at jeg er 16 år, det gjør det vel også lettere å komme med forslag. ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet ikke om du har hørt om den ganske nye boka som heter Across the Univers. Har ikke selv lest den enda, men den står på hylla :) Hørt utrolig mye bra om den :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriver den opp på lista mi (den begynner å bli lang nå), har fått mange supre tips nå. Takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe jah :P Skjønner den.. Masse bøker der ute :P Bare se på bokhylla mi xD og det kommer bare flere og flere til. Så jeg blir nok aldri tom for lese stoff xD Håper du får valgt noe bra da :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg også, har lest litt mer om de fleste bøkene jeg har fått foreslått og det virker som veldig gode forslag, dette er en av grundene til at jeg valgte å spørre om tips, har ikke lest så mye SF så jeg valgte å spørre "ekspertene" her inne. :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter ein rask kikk i Jengeno si boksamling, kan eg konstantere at han har ein langt meir sofistikert sci-fi samling enn meg sjølv, men eg kan i alle fall anbefale ein sci-fi serie som eg har likt godt, nemleg Otherland av Tad Williams.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste en bok sci-fi-bok nylig som er første bok i en trilogi; Uglies av Scott Westerfeld.
Den foregår ca. 300 år etter vår tid. Teknologien er en helt annen, og det samme er samfunnet og verdiene. Skjønnhetshysteriet (som vi merker en god del til i dag også...) har tatt over, og det å være pen er noe alle trakter etter. For i en perfekt verden der alle blir operert til å bli perfekt vakre er ikke utseende lenger noe problem... eller hva?

Hovedpersonen er noen uker unna å være 16, og det å bli 16 er veldig viktig i boka... ;)

Uglies er den første boken i en trilogi som foregår i en framtidig pen-verden hvor alle blir operert som 16 åringer for å bli vakre som supermodeller. Store øyne, fyldige lepper, ingen er for tykke eller for tynne. Alle er perfekte. De fleste tenker at det er bra, at ingen lenger dømmes av utseendet alene. Men for dem som bor i Smoke, et opprørersamfunn langt utenfor sivilisasjonen, er situasjonen en annen: Tenåringene her nekter å la seg operere. Hovedpersonen Tally oppdager snart at pen-verdenen er alt annet enn pen når det kommer til stykket.

Det kan kanskje høres litt overfladisk ut, men boka tar opp en del tema underveis. Mot, lojalitet, vennskap, verdier, individualitet osv. Selv om handlingen ikke var fullstendig uforutsigbar, så likte jeg de mange detaljene forfatteren har skapt til denne framtidsverdenen blant annet.
Jeg har nesten ikke lest noe innen sjangeren fra før av, så jeg kan ikke sammenligne med så mange andre bøker akkurat og "måle" den opp mot dem. Men jeg synes det var et greit møte, og det gav meg lyst til å lese mer SF senere :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne har jeg faktisk hørt om, men det er veldig greit at noen annbefaler den, da veit jeg at det er noe å satse på, tusen takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skal vi se... Jente, 16 og science-fiction.

Du gjør det absolutt IKKE lett for en stakkar!

Jeg mener, hadde du vært mann, så kunne jeg pratet meg ut av det hele med snakk om action, skyting og... enkel Star Wars, egentlig.

Men her må jeg jo nesten gjøre en skikkelig innsats for å komme unna med æren i behold.

Klassikerne er selvfølgelig alltid greie å ha med. Arthur C. Clarke's 2001: A Space Odyssey.

Eller du kan prøve deg på Stanislav Lems Solaris.

Begge er "trygge" sci-fi klassikere. En annen fordel er at du sannsynligvis får tak i dem på norsk på biblioteket.

Problemet er bare at verden har gått videre, og selv om bøkene er BRA, så lider både språk og enkelte av de fantastiske "nyvinningene" av at det er lenge siden 1968.

Personlig er jeg nok sterkere på det som kalles space-opera. Spesielt kjennetegnet ved at de første bøkene er bra, så begynner serie-konseptet å ødelegge fordi... vel, selv i bøkene går tiden, det blir langtekkelig når du føler at "dette kunne ikke skjedd" eller "dette har jeg lest før". Enkelte forfattere MÅ presse ut en bok til fordi det står i kontrakten.

Skulle du kjenne for å forsøke slikt så vil jeg si at:

Mike Shepherds Kris Longknife. Trygg, grei, og fremstår som "ungdomslitteratur" i mine øyne. Prinsesse(!!) Kris Longknife er ikke en vanlig prinsesse der hun sloss med fiender og påståtte venner for å fremme rettferdighet i galaksen. (OK, det er ikke helt så ille som jeg beskriver det her. Absolutt lesbart, men jeg sliter litt med manglende militærtaktikk eller noe sånt.)

David Webers Honor Harrington. Litt mer voksen, litt mer dramatisk og storslagen. Men taper seg litt om du har peiling på europeisk historie, føler jeg. På den annen side er den lang nok til at du kan lese mer enn etpar bøker før du møter "veggen". (Absolutt lesbar, men han lider av "jeg skriver litteratur"-syndromet som rammer mange forfattere, og bøkene blir bare lengre og lengre.

C J Cherryhs Foreigner-serie. Av en eller annen grunn liker jeg denne best. (Og noen vil kanskje påstå at det ikke er så mye "space" i den operaen, men...). Menneskene kommer til en fremmed planet. Som allerede er bebodd. Menneskene blir plassert på en øy, og får styringsrett der. Resten av planeten skal de holde seg borte fra. Det skal være EN person som har kontakt med "de innfødte", ikke mer. Vår helt dukker opp noen hundre(?) år etter at menneskene ankom, og ting begynner å gå galt. Det at menneskene har kommet mye lenger teknologisk enn de innfødte som befinner seg omtrent på menneskelig 1700-1800-tallsnivå, er en bare en liten del av det hele. (Absolutt lesbar, selv om Cherryh tydelig låner endel fra østlig kultur i sin beskrivelse av de innfødte. (Det kan faktisk være en av grunnene til at jeg liker den))

Så håper jeg noen andre har forslag å bidra med som er mer "ren" sci-fi;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

WoW, her er det mye å sjekke ut! Takk! (biblioteket neste)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lois McMaster Bujolds Miles Vorkosiganserie er verdt å ta en titt på; http://en.wikipedia.org/wiki/Miles_Vorkosigan

Iain M. Banks sitt Culture univers likeså: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Culture

David Zindell kan også være et interessant bekjentskap, hans Reuquiem for homo sapiens trilogi samt forløperen Neverness er svært fascinerende lesning.

Og er du på biblioteket bør du pelle med deg novellesamlingene fra Bok og Magasinforlaget, her finner du mange forskjellige forfattere. Finner du den ta også med deg Kontakt med Verdensrommet av A. Strugatskij og B. Strugatskij (http://bergenbibliotek.no/litteratur/bilder/SF3.jpg/view)Den inneholder tre lange noveller med dette temaet. Ellers er jo Bing og Bringsværd sine verker også noe å ta med seg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk! :D :D Blir nok mange bibliotekbesøk på meg denne uken, herlig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundEileen BørresenStig TKjell F TislevollPer LundPiippokattaBjørg L.Vanja SolemdalDolly DuckVibekeEivind  VaksvikEster SHilde H HelsethOle Jacob OddenesEvaLilleviSynnøve H HoelAnne Berit GrønbechDemeterKristine LouiseV. HulbackCatrine Olsen ArnesenDagfinn JakobsenTore HalsaMarianneTine VictoriaIngeborg GMonaBLSissel ElisabethFrisk NordvestMarianne MLisbeth Marie UvaagBenteGroNorahG LNils PharoTrine Lise NormannIngunnJEirin Eftevand