Kva les du om litteratur? Og kva synest du om dei ulike magasina og tidsskrifta som er på marknaden? Eg tenker kanskje det kan komme spennande innspel og gode tips til nye magasiner og liknande av ein slik tråd.
Eg abonnerer på Bøygen og Poetry Foundation. Elles les eg The New York Review of books på nett. Eg kjøper også Vagant av og til, og har vurdert om eg skal begynne å abonnere på det, men det er litt varierande kvalitet på artiklane der. Vinduet er også tidvis veldig interessant, men sidan dei køyrer temanummer er det stor variasjon med tanke på kor spennande dei ulike temaa er. Eg er også ein ivrig lesar av bokbloggar. Det er mange amatørskribentar som har mykje godt å komme med.
Viser 40 svar.
Jeg abonnerer på mange tidsskrift, men bare tre er litteraturrelaterte.
Min favoritt er definitivt Fantagraphics The Comics Journal. Min påstand er at det ikke finnes noen papirpublikasjon som tar tegneseriesjangeren på like stort alvor. Temanumrene er så gjennomførte at de leses fra perm til perm med andakt. Anbefales på det varmeste til alle interesserte.
Prosa er et velskrevet litteraturtidsskrift utgitt av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening som dreier seg både om bransjen, sakprosa og forskning. Bokessayene er av god kvalitet, mens artiklene stort sett er grundige. Det virker dessuten som at det å skrive om temaer som engasjerer er viktigere for journalistene enn å briljere med sin akademiske tyngde. Dette grepet har ført til at jeg sjelden plukker opp publikasjoner som Vagant. Det forutseter at de aktuelle artiklene interesserer meg spesielt.
I det svenske kulturtidsksriftet Glänta finnes det en svak dunst av slik "elitisme", men de beste bidragsyterne skriver så godt om både litteratur og kunst at jeg ofte blir innhyllet i en døs av misunnelse og beundring.
Styr unna:
Forsøkte å like Aftenposten K, men vurderte ikke å fornye abonnementet etter de to første numrene. Fokuset er for generelt til å fenge meg på noen måte. Det er plent umulig å skrive et godt magasin som er oppdatert på både tegneserier, film, musikk, litteratur og kunst. Det er dømt til å falle igjennom. De få gode artiklene er kjøpt inn og det finnes få features med noe nytt å melde.
Skulle gjerne funnet en god papirpublikasjon om utenlandsk faglitteratur. Må innrømme at jeg ikke har lett så grundig, men rop ut dersom du kjenner til noen.
Når det gjelder bokrelaterte blogger, finnes det enkelte jeg leser sporadisk, men har ikke funnet noen som "matcher" mine behov så godt at jeg sjekker innom jevnlig enda.
Jeg leser bokblogger, både seriøse og de mindre seriøse, og så leser jeg The Paris Review og Vinduet, jeg liker spesielt portrettene i Vinduet, der oppdager jeg ofte nye forfattere å like. Jeg abbonnerte en stund på Vagant, men tekstene deres ble for akademiske for meg (selv om jeg faktisk studerer litteratur selv). Vinduet flettes mer sammen med popkultur og er mye mer down-to-earth, det liker jeg. Klassekampens Bokmagasinet hver lørdag digger jeg også. Vi var abbonementer av Klassekampen en studn før vi flyttet og glemte å bestille nytt, så jeg kjøper det bare i løssalg av og til nå, siden vi snart skal flytte igjen gidder jeg ikke fikse nytt abonnement, men når nytt bosted er i boks, skal jeg igjen få Bokmagasinet i postkassa hver lørdag.
Bra tråd :) Lurer på hvilke bokbloggere du følger? Kunne du ha lagt ut linker?
Tusen takk! Skal lese bloggen din.
En fin og spennende tråd du har startet her.
Vinduet og Vagant abonnerte jeg på tidligere, nå kjøper jeg dem i løssalg. Granta Magazine, The New York Times Book Review og The New York Review of Books blir lest på nett og lesebrett. Likeså blir bokomtaler/anmeldelser i Washington Post, The Gazette (Montreal), The Observer og Dagsavisen også lest elektronisk med jevne mellomrom. Morgenbladet kommer i postkassen min med gode innspill til videre lesing hver uke.
Har dessverre ikke råd til lese Morgenbladet hver eneste uke, men synes avisens kulturstoff er bedre (iallefall mer relevant for meg) enn det som trykkes i Klassekampens bokmagasin.
Morgenbladet legger også ut en del artikler (gratis) på nettsiden sin. Denne ukes utgave av avisen (nr.11) er verdt å få med seg - her blir bøkene som er nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2012 presentert med bokanmeldelser. Og ja, jeg er enig med deg - Morgenbladet har gode kultursider.
Granta Magazine vil jeg også gjerne slå et slag for, jeg kjøper det ikke så ofte, men har oppdaget flere interessante forfattere via Granta. For et par år siden oppdaget jeg for øvrig at Granta selges hos Norli i Universitetsgaten i Oslo - sjekk hyllen bak den ansatte som sitter "utplassert" i fremmedspråklig-skjønnlitteratur-avdelingen!
Vi bør kanskje nevne at Granta inneholder essays, noveller, etc. av mer eller mindre kjente forfattere - så vidt jeg har registrert, pleier de ikke å trykke bokomtaler/kritikker. Ofte har de temanumre. En fin måte å stifte bekjentskap med forfattere du ikke kjenner fra før, eller sette deg inn i spesifikke temaer.
Bra at du skriver litt om innholdet i Granta. -
Selv leser jeg Granta på Kindle'n min, tidligere gikk det i papir. I dag fant jeg ut at Granta Magazine selges på Narvesenutsalget i krysset Dronningens gate/Nordre gate her i Trondheim.
Jeg forsøkte å spore opp Granta i en av de største bokhandlene i New York City på mitt første (og hittil eneste) besøk der i byen - det var før jeg fant ut at Norli i Oslo hadde Granta, altså. Dama i den digre tidsskriftsavdelingen hos Barnes & Noble i NYC hadde aldri hørt om Granta - så her vinner både Narvesen i Trondheim og Norli i Oslo suverent over verdensmetropolens gigantbokhandel! :-D
Kikker litt på tråden som er dukket opp fra fortiden. Siden du svarte meg for 11 mnd. siden - har jeg kjøpt papirutgaver av Granta hos Barnes&Noble både i Washington og Arlington - så jeg tror du har vært utsatt for en dame med lavt kunnskapsnivå i tidsskriftavdelingen hos N&B i NYC.
Det stemmer sikkert - akkurat som ikke alle norske bokhandel-ansatte har oversikt, finnes det sikkert bokhandel-ansatte med lite peiling i NYC. Jeg var nok litt blåøyd....
Det var en Barnes & Nobles, en diger filial; jeg husker ikke akkurat hvor den Barnes & Nobles-en lå, bare at det var midt på Manhattan et sted!
Du lurte meg inn på Strand-nettstedet, og der ble jeg værende leeeenge. Fant Art Spiegelmanns bokanbefalinger, og dermed oppdaget jeg en rekke "cartoonists" jeg aldri hadde hørt om før. Så nå vokste ønskelisten min hos amazon enda litt til... Takk skal du ha, Tao - som om den listen ikke var lang nok fra før! ;-P
Granta på norsk, du - ja, vi får følge med! Hadde ikke fått med meg at noe slikt var i gjære - og ærlig talt hadde ikke muligheten av det ramlet meg inn før, heller. Vi får håpe det blir bra! Jeg krysser blant annet fingrene for at det vil bety at flere norske lesere vil få øynene opp for novelle-formatet - og kanskje flere norske forfattere óg? :-D
Granta gir også i blant ut samlenumre - så i Tronsmos hyller i dag at der stod det en "Granta-bok" som jeg MENER å huske bar tema-tittelen "Horror"....
Vi liker bokhandler med gamle knirkete tregulv og brune hyller! Og ikke minst liker vi både nye bøker og bruktbøker... nåja, skal ærlig innrømme at jeg var litt "squeamish" når det gjaldt "fremmede" bruktbøker tidligere. For man har jo OBSERVERT, ikke sant, at det finnes lesere, sågar presumptivt veloppdragne, velstelte og oppegående lesere, som - o skrekk! - s-l-i-k-k-e-r---s-e-g---p-å---f-i-n-g-r-e-n-e---f-ø-r---d-e---b-l-a-r---o-m---e-n---s-i-d-e!!! Ja, det er så uappetitlig at jeg knapt orker å skrive om det... Men grådigheten har vunnet over fintfølelsen, i alle fall her i gården: når det nå ER sånn at ikke alle de bøkene jeg ønsker meg, er å få som nyvare, og det dessuten er mye billigere å kjøpe bøker brukt - ja, da velger jeg å late som om ingen tidligere eiere av MINE bøker har etterlatt spyttet sitt i bøkene jeg erverver brukt. (Nå grøsser jeg, og velger å hensenke meg i dagdrømmer om bokhandler og tregulv og brune hyller og...) ;-P
Uff, jo - det ER sant: så vond og vemmelig ER faktisk verden at det finnes lesende mennesker som slikker på fingrene før de blar om! Jeg vet om opptil flere - ellers likandes mennesker. Du, så deilig det hadde vært om det bare var en myte - men akk! Rev jeg deg med meg ned i nevrotikernes jammerdal nå? Sorry! Men du skal vite at vi er en hel liten flokk her nede fra før, så du kommer ikke til å savne elevert selskap, og at vi i tillegg har det ganske trivelig her nede, med sherry og søte kaker - og INGEN som væter fingrene før de blar! :-D
Jeg tror deg - de fins derute ;-)
Du fikk meg til å tenke på min morfar som ikke leste så mye, men en og annen Morgan Kane-bok gikk da ned. Da beveget han leppene mens han leste og innimellom hvisket han ordene for seg selv. OG (hysj, ikke si det bort) han slikket på fingrene når han bladde om! Med store arbeidsnever og stive fingre var det vel ikke så greit. Men ellers var han jo et likandes menneske :)
Den hylla bak disken der, er favoritthylla mi, trur eg :) Takk for tips - Granta skal undersøkast.
God jakt! (De pleier å ha et godt utvalg av ulike Granta-numre. Forresten har jeg en gang kjøpt billige Granta-numre på Norli antikvariat vis-a-vis Nasjonalgalleriet - kan jo være de har noe på lur der også, når du først er i nabolaget.)
Ein av grunnane til at eg skal ha lesebrett er at då kan eg bla gjennom magasiner og tidsskrift på bussturen min. Granta Magazine er ukjent for meg. Det må eg sjå nærmare på.
Og ja - Morgenbladet er eit flott tilskot!
Jeg glemte "The Times Literary Supplement" - som og er utmerket lesestoff på lesebrettet under bussturen!
Takk for nok eit nyttig tips!
Ingenting. Eller jeg følger en blogg som skriver endel om bøker, men ellers ingenting. Jeg liker å danne min egen oppfatning av det jeg skal lese. I likhet med anmeldelser av filmer, så er jeg særdeles sjelden enig med kritikerne.
Eg opplever sjeldan at det å lese om bøker er med på å hemme meg i å danne mi eiga oppfatning av det eg skal lese. Eg opplever at det er med på å berike lesaropplevinga og gi meg gode innspill til kva eg skal lese. Når eg les om litteratur, er eg oftare interessert i artiklar på eit litt høgare abstraksjonsnivå enn dei reine anmeldingane. Dei skumles eg. Men artiklar som tar opp litt større filosofiske spørsmål rundt forfattarskap og liknande, er eg veldig glad i å lese.
Jeg leser jo om bøker her inne feks. For å få tips om bøker. Men jeg synes ofte når folk skriver anmeldelser om bøker, så drukner det bort i store ord og synsing ut fra hvilken genre de selv egentlig liker. Jeg vil egentlig vite så lite som mulig om andres opplevelse av boka, og mer om selve innholdet før jeg leser ei bok.
Det er jo fint at vi er forskjellige :)
Eg liker som sagt å lese om bøker, og opplever det som berikande.
I tillegg har flere forlag gode nyhetsbrev.
Det er jo også sant - sjølv om omtalene der sjeldan er subjektive, står eg på fleire epostlister for å halde oversikt over kva som rører seg.
Kan anbefale Vagant, Vinduet, Bokvennen og Bøygen. Ellers leser jeg bokbilaget til Klassekampen lørdag. Aftenposten har blitt tynnere. Vurderer å si opp ab. Skal sjekke ut Stavanger Aftenblad. Bok & Samfunn er noe tynt. Gode blogger finnes.
Tidsskriftet Biblioteket
Biblioteket er et nytt norsk litteraturtidsskrift for alle som liker å lese. Med artikler om alt fra krim og serielitteratur til de store klassikerne, og selvsagt også den nye litteraturen, tilbyr Biblioteket underholdning, kunnskap og inspirasjon. Gjennom Bibliotekets varierte innhold stiller vi også de store spørsmålene: Hva er egentlig god litteratur? Og hvorfor er den god?
Bok & samfunn
Bok & samfunn er det eneste fagbladet som dekker bokbransjen i Norge. Abonnentene våre består av bokhandlere, forlagsfolk, forfattere, bibliotek, kulturinstitusjoner og ulike medier for å nevne noen.
Bladet følger utviklingen i bokbransjen tett gjennom nyheter, reportasjer, intervjuer, analyser og kommentarer.
Kan dessverre ikke uttale meg så mye om dem ettersom jeg har lest papirutgaven av kun ett eksemplar av dem hver, men tipser i alle fall videre om dem. :)
Både Biblioteket og Bok & Samfunn er blader eg ennå ikkje har fått lese. Dei må eg sjå nærmare på.
Jeg leser ikke noen av de tidsskriftene du nevner, men både Klassekampen og Stavanger Aftenblad har bokbilag 1 dag pr uke som jeg leser. Og må innrømme at jeg ikke har kapasitet til så mye mer enn det.
Det som er kjekt med tidsskrift er at det kjem fire av dei i året, og det klarer eg prioritere å lese.
Eg gløymde boksidene i Morgenbladet også. Dei er veldig fine.
Flott innlegg :) Gleder meg til å følge med i tråden. Jeg er ikke fast leser av noe litteratur-tidsskrift, men kunne godt tenke meg å bli det. Håper jeg får noen bra innspill i tråden her :)
Eg håper også det.