Tenk deg at du går inn i en bokhandel / på biblioteket. Du går ut igjen med 5 bøker. Hvor mange er velkjente sjangre eller typer av bøker? Hvor mange er nye som du bare tok med tilfeldig?

Selv så elsker jeg å se på bokhyllene, coveret og bare være i en bokomgivelse. Kjenner jeg meg selv rett så kommer jeg ut med 4 fantasy/sci-fi/historiske romaner. Som er det jeg ofte leser. (I år er jeg på et skikkelig vampyrkick merker jeg)Og kun 1 jeg ikke har hørt så mye om men bare får lyst til å lese.

Men jeg koser meg med tittingen :D

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 34 svar.

Jeg bruker å omtale megselv som altlesende, men jeg ender stadig opp med krim/thrillere, også om jeg kjøper på nett, bokhandel eller går på biblioteket. Har tenkt litt, grunnen er sikkert at når jeg leser ei bok, så kobler jeg fullstendig ut...tenker slett ikke på noe annet. :) Stakkers de som har bodd her i huset, (barn + fosterbarn), men sånn er jeg, og godt er kanskje det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Går ikke på biblioteket lenger, etter at jeg fikk meg amazon-konto - får jeg lyst til å lese en bok, så kjøper jeg den bare.Eneste problemet er vel bare at jeg kjøper 2-3 ganger flere bøker enn jeg får tid til å lese! Uansett, så pleier amazon recommendations å treffe relativt bra, så det hender jeg kjøper et par-tre bøker jeg vil lese på sikt, og kanskje en eller to fra recommendations for å fylle opp pakken :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skumle, skumle Amazon... Etter jeg kan laste de rett ned gjennom Kindle så må jeg si at det hender det blir et par ekstra bøker jeg også gitt. Det er jo så lett og ja de har et godt anbefalingssystem ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På biblioteket går jeg som regel ut med akkurat det jeg på forhånd sjekket at de hadde inne av det jeg er ute etter. Men i dag plukket jeg med meg en ekstra bok som sto rett ved siden av den jeg var ute etter fordi det var innenfor samme emne.

Er det billigsalg på bokhandelen er jeg alltids villig til å eksperimentere litt, samme når det er biblioteksalg. Da har jeg kommet hjem med mye rart :)

Er jeg derimot innom en spesialbokhandel som Outland kan det være jeg plukker med meg en bok av en forfatter jeg bare har hørt om og en sjelden gang blir jeg påvirket av omslaget. Prøver å slutte med det siden omslaget som regel lover en helt annen bok enn det jeg trodde ut fra omslagsbildet :)

Konklusjonen er at hvis jeg må betale full pris vil jeg alltid være konservativ og holde meg til mine genrer og interesseområder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser for det meste horror, krim og fantasy, men det siste ret har jeg bestemt meg for å utvide horisonten min mye mer (syns jeg har vært litt flink ogs). Ofte kjøper jeg engelske bøker (den kampanjen man tar tre og betaler for to) Før brukte jeg å velge bøker av sjangrene jeg leste aller mest.

Men i det site har jeg bestemt meg for og vært flink til å velge en bok fra hver sjangre, Gjerne en sjanger jeg leser mye av og en andre som jeg har lest svært lite av. På den måten leser jeg både mye av kjente og ukjente forfatter. Og på den måten kommer jeg også over bøker jeg kanskje ikke ville ha lest ellers, men som jeg syntes var overraskende god:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vel..hvis det er biblioteket skal man ikke se bort i fra at jeg kommer ut med to bøker av kjent forfatter og sjanger, to jeg tror jeg kanskje muligens har lest noe bra om på en blogg/i en avis/ kusina til naboen har sagt noe fordelaktig om den/ pappa har den i sin bokhylle. Også er det femte boka en jeg tok med meg fordi jeg likte coveret. Eller navnet på forfatteren. Eller fordi jeg tenkte at "hm, en bok fra Sudan har jeg aldri lest før". Eller fordi den stod i nærheten av utgangen.

Fra bokhandel ville fire av fire bøker være av en forfatter jeg allerede har lest og elsket en del av. Den femte boka ville være en bok, eller en bok fra et forfatterskap, jeg hadde hørt særdeles mye godt om, fra "pålitelige" kilder. Her også spiller cover og magefølelse o.l. inn, men ikke i like stor grad - jeg tør ikke å bruke penger på en bok bare fordi coveret er tiltalende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil gi deg skryt for å ha kommet opp med flere av de mest interessante spørsmåla her inne i det siste. Så til mitt svar:

Jeg ville nok være mer tilbørlig til å eksperimentere med enkelttitler enn med sjangre. Av 5 bøker ville nok 1-2 være det jeg kaller dokumentarisk, som f.eks "Før jeg brenner ned".

De siste 3-4 ville være krim. dominert av klassisk norsk eller engelsk krim, men med rom for litt miks fra andre land/kulturer. Gjerne med handling tilbake i tid. En bok hadde gjerne vært en novellesamling, som er herlig fleksibelt i forhold til tid til å lese. Av 5 bøker totalt, ville neppe mer enn 1 være plukket på impuls - den forstand at den var helt ukjent for meg på forhånd.

I tillegg til bokkvoten ville jeg forresten sikkert hatt med en eller et par lydbøker/hørespill også.

Til slutt et lite spørsmål: hva med Heffalumpen 1-4?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tolker spørsmålet ditt slik at du etterlyser de fire første Heffalumpene... Det stammer fra jeg forsøkte å lage meg en mailadresse for x antall år siden. Heffalumpen var oppbrukt og jeg har alltid likt tallet 5 så hoppet rett på Heffalumpen5 ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg går ofte inn i ebokhandelen Amazon.com... Der kommer jeg ut med mye ukjent når det gjelder forfattere, men normalt holder jeg meg i sjangerene sci-fi/fantasy/krim/thrillere. Jeg går svært sjelden utenfor disse områdene - men så er det litt å ta av her også da :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker kjøper jeg bare om jeg er sikker på at jeg liker dem. Enten forfatter jeg liker, eller en bok jeg liker. Kjøpte riktignok to bøker ulest på outland - den ene var en manga (Hetalia) og den andre var TheGuild tegneserie nr.1 - men theguild er jeg stor-fan av uansett..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du tar ingen sjanser med andre ord ;)

Låner du på biblioteket hvis du er usikker da eller? Jeg har selv kjøpt bøker etter å ha lest dem som biblioteksbok...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det gjør jeg også, lurer meg litt på, å låner på bibloteket for å bli sikker, er den bra så kommer den skal kjøpe meg lista. Det er vel ingen overraskelse at den er evig lang.:o) Ellers hvis jeg skal kjøpe bøker uten å vite noe om dem bruker jeg en god del tid på å ha heftige diskusjoner med meg selv (nesten slik at jeg må gå imellom for å unngå håndgemeng med meg selv), lese bakside tekst og bla litt inni, så etter mine diskusjoner med meg selv og litt dristighet så tar jeg gjerne med meg en ukjent bok/forfatter (tar ikke fysisk med meg forfatteren altså), det skjer nok oftere at jeg kjøper enn at jeg setter boka tilbake. Er det noe kjent så slipper jeg denne problemstillingen og handler vilt og uhemma.:o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liker ikke å kaste bort penger. Jeg låner en del på biblioteket ja,men det er så mange bøker i huset mitt nå at jeg må ta litt hensyn til hva jeg velger å kjøpe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I en bokhandel ville jeg sannsynligvis ha kjøpt fagbøker av noe slag, det er sjelden jeg kjøper skjønnlitterære bøker (har alt for mange uleste allerede), med mindre jeg er på utkikk etter en spesiell bok.

I det siste har jeg brukt biblioteket flittig, og låner nok ofte med meg mer enn jeg vil rekke å lese. Jeg går da gjerne på måfå mellom hyllene, og plukker med meg noe som virker interessant (valgfaktoren er ei salig røre av tittel, forfatter og utseende). I det siste har interessen for noveller og fortellinger vært relativt høy, så av fem bøker jeg låner vil normalt 1-2 være novellesamlinger. Hva resten av bøkene angår er det for det meste ren tilfeldighet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kjøper sjelden bøker. Om jeg kjøper noe er det som regel alltid en jeg har bestemt meg for på forhånd, med mindre det er kjempesalg eller noe.

Jeg bruker biblioteket flittig, og ettersom det er gratis er terskelen for å eksperimentere langt lavere.

Jeg er sånn som går rundt og snoker i hyllene i evigheter. Jeg foretrekker fantasy og horror, og bruker mest tid i disse hyllene. Jeg ser ofte på bøker som er "reklamert" for på omslagene av bøker jeg har likt. Jeg ser også på omslag som fenger meg, titler som slår an, osv.

Jeg kikker også i andre hyller. På "mitt" bibliotek er de flinke til å stille ut noen anbefalinger, og disse ser jeg ofte på. Jeg liker å pvøre noe nytt, og prøver å ikke bare låse meg til fantasysjangeren.

Så om jeg låner 5 bøker vil det mest sannsynlig være 3 fantasy/horror/scifi, hvorav minst 1 er en bok jeg har bestemt meg på på forhånd, og 1 klassiker og en mer "fagbokaktig" sak.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt spørsmål... Det er ganske sikkert at det er skjønnlitterære bøker jeg kommer ut med. Men det blir mer og mer både av krim og Fantasy siden jeg er begynt å interessere meg for de sjangrene.

Noen ganger har jeg planlagt hva jeg skal låne. Men ofte finner jeg bøker som ser interessant ut og derfor låner jeg dem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åh, jeg elsker å gå og ransake hyllene etter noe som fanger oppmerksomheten min. For et par år siden streifet jeg rundt på biblioteket, ja, skulket skolen for å gå på biblioteket, og fant en liten bok i en innbundet serie. Etter å ha lest baksiden og første siden satte jeg meg ned med den, og ble helt og fullstendig oppslukt. Dette skulle vise seg å bli en av mine favoritter, Etter Jordskjelvet av Haruki Murakami.

Lignende tilfeller har funnet sted, inklusiv i bokbutikken. Både Veien av Cormac McCarthy og Mnem av Simon Stranger har jeg plukket opp på impuls, og det har vist seg å bli utrolige leseropplevelser.

Merker at jeg noen ganger liker tittelen men ikke coveret og vice versa. Men ofte gjør det meg bare mer bestemt på å finne ut hva dette er. Anbefaler absolutt å "ta sjansen" på noe man vanligvis ikke ville tatt eller ikke var ute etter, for man kan finne noen absolutte perler som ikke har fått oppmerksomhet, og noen man kanskje trodde var hypet opp, men som viste seg å være nettopp så utrolige.

Generelt blir jeg til å komme ut av en bokhandel eller biblioteket med mer enn det jeg kom for, hvis jeg i det hele tatt hadde noe i tankene. Da er det ofte generelt også, som "jeg har lyst på en historisk roman" eller "trenger fantasy".

I dag lånte jeg 7 barnebøker og kjøpte fire bøker på biblioteksalg som står oppe omtrent hele tiden - to romaner, en fag/litt-bok, og en novellesamling. Også fikk jeg Letters from the Earth av Mark Twain i posten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De kaller det serendipitet, det å slumpe over noe du ikke var på jakt etter men som viste seg å være midt i blinken.

Jeg syntes også det er morsomt å plukke med meg ting som plutselig bare fanger min interesse, men det blir lettere å gjøre når prisen er lav merker jeg. Blir ikke så stor sjanse å ta da liksom.

Derfor er det veldig greit å tusle innom Fretex i ny og ne. Den jeg bruker i Oslo har et overraskende stort utvalg av pocket, som er mitt foretrukne format. Morsomt å titte på hyller hvor det egentlig ikke er noe annet system enn norsk/engelsk... (For pocket i hvertfall) Har funnet mange fine bøker der!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er på biblioteket ganske ofte. Har som regel bestemt meg for hva jeg skal låne, har de ikke de bøkene låner, jeg bøker som jeg har på skal lese lista mi. Sjelden at jeg trasker rundt og bare tar med meg ei bok som jeg ikke har hørt om.. Hm, kanskje teste det neste gang? Tipper at jeg tar med 3 krim/spenning(favorittsjanger)og 2 romaner.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Får jeg spørre hvordan du avgjør hva som skal på "skal lese" lista?

Min egen liste har eksplodert her inne :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da jeg ble med her hadde jeg vel en 5 bøker som jeg hadde planer om å lese...eh nå har jeg rundt 70!! :D

Bøker som jeg tror jeg vil like putter jeg på skal lese lista. Og det gjør heller ingenting om de har gode terningkast. Bøkene plopper jo opp fler og fler etter at jeg ble med her. Herlig!:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På biblioteket er jeg noen ganger for å finne bestemte bøker, og noen ganger bare for å kose meg. I det siste tilfellet kan jeg ende opp med hva som helst! Bokhandel hører til unntaket, men jeg går ofte på jakt etter ukjente titler/fotfattere i hyllene på jobben (Fretex)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det varierer veldig, for noen ganger går jeg på biblioteket for å låne bøker som jeg allerede har bestemt meg for, mens andre ganger stikker jeg innom på ren tilfeldighet og da blir gjerne utfallet noe annet. Sjangermessig så ender jeg opp som regel med flest krim/spenning, litt romaner og noen ganger barne/ungdomsbøker. Så slik gjennomsnittelig blir det nok tre til fire "kjente" og en til to "ukjente"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Få, om noen, er bøker jeg bare tok med tilfeldig. Jeg ville nok kommet ut med fem bøker som jeg har hørt bra ting om, og som hadde lyst til å lese fra før, men det er veldig sannsynlig at det ville blitt sjangre eller forfattere som jeg ikke var veldig godt kjent med fra før. Akkurat for øyeblikket ville jeg trolig plukka med meg noen tegneserieromaner og noe norsk samtidslitteratur, kanskje noe av Carl Frode Tiller, Thure Erik Lund eller Kjell Askildsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I 90% av tilfellene, om ikke mer, så ville jeg kommet ut med 5 bøker i kjent sjanger. Krim eller fantasy for det meste. Jeg tror jeg aldri har gått inn bare for å kikke gjennom hyllene. Jeg går inn fordi jeg har en forfatter eller spesifikk bok jeg er ute etter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flere innspill? Er interessert i om folk liker å holde seg til det de vet om, det som er trygt og godt på en måte eller om folk liker å prøve noe nytt å spennende.

Eller er det slik at vi ofte velger bøker innenfor samme forfatter når vi får hangups?

Har pris på bok for eksempel en innvirkning på valget? Jeg gambler heller med en pocket enn en innbundet jeg for min del ;)

Har du en favorittsjanger eller favoritt forfatter som du vet du kan stole på leverer?

Har dette endret seg etter du ble med her? Jeg har plutselig utrolig mange bøker på "skal lese" lista :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For meg kommer det an på prisen om jeg tar sjansen på noe ukjent eller ikke. Til fullpris i bokhandel hadde jeg kun kjøpt bøker jeg på forhånd hadde undersøkt nøye og kommet frem til at jeg ønsket meg, jeg hadde ikke kommet ut igjen med noe helt ukjent.

På biblioteket er det jo helt risikofritt å prøve noe nytt og ukjent. Ender man med noe man ikke liker, har man ikke tapt penger.

I bruktbutikken kan jeg også ta sjanser. Mange gamle bøker mangler smussomslag, og da har det hendt at jeg har kjøpt bøker kun på grunnlag av tittel eller forfatter.

Jeg har det med at når jeg først har lest en bok av en forfatter og har likt den, så vil jeg gjerne lese fler bøker av samme forfatter. Men det behøver ikke ha noe å si i en tenkt situasjon som denne.

Om jeg velger en helt ukjent bok, velger jeg ofte noe fra Øst-Europa. Jeg er veldig glad i Øst-Europa, dermed blir bøker fra området også fristende. Jeg har kjøpt flere bøker bare fordi forfatteren har hatt et navn som klinger som noe fra Øst-Europa, uten å vite noe om innholdet.

Etter at jeg ble medlem her har jeg blitt mer fristet til å prøve noe nytt, som jeg har lest lite av, eller ingenting av, fra før. Ønskelistene mine har blitt håpløst lange, og ikke alt er noe kjent, mye er ganske nytt. Så ja, det har nok endret seg litt siden jeg ble medlem her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ville nok kjøpt tre bøker jeg ikke har fått somlet meg til å lese, men som nå var i et tre-paperback-for-to-tilbud, og kanskje den ene bare virket lettlest på en sliten dag, til og med. Så ville jeg kjøpt ei bok jeg absolutt måtte lese, men som ikke var å få på biblioteket, og den siste ville enten vært ei bok til barnebarna eller ei bok jeg har lest før og likt så godt at nå vil jeg sannelig eie den, og så har jeg fått dem til å bestille den til meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg går som regel inn i en bokhandel med en slags mental ønskeliste i hodet, og skummer hyllene for titler framfor cover. Lista er alltid lang, så jeg går som regel ut med ei bok fra denne.

Leser mest romaner og klassikere, fordi jeg senere alltid har så mye glede av referanser til disse! Har jeg en sjelden gang ikke en slik liste i hodet og god tid, går jeg etter de bøkene som fanger øye. Men selv om coveret fenger betyr ikke det at jeg forlater stedet med boka.

Synes som regel titler + sammendraget bak på boka er avgjørende, og unngår de jeg finner uorginale eller klisjefylt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Eg trur eg hadde kome ut med ein god blanding. Eg er veldig glad i debutromaner, spesielt norske, for eg synest det er spanande og "treffa" nye forfattarar. Samtidig er det jo ein grunn til at klassikarar vert nettopp klassikarar. Så eg hadde antageleg kjøpt i alle fall 1 god, gamal klassikar à la Hamsun, 1 debutromar, 1 anbefalt ny eller gamal, 1 ukjent for cover/ tittel/ omtale pirra meg og 1 engelsk litteratur av noko slag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser sjelden (vel, aldri..) på omslaget når jeg handler bøker, men ellers har jeg lenge på mange måter vært et vanedyr. Før jeg fant bokelskere.no (for ca. ett år siden), leste jeg for det aller meste krim. Var jeg innom en bokhandel, var det nettopp ei krimbok som ble med meg ut. Grunnen, foruten underholdningsfaktoren, var at jeg følte jeg ”ikke hadde tid til” noe annet.

Denne tesen har i løpet av det siste året grundig blitt motbevist. Siden jeg ble medlem her, har jeg åpnet øynene også for annen litteratur og jeg har lest mer enn jeg har gjort de siste årene; jeg har lest grafiske romaner, skuespill, dikt, noveller, norske og utenlandske romaner som har blitt anbefalt… Derfor: når jeg nå går inn i en bokhandel, er jeg mye mer åpen enn før. Stadig vekk tar jeg meg selv i å plukke med meg ei bok jeg tidligere aldri ville ofret en tanke. Det å diskutere bøker har i alle fall gjort meg mer fordomsfri og åpen for all slags litteratur ;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå for tiden blir det vel noe Hamsun og/ eller annet klassisk, eller noe anbefalt her inne, mest sannsynlig romaner, men også en krim eller to som avveksling. Jeg jobber meg nedover "ønsker meg" listen min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilTine SundalsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMarianne MBjørg Marit TinholtJarmo Larsen