I morgen lanseres den norske E-boken! Vil folk byttet den vanlige boken for lesebrett? Er dette slutten for den trykte boken? Hva mener dere?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 50 svar.

Jeg kjøpte meg en Kindle for 1,5 mnd siden og ville ha dette som et supplement til papirboka der dette var praktisk - som på reiser, ved pendling osv der man nødvendigvis ikke drar på "mursteiner". Jeg er en bokorm av dimensjoner og syns at jatakk - begge deler, var en god idé.

I realiteten har jeg ikke tatt i ei papirbok etter Kindle'n kom i hus. Jeg elsker mine hylle(kilo)meter med papirbøker, men jeg skal kjempe til siste slutt dersom noen forsøker å ta fra meg Kindle'n nå. For meg er leseopplevelsen like stor på brettet som den er i bok. All min skepsis ble gjort til skamme i løpet av første kvelden med en Kindle.

Nå når det er blitt enkelt å konvertere norske ePUB bøker over til Kindle formatet er heller ikke dette noe argument for ikke å kjøpe en Kindle fra Amazon. One-Click kjøpsmuligheten er genial, og kombinert med utvalget av norske ebøker etterhvert så vil dette bli en uslåelig kombo. Trur eg :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en kindle, men jeg foretrekker fremdeles en god bok i papirformat. Men jeg er mye i utlandet og synes at det er praktisk å kunne ha masse bøker i lite format fremfor å drasse med meg en koffert full av bøker hver gang jeg er ute og reiser. Jeg liker å samle bøker, men kindle er likevel praktisk. Og så er jeg glad i klassikere, og dem finnes det mange gratisversjoner av på amazon.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lykke idag når eg fekk mail frå Bokklubben om dette, og dei reklamerte med ei gratis bok (Vidar Sundstøl - Drømmenes land, eller bok nr to av han). Rett på nett å prøve å finne ut av dette. Men det var altså ikkje berre lett. Har iPhone, og skal bruke "Bokskya". Men det måtte vera eit eller anna som hang på dette i dag, mange interesserte kanskje?? Tok i alle fall ein god time før eg hadde det på iPhonen, merkeleg at dei ikkje brukar app-store. Uansett trur eg det er rom for forbetringar på denne app-en. Når eg skulle lesa mi nyinnkjøpte bok til kr 0, var det spesielt vanskeleg å finne ut korleis eg skulle bla tilbake når eg hadde bladd for langt. Men etter ti minutt fann eg ut at eit "tap" på høgre side av skjermen, var ei side fram og eit "tap" på venstre side var ei side tilbake. og så kom eg til siste sida i kapittelet som den hoppa glatt over og gjekk rett på kapittel 2, og da som det var så spennande!!

Nei, eg må nok innrømme at ei god gammaldags bok, kjem til å gå først i køen for min del. Men det her er jo frykteleg praktisk når ein er på reise/ferie da. Å kunne ha med MANGE bøker som ikkje tar plass. Men så var det dette problemet med at det ikkje nyttar å sitta i sola å lesa dette da. Då høyres det ut her i tråden at ein må ha lesebrett. Men bakvendt å kjøpe eit lesebrett som kun kan brukas til dette, når det fins iPad som kan brukas til ALT - unntatt å lesa ute i påskesola.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I tilfelle du overså det er det de 2 første bøkene i triologien som er gratis. Jeg lastet ned 2 bøker av Vidar Sundstøl gratis i går. Bokklubben regner vel med at vi da kjøper den siste p.g.a spenningen. Med min IPad har jeg ikke de problemene som du beskriver. Jeg ha lastet ned "Bluefire reader" og mottar mine E bøker der. Det fungerer utrolig bra, og det forekommet ikke at sider blir borte el " hoppes over". Bøkene samles i "biblioteket".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åååå, så det var ja takk, begge bøker? Eg gjekk automatisk ut ifrå at eg berre kunne få ein av dei eg, må visst ikkje vera så beskjeden av meg ;)

Prøvde "Bluefire reader" seinare igår, då ei anna bok eg kjøpte ikkje kom inn på bokskya med ein gang, ordna eg meg "Adobe ID" og lasta den ned i Bluefire i staden og las litt der. Men der låste den seg plutseleg, og er fortsatt ikkje i form igjen... Men den dukka opp i bokskya til slutt, så eg fekk lesa videre der ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er "grisedyrt" å bruke app store - derfor gjør vi ikke det. Det skal visstnok ha vært en feil på lenken Bokklubben sendte ut i dag, så det ble nok litt vanskeligere enn det hadde behøvd å bli.

"Slide" (at man kan dra fingeren over siden i stedet for å dra) kommer ganske snart. Dette har høyeste prioritet i neste runde av utviklingen.

Hilsen Caroline (jobber i Bokskyaprosjektet)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for info :) sliding blir bra. Og så hadde det vore ordentleg all right å fått lest sistesida i kapitla... Hoppa glatt over sistesida i kap 2 også, og da ga eg opp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om jeg husker rett skal apples app-store ha 50% av utsalgsprisen på alt som selges gjennom deres system.

Så vi får håpe det går riktig lenge til norske bøker går den veien, de er dyre nok både på og utenfor brett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble for noen uker siden lykkelig eier av IPad. Har allerede lastet ned noen bøker og har lest min første elektroniske bok ( lastet ned for en billig penge fra forlaget Lille måne). Jeg er positivt overrasket og kommer til å lese mer på denne måten. Etter å ha lest en bok på nesten 800 sider, mye på sengen, er ulempen skinnet fra skjermen som er anstrengende for øynene. Kommer defor til å vurdere å kjøpe et lesebrett som har helt matt flate, og som blir som å lese en vanlig bok. Vanligvis pakker vi ned mange bøker når vi reiser på ferie. Med hvert vårt lesebrett kan vi reise avgårde med mengder av bøker. Gleder meg stort til å kunne laste ned flere norske bøker etterhvert. Tror ikke dette er slutten for den vanlige boken, men heller et kjærkomment suplement. Ja takk, begge deler!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil finne flere bøker for fri nedlasting på "Project Gutenberg", "NB Digital" (Nasjonalbiblioteket) og Amazon.com. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for nyttig tips

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har en kindle og synes nettopp en av fordelene med lesebrettet er at det er så behagelig å lese på når jeg ligger i sengen. Mer behagelig enn en vanlig bok. Men jeg har ikke testet andre lesebrett. Problemet med Kindlen er at du ikke kan handle norske e-bøker inn på den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser også mye på brett, og har endt opp med å lese på lesebrett mye oftere enn fargeskjerm. Lesebrettet har en bedre skjerm for lesing, og det er et mye "roligere" lesemiljø.

Jeg har testet mange lesebrett. Erfaringen er at det aller viktigste kriteriet er om det er gjenskinn i skjermen, og om den har gode kontraster. Det er kommet noen lesebrett med elektronisk blekk og touch skjerm. Dessverre får disse (de jeg har sett på, blant annet Sony) mer gjenskinn enn brettene uten touch, og da går vinninga opp i spinninga for min del.

Vi tar inn noen brett som vil komme i salg i Libris-butikker ca. 20.-25. april (litt sent pga jordskjelvet i Japan). Disse har en veldig skjerm med veldig god lesbarhet. De aller fleste butikkene kommer til å ha utstillingsbrett som man kan prøve ut i butikken før man bestemmer seg. Ta gjerne en tur dit hvis du vil prøve lesebrett!

Hilsen Caroline (jobber med Bokskya og ansvarlig for lesebrett og e-bøker i Libris)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tilhører nok de konservative som helst vil ha en papirbok i hendene. Tom. når jeg låner lydbøker på biblioteket, kjøper jeg de beste bøkene i papir i tillegg. Men ... en dag er huset fullt og det er ikke plass til flere bøker, og da er jeg sikkert med! ;-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I snart to år har bøker på lesebrettet mitt (Kindle) hvert en del av dagen min. Lesevennlig, praktisk og plassbesparende.

Motstanden mot lesebrett har jeg aldri forstått, innholdsmessig er jo boken den samme. Men som mannen min sier. "Enkelte bokelskere ligner nok litt på kyr, de vil heller ikke drikke av ny bøtte". :))

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det handler ikke om hva som er rimeligst og mest praktisk for alle av oss, for noen er den estetiske verdien en papirbok har mer verdifull enn den er for deg.

Hvorfor ha et maleri på veggen i stedet for digitale fotorammer fra IKEA? Jeg kan ikke gi deg noe godt rasjonelt svar på det, det er dyrere og motivet er det samme hele tiden, men av en eller annen grunn foretrekker jeg det.

De som liker lesebrett, og synes de er like greie og ikke har irrasjonelle forhold til ting som meg må få lov til å bruke det så mye de vil, men jeg ville synes det var synd hvis papirboken forsvant eller ble begrenset på grunn av det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

At en finner lesebrett hensiktsmessig og foretrekker det i mange sammenhenger - betyr ikke at en tømmer hus og hode for papirbøker. Som jeg har skrevet et annet sted i denne tråden, jeg ser absolutt verdien - litterært såvel som estetisk og kronemessig :) - i papirbøker. Det ene utelukker ikke det andre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men kan det tenkes at nye bøtter faktisk smaker vondt?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

:-))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kan jo hende dei har plastsmak.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg drikker gjerne av ny bøtte, samtidig har jeg tro på tradisjoner.Kanskje vi tradisjonelle bokelskere heller er som sauen, og følger hverandre rett inn til fortapelsen? Nå har jeg slett ikke noe mot lesebrett eller e-bøker. Har lest en del bøker på nb.no og liker det godt, selv om jeg vet at kvaliteten på bøkene bedres betraktelig når man bruker lesebrett. Ønsker meg en ipad.. Når det er sagt, ER det noe annet med papirbøker. Det dreier seg om det estetiske, det tradisjonelle og det sanselige; for meg er selve boka en del av en tradisjon som har vært menneskene forunt helt siden skriften ble oppdaget. Gutenberg sørget for masseproduksjon av verker, slik at flere kunne ta del i de fantastiske verdenene litteraturen kan gi oss. Helt siden den gang har generasjon etter generasjon lest og satt pris på de samme bøkene, ja, gjerne de samme utgavene.

Jeg er utrolig glad i mine bokhyller, som bugner over av fantastiske bøker. Om man kun forholder seg til lesebrett, vil jeg tro at man går tapt av den fysiske og estetiske dimensjonen ei bok har. Jeg kan ikke for mitt bare liv se for meg at jeg noensinne kan få det samme forholdet til en e-bok, som jeg har til en gammel utgave av Victoria, skinninnbundne bøker jeg har arvet eller boka jeg bare måtte ha da jeg var innom bokhandelen. Det er noe alt for minimalistisk over kun å forholde seg til bøker av digitalt format.. Vel, dette er i alle fall min mening ;)

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Jaa!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var ikke min intensjon å tømme norske heimer for papirbøker. - Jeg er selv en bibliofil med førsteutgaver i mitt eie. Jeg sier kun at jeg ikke forstår motstanden/skepsisen mot lesebrett - siden bøkene innholdsmessig er de samme. Leseopplevelsen er for meg den samme, uansett om den formidles gjennom papir eller e- bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er veldig enig og mens jeg har fundert litt over denne tråden, som sikkert er en av mange vi har hatt om samme tema her på bokelskere, så kom jeg på de gamle LP-platene som er på vei inn igjen. Hvor viktig coveret var, mange av dem var rene kunstverk. Bokomslag er også vakkert, noen ganger også redselsfulle, men for det meste flotte illustrerte med kjærkommen omtale og ekstrainfo. Og som du sier Anja, det å ha bøkene i bokhyller, ta dem frem, vise dem til venner, jentene mine og andre som er interessert er også en stor glede.

Jeg er ikke motstander av hjelpemidler som gjør hverdagen enklere, tvert i mot, men det er lov å si ja takk til begge deler.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Øh, takk for den... At du ikke forstår at noen fortsatt liker papirbøker best sier mer om forståelsesevnen din enn om oss, mener nå jeg. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar
  • Jeg skrev at jeg ikke forsto motstanden mot lesebrett siden innholdet i bøkene var uforandret. At jeg ikke forsto at noen liker papirbøker bedre enn lesebrett - skrev jeg ikke noe om - ergo forståelsen min er muligens fortsatt intakt. :))
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva slags motstand er det du snakker om? "Æsj, jeg skal aldri bruke et lesebrett, det er teit!"? Det er ikke så mange av dem som har den holdningen. De fleste er bare litt skeptiske, eller rett og nostalgiske/gammeldagse/vanedyr. Altså handler det i bunn og grunn om at mange liker papirbøker best. Det er i alle fall mitt inntrykk etter de uendelige diskusjonene her inne. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg snakker om den motstanden som ligger i skepsisen og behovet for å holde på gamle vaner. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg skjønner godt kva du meiner med motstand. Og eg er ein av dei som ikkje trur at eg kjem til å la lesebrettet erstatte bokhyllene mine.

Korfor? Jo, fordi det å leite seg fram til riktig bok i bokhylla er noko av det finaste eg veit. Den siste tida har alle bøkene mine vore pakka ned i pappesker. Pappeskene er nummererte og eg har oversikt over kva som er kor, men likevel, dei står ikkje framme. Når eg har lyst til å lese ei ny bok, blir eg sittande og tenke meg om før eg kjem fram til at eg har lyst til å lese for eksempel Siri Hustvedt. Så går eg inn på excellarket mitt, finn ut at den Siri Hustvedt-boka ligg i eske nummer 18, også finn eg fram boka. Det vil seie at eg har erstatta bokhyllene med ei liste over titlar, for ein periode. Og eg kjenner at eg saknar bokhyllene. For det er ikkje sikkert eg har lyst til å lese Siri Hustvedt i dag. Det kan hende eg trur eg har lyst til å lese Siri Hustvedt, men så kjem eg til bokhylla også finn eg ein gløymd skatt av Helle Helle i staden for. Og så finn eg ut at Helle Helle er jo heilt perfekt til humøret mitt, akkurat nå. Og det skjer ikkje når eg må søke opp eit namn og ein tittel frå ei liste.

Det er kanskje ein bagatell i den store samanhengen, men likevel, eg saknar bokhyllene mine. Eg saknar det å kunne stå framføre hyllene i ein halvtimes tid, ta på bøker, kjenne på dei og så bestemme meg for kva eg skal lese. Og eg gleder meg veldig til vi blir ferdig med å pusse opp, slik at bøkene mine kan flytte inn i hyllene sine igjen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gleden over velfylte bokhyller er en tilstand alle bokelskere vil kjenne seg igjen i. Når det er sagt - er gleden over et velfylt lesebrett også i aller høyeste grad til stede for enkelte bokelskere.
Etter å ha vært en aktiv bokkjøper i to generasjoner - var det en lettelse for meg da lesebrettet ble en mulighet. "Trangen" til å stelle bøker og bla boksider tilbake på plass (så ikke bokryggene skal bli skjeve) etter endt lesning har avtatt sterkt med årene. Men finner jeg en førsteutgave som frister på auksjon eller antikvariat - våkner jeg fortsatt til liv og er på hugget.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvordan blir det med første-utgaven av ei e-bok?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er fullt mulig at det en gang i fremtiden vil bli etterspørsel etter de første lesebrettene med ulike samlinger av førsteutgaver av e-bøker. Spekulasjoner om eventuelle omsetningsverdier av disse objektene tar jeg ikke stilling til, men overlater dem til mine barnebarn. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg trur likvel ikkje det å bla i ei liste nokongong vil bli det same som å leite i ei bokhylle. Men spør meg gjerne igjen om eit år eller fire - det kan hende svaret er heilt annleis då.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har vi ulikt syn på hva motstand er. Pytt pytt. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den norske leser er nok for traust og vanebunden til at Bokskya kommer til å ha den helt store effekten på salget av trykte bøker. Det er nok ikke døden til den trykte boka riktig ennå. Men etterhvert...

Det som er synd er jo at den norske bokmafiaen, med de tre store forlagene, har sørget for at vi får en e-bokløsning som er DYR. Det er vel kanskje ikke annet å forvente, bukken til havresekken og alt det der. Men jeg følger spent med å utviklingen. E-bøker må jo bli billigere på sikt. Av det jeg ser av priser på amazone så er ikke e-bøker imponerende billige der heller, men man slipper jo frakt. Amazone påstår at salget av e-bøker er usannsynlig høyt, men jeg mistenker litt talltriksing for å prøve selge mest mulig kindle'er.

En dag kommer helt sikkert e-bøker til å selge mer en trykte bøker. Det blir ikke i morgen, og ikke om to år heller tror jeg. Men kanskje om 10 år. Og fra da av vil trykte bøker bli mer og mer en kuriositet, og en dyr sådann. Kun de som virkelig har lyst og råd vil kjøpe trykte bøker. Jeg håper forøvrig på et spennende bruktbokmarked.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi,
"trykte bøker bli mer og mer en kuriositet, og en dyr sådan."

Da blir det jo enda mer interessant å beholde "papirbok-biblioteket" sitt, eller man kan selge det - hvis man ikke er en ekte bokelsker/-samler - og bli søkkrik (på penger)!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Man kan si mye om de tre største forlagene, men at de har "skylden" for en dyr e-bok-løsning er både upresist og kunnskapsløst. Dyrt for hvem? For bokkjøperen? I den grad e-bøker er dyrt, er det fordi Norge er lite, og det er få kjøpere av hver bok. Det er store faste kostnader knyttet til å skrive og utgi en bok.Dyrt for mindre forlag? Det er også feil. Det er mye, mye dyrere for forlag å distribuere via Amazon enn via DDS Bokskya og norske bokhandler.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enn så lenge er jo - som du seier - eboka for dyr til å vere ein reell konkurrent. Det er jo også slik nå (viss eg ikkje har misforstått) at det blir moms på ebøker, men ikkje på vanlege bøker, noko som er med på å halde eboka dyrare enn andre bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lagt en lenke på libris.no der man kan finne alle e-bøkene som koster under 100 kroner. Det er en god del!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror heldigvis det blir lenge til den trykte boka blir borte. For hva er vel mer stemningsfylt enn å krype opp i en god stol med godboka si?

Jeg tror også at lesebrett blir mer og mer en virkelighet, og dette er ikke nødvendigvis noe dårlig. En vennine av meg har en Kindle og den virker veldig god å lese på, og lett å ha med seg. Når en er på farten er det mye lettere å ha med seg x antall bøker på ett lite brett enn flere bøker. Dessuten lettere å håntere et brett en 1000 sider med Ringenes Herre i hardback.

Boka beholder jeg uansett i biblioteket mitt :D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja takk begge deler.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For meg er den trykte boka samlarobjekt, og eg trur aldri eg kjem til å ønske å få erstatta moglegheita til å bla i papirbøker med noko anna.

Samtidig kjem eg til å kjøpe eit lesebrett (eg veit kva eg skal ha, men eg må vente til butikkane får det inn igjen). Eg pendlar til jobb med buss, og då er det veldig greit å ha aviser og bøker på ein 6-tommars skjerm. Eg synest også det er vanskeleg å pakke til ferieturar og liknande. Eg liker å ha mykje å velje mellom, og det er ofte vanskeleg å kombinere med begrensa baggasjeplass.

Så eg seier ja takk begge deler. Eg vil ha bøker i bokhylla mi framleis, men eg gleder meg over å kunne få dei i mindre format og vekt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange gode argumenter. Jeg har selv aldri prøvd lesebrett, men har barn som ønsker seg Ipad, til andre ting enn å lese, selvfølgelig, men ser at muligheten for det også er der. Hvordan er det for eks å lese på et sånt brett på stranden? Tenker mye lys, salt og vann ikke er noe heldig sammen med elektronikk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, IPad kan ikke brukes som lesebrett på stranden p.g.a skinnet/refleksen fra skjermen. Da er nok et vanlig lesebrett det eneste som funker. Men for dine barn har selvfølgelig Ipaden andre funksjoner som er mer spennende. Et lesebrett er kun egnet til å laste ned bøker og deretter lese dem. Med Ipaden kan du surfe på nettet, sende e-post, laste ned musikk og mye, mye annet - og lese bøker da......

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er forskjell på lesebrett. Nokon har baklys, som ein pc-skjerm, som for eksempel iPad og Samsung sitt. Dei har fleire pc-liknande funksjonar i tillegg til å vere lesebrett.

Eg skal kjøpe Sony sitt som har ein slags "blekk-skjerm" og som treng å lysast opp. Dette er fordi eg blir sliten i augene av å lese på skjerm med baklys i lengda. Dei er mindre fancy i forhold til tilleggsfunksjonar og er meir reine lesebrett. Men eg tenker at det er det eg treng. Mobiltelefon, kamera og pc har eg utanom, så då prioriterer eg det som gir god funksjon som lesebrett.

Men ein må jo vere forsiktig med det, på same måte som ein er forsiktig med eit kamera og ein mobiltelefon. Heldigvis brukar eg oftare å lese på bussen, enn på stranda. Så den eine veka i året eg ligg på ei strand, kan eg lese pocketbøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Eg har prøvd det på biblioteket, og det var då eg tok den endelege avgjersla om at det er dette eg vil ha. Men eg veit at det krever lys. Heile poenget er at mine auge blir slitne av skjermlyset, det er derfor eg liker dette.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sony PRS-650 er et godt valg.

Som jeg tidligere har kommentert HER

Jeg tror det blir lenge til de elektroniske bøkene tar over for de trykte bøkene. Heldigvis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, enig, må være perfekt med lesebrett på ferier og buss osv.Hvilket lesebrett vil du ha, er jo endel å velge mellom..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg svarte på Ann Christin sitt innlegg, før eg såg ditt. Men etter litt research og etter å ha sett på ulike modellar i butikkar har eg komme fram til at eg vil ha Sony Reader PRS-650. Hovudargumentet er det med lys og skjerm, som eg har skrive over.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Monika SvarstadKirsten LundTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LMads Leonard HolvikBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TPi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenTheaTone SundlandLiv-Torill Austgulen