Opptakten til denne tråden bunner i en forespørsel om oppskriftene på rettene som ble servert ved "Babettes Gjestebud". Istedet for å maile oppskriftene privat - åpnes det en tråd for litterære måltider, slik at flere kan delta i gjestebudet.

"Og det er sikkert", sa oberst Gallifet, "denne kvinnen er i stand til å forvandle hvert eneste måltid på Cafe Anglais til en slags kjærlighetsaffære, et opphøyet og romantisk elskovseventyr, der en ikke lenger klarer å skjelne mellom legemlig og sjelelig appetitt eller metthet."

Skildpaddesuppe. (15-20 kuverter)

Ægte skildpaddesuppe kan man ikke få mere, derfor er denne suppe kogt på kalv. Kunne man få skildpadde, ville man erstatte kalvehovedet med skildpadde. Suppen koges ad tre gange.
5 kg kalveben
10 l vand
1 kg blandede suppeurter
200 gram tomatpure
Bed slagteren om at hugge kalveben ud. Læg dem i bradepanden og brun dem i ovnen ved 225 grader. Når de er brunede, lægges de i en stor gryde. Hæld 10l kokt vand på. Lad det koge op og skum omhyggelig under kogingen.

Rens urtene og skær dem i mindre stykker, læg dem på bradepannen tillige med tomatpureen og brun dem ligledes i ovnen. Kom dem i suppen. Lad det koge ved svag varme i seks timer. Si suppen fra og gem den.

1 kg kalvebryst
1 kylling 1 okseskank
2 løg 1 spsk. rosmarin 1 tsk. nelliker
1 spsk. basilium

Pil løgene og brænd dem på den varme kogeplade på skærefladen. Kom kalvebryst, renset kylling og utskåret okseskank i stor gryde, hæld suppen fra punkt 1 på, lad det koge langsomt op, skum omhyggeligt, tilsæt krydderiene og lad suppen koge i to timer under jævnlig skumning. Si suppen fra og gem den.

1 kg kalvehoved
1 gulerod
1 selleri
1 porre
1 pastinak
2 dl Madeira
1/2 tsk. cayennepeber

Det rensede kalvehoved lægges i den store gryde, hæld suppen fra punkt 2 på. Lad det koge op, skum omhyggeligt. Tilsæt de rensede, upskårne urter. Lad suppen koge ved svag varme i to timer. Si den igennem et klede eller gennem vædet vat, lagt i bunnen af en sigte. Kog den op og tilsæt madeira og cayennepeber. Server suppen med eggekuler. (Hårdkogte æggeblommer, der moses og rulles i hånden til små kuler).

De neste 4 rettene på menyen, Blinis Demidoff, Salat, Vagtler i butterdejkister og Baba er ikke fullt så kompliserte. Skulle det være interesse for disse rettene, så skal jeg formidle dem videre i denne tråden.

Som en digresjon nevnes "The Book Lovers Cookbook" av S.K. Wenger og J.Jensen - boken er et "må ha" for matglade bokelskere.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 5 svar.

He, he. Nesten som en fransk Henriette Schønberg Erken-oppskrift.
("Man tager 12 eggeplommer, 1 liter kremfløte osv.")

Takk for en artig tråd!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mat med godt flytende tilbehør er nok ikke bare av nyere dato.

  • "Hva er det i denne flasken, Babette?" spurte hun usikkert. "Det er vel ikke vin?" "Vin, Madame?" ropte Babette. "Nei, Madame! Det er en Clos Vougeut 1846!" Etter en pause la hun til: "Fra Philippe i Rue Mont Orgueil!"
    Martine hadde aldri hørt at viner kunne ha navn, hun tidde.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Oppskrift på hele måltidet står i boken "Til bords i Babettes gjestebud", utgitt i 2004. Kan sikkert lånes på biblioteket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bra tips!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nesten som en fransk Henriette Schønberg Erken-oppskrift...
Artig tråd! Takk og takk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

VibekeTheaTherese HolmHarald KKirsten LundmarithcIreneleserkntschjrldmay britt FagertveitMathiasLene AndresenMorten MüllerReidun SvensliMarenJarmo LarsenGrete AastorpLinda RastenAnniken RøilritaolineAnne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikteRufsetufsaIngeborg GNinaStig TVannflaskeTonjeIvar SandLiv-Torill AustgulenAlice NordliTonesen81Eva