Har også lest fjerde handling og der er det en god del som trenger forklaring, og som nok har litt å gjøre med den tiden som stykket ble skrevet i.

Jeg er så heldig at jeg har / leser en skoleutgave av "Peer Gynt" og bak i boka er det fine ordforklaringer og annet stoff som har med stykket å gjøre, f.eks. blir det nevnt at Aasmund O. Vinje trolig er modell for Huhu (en målstrever fra Malebarkysten).

Ibsen ville nok si sine samtidige (både forfattere, lesere og kritikere) et og annet "alvorsord" i sine dramaer (og dikt). Så det er nok lurt å ha i bakhodet når man leser det han har skrevet.

Skal skrive litt mer om hele stykket når jeg er ferdig med det, og det er jo tittelfiguren som er mest interessant. Mange av de andre (Åse, Solveig, Dovvregubben o.a.) bør man vel også prøve å forstå, og finne ut hvilken funksjon de har. Blant annet vet jeg at "en fremmed passasjer" er med i femte handling, og ham er det visstnok mange som har prøvd å utpønske opp gjennom årene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Nå er jeg ferdig med stykket og jeg må si at etter femte og siste handling så blir forståelsen for stykket større. Allikevel er det mye som trenger en forklaring så jeg ser frem til at du skriver litt om stykket når du er ferdig.

Hovedpoenget i stykket er vel det "å være seg selv".

Stykket har til tider vært tungt å lese, men etter endt lesing så føyer også dette stykket seg inn i rekken sammen med de andre fantastiske stykkene vi har lest til nå :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Å være seg selv" er nok det viktigste budskapet i dette skuespillet. Peer Gynt forsøker vel på det flere ganger, men mislykkes, ja det går jo så langt at han nesten får omstøpt sjela si.

I gunnen er det mange Peer må stå til regnskap overfor på slutten av stykket, som f.eks. knappestøperen, Dovregubben og den magre. Peer finner også ut at han ikke har noen kjerne (løk-scenen), dvs han er identitetsløs og mangler faste holdepunkter i livet. Han er vel både seg selv nok, samtidig som han er "stykkevis og delt". Brand gikk derimot inn for "Fullt og helt" det han trodde på. Dette er først og fremst det som gjør de to tittelpersonene til rake motsetninger.

En viktig scene i femte handling er den hvor presten holder tale over den døde mannen som kuttet av seg fingeren for å slippe unna militæret.
Han var feig, men han greide å foreta et valg, noe Peer Gynt ikke gjør, i alle fall ikke før helt på slutten.
Og slutten kan vel kalles ganske "åpen"?

Får vel ta en litt mer utførlig gjennomgang av stykket senere. Må sette meg bedre inn i intensjon og formål med skuespillet (lesedramaet) og kanskje finne ut hvordan andre har tolket dette sammensatte og finurlige dramatiske diktet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg beklager å måtte si at jeg har "falt av lasset" når det gjelder Ibsen. Jeg får nok dessverre ikke fulgt med så mye videre på noen måneder nå. Hedda Gabler, Brand og Bygmester Solness har jeg nok tatt med meg på reisen hit til Filippinene, men de ligger alle tre foreløpig uåpnet. Prøver å følge litt med på hva dere andre skriver og leser, men det blir nok temmelig tilfeldig og perifert for tiden, må jeg innrømme.
Ønsker alle dere andre lykke til videre med Henrik Ibsen!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk :)
Enig med Karin, synd du ikke kan være med. Merker at Ibsen tar en del av tiden min så jeg skjønner godt at det kan bli vanskelig å prioritere.
Om du får tid til å lese et stykke innimellom og komme med kommentar på det så vil jeg syntes det var veldig hygggelig :)
Kos deg på Fillippinene :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for det Norah, synd du ikke kan være med men jeg skjønner, det er vel litt rart å skulle lese Ibsen på Filippinene der du er nå :)
Hygg deg med de bøker du måtte ha med deg og så får du følge med oss og komme med innspill når det passer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er nå også ferdig med å lese Peer Gynt. Ibsen fant en heidundrene karakter på godt og vondt i han. Siterer fra boka "født til kunstner" av H. Heiberg. Han gir oss en grei beskrivelse av personen Peer Gynt.
Løgnhalsen, skrytende, men feig når det kommer tilstykket, en kariaktur av individualismens ide,
mannen som sviker alt og alle,
men mest seg selv.

Et typisk Peer Gynt sitat synes jeg dette er.

Det står skrevet: det er ikke greit å forstå,
hvor skoen trykker når en ikke har den på.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundSigrid Blytt TøsdalSynnøve H HoelLene AndresenMorten JensenJarmo LarsenAnne Helene MoeSolveigLilleviKjerstiReidun SvensliPiippokattaMathiasMarenIngunn ØvrebøJulie StensethVibekeKari FredriksenTore HalsaAnne-Stine Ruud HusevågDemeterToveIngunn SBertyAkima MontgomeryFrode Øglænd  MalminAud Merete RambølSol SkipnesJoakimEli HagelundTone HFredrikEllen E. MartolKathinka HoldenFlettietteritaolineCathrine PedersenVariosaIngeborgElisabeth Svee