Jeg ser at dere er opptatt av cover på bøkene, og det forstår jeg når selve innbindingen på bøkene blir bare styggere/dårligere for hvert år som går. Samtidig som papiret kanskje ikke kommer til å holde et halvt liv en gang.

Er det ikke meningen lenger at bøker skal leve lenger enn det vi gjør, og burde ikke den fulle prisen vi betaler for bøker her i landet gi oss en bedre innpakning enn det tilfelle er i dag?

Se på bøker som er trykt tilbake i tid, 50 tallet, 60, 70 tallet, kanskje også 80 tallet, og selvfølgelig lenger enn det. Selv har jeg bøker som er nesten 100 år gamle, og jeg trenger ikke være redd for at noe skal gå i stykker. Og de er ikke bare solide, men også pene.

Ikke bare det. Må vi velge mellom full pris eller en dårlig paperback?

Selv Verdensbiblioteket til 3 til 400 kroner pr. bok har en elendig innbinding i forhold til prisen, etter min mening.

Noen synspunkter der ute?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Njaaaa - vil si at jeg er både enig og uenig. Hvis du snakker kun om innbundne bøker, så kan jeg vel langt på vei si meg enig i at det var mange flotte, vakre eksemplarer på markedet anno dazumal - høy kvalitet på papiret såvel som på bokbinderarbeidet. Men gamle heftede bøker, derimot - der er det mye som går opp i limingen, bokstavelig talt! Min far og farfar var eksempelvis "bokomane" (jepp, jeg nedstammer fra lesehester på alle kanter), og etter dem har familien ikke bare innbundne, men også heftede bøker i et stort antall. Når jeg tar frem heftede bøker fra 1930-, 1940-, 1950- og 1960-tallet, så er kvaliteten på papir og permer ofte temmelig tvilsom, selv om litteraturen kan være av udiskutabelt(?) høy kvalitet (G.K.Chesterton, Hemingway, Agatha Christie, Steinbeck,...). Og det dreier seg om både norske, danske og franske utgivelser... For eksempel fant jeg i høst en skatt fra slutten av 1930-tallet: "Brødrene Ashkenazi" av I.J. Singer - heftet, skikkelig tykt, gulaktig, porøst papir (type trekkpapir!), og sidene måtte jeg sprette selv (det var jo ganske vanlig at heftede bøker ikke var skåret til fra trykkeriets side; de store papirflakene ble brettet og limt i ryggen, og så skar kjøperen fra hverandre sidene selv. ELLER så kunne man jo sende boken til bokbinderen selv, og fikk proff oppskjæring og stive permer. Og noen få lærte seg kunsten å binde inn bøker selv - jeg TROR faktisk min far syslet litt med det som en hobby i ungdommen...

Og det er vel flere enn meg som har kommet over utgamle "pocketbøker" i hyttebiblioteker, blitt helt oppslukt av historien for så å oppdage at sidene 196-213 har falt ut og forsvunnet sporløst, slik at du aldri vil finne ut hvem som egentlig tok livet av den rike enkefru McMiddlefuddleness? Årsak: limet som holdt sidene sammen i ryggen, har smuldret fullstendig opp....

Vel. Summa summarum: enig med deg, gretemor, i at det er en (stor!) fryd med vakre bøker, og at ikke alt som gis ut i dag er lekkerbiskener rent materielt sett - men at alt var bedre før? Mnnjeiiiiii... ;-P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei heldigvis var ikke alt bedre før.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er SÅ enig i det du her skriver!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette bokomslaget gjorde at jeg kjøpte boka da jeg fant den i en bruktbutikk. Bildet kommer ikke så godt fram men jeg synest det er veldig stilig. Den har et blankt og glatt bokomslag som gjør at det er godt å ta på. Ellers er tegningene flotte og står godt til innholdet i boka.
Dette er noe av det fineste jeg har sett på aldri så lang tid. Papiret som er brukt virker ikke dårlig, men kanskje er det fordi det er blankt at jeg får et slikt inntrykk.

Bokomslagene av papir er alltid utsatt for stor slitasje og når de blir slitt ser de rufsete ut. Jeg vet ikke om bokomslagene var bedre når en går noen 10 år tilbake.

Kan det være at de gjorde seg mer flid med bøker som skulle ut på markedet når en går enda lenger tilbake? Bøker var ikke allemannseie, det var mer en verdigjenstand og ble nok satt pris på på en helt annen måte enn i vårt forbrukersamfunn. Det er bare å se på antall solgte bøker før og nå. Når bøker har vært som verdigjenstander, har prisen tydligvis vært deretter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi behøver ikke gå så langt tilbake i tid, Karin. Se på de bøkene som ble utgitt i regi av Bokklubben. Pen og solid innbinding, og alltid en forfatter som gir et forord eller etterord, av og til med illustrasjoner.

Bøkene er også glatte og lette og tørke av, i motsetning til mange av de jeg har i hyllene i dag. Gudskjelov at jeg ikke røyker lenger, og heller ikke har peisovn. Og bøkene jeg tar vare på i dag, blir ikke utsatt for et milligram med sollys.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du er inne på pris versus kvalitet, og det heng vel saman med bokavtalen vil eg tru. Slik det er nå, har det ikkje noko å seie kva kvalitet bøkene har, fordi prisen er den same uansett, den første tida boka er på marknaden. Dermed har ikkje forbrukaren noko han eller ho skulle ha sagt. For ei tid sidan skulle eg sjå etter boka En dåre fri på Capris.no og som biletet viser kostar den norske utgåva 323,- medan den svenske kostar 150,-. Dette skuldast jo at bokbransjen i Norge har kunstige vilkår: alle bøker kostar det same i ei viss periode, før det er lov å sette ned prisen eller gi ut pocketbøker. Dermecd får ikkje vi som kundar anledning til å velje mellom å kjøpe billege utgåver i dårleg kvalitet eller dyrare utgåver i god kvalitet. Vi må kjøpe den dyre utgåva, omtrent eit år, før det blir variasjon i prisinga. Dette gjer jo også at forlaga ikkje treng differensiere i kvalitet, fordi den simple utgåva har same pris som den dyre utgåva den første tida.

Dette ser vi jo i forhold til somlinga med å lansere e-bøker i Norge. Dette er jo ein annleis "kvalitet" enn den vanlege boka, men forlaga har brukt fleire år på å bli einige om korleis dei skal prise bøker i dette formatet. Og nå når dei nærmar seg lanseringa av ebøkene, ser vi igjen at dei store forlaga går saman i eit samarbeid om å halde prisane på eit kunstig høgt nivå.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Triste greier, men det er nok sant ja. Business as usual; )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg forstår at du virkelig har greie på dette, og jeg synes det er både trist og flaut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg har vel ikkje meir greie på det, enn at eg har sett meg inn i korfor vi har eit så kunstig høgt prisnivå på bøker i Norge. Og det er veldig uheldig at det er slik, meiner eg, sjølv om bokbransjen sjølv vil hevde at dette kunstig høge prisnivået er med på å finansiere bredde i marknaden. Det er ikkje stor forskjell på Norge og Sverige, og den svenske marknaden har større bredde enn den norske.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er fullstendig enig med deg. Bøkene var mye "penere" før.

Jeg er egentlig ikke noen særlig stor fan av pocketbøker, har aldri riktig vært det. Personlig setter jeg mer pris på en bok som kan vare lenge, enn en som får god plass i ryggsekken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er enig med deg. Jeg synes også at bøkenes innbinding bare blir dårligere og dårligere. Et unntak er bøkene fra Verdens Hellige Skrifter - de er skikkelig fine og er trykket på kvalitetspapir.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er veldig enig med deg her. Jeg kjøper sjelden bøker til fullpris, rett og slett fordi jeg føler at jeg ikke får det jeg betaler for. Bøkene er dyre, selv pocketbøker koster etter min mening for mye, men de holder seg ikke pene særlig lenge, hverken pocket eller innbundet.

Besteforeldrene mine hadde bokhyller det virkelig var verdt å se på, fine innbundne serier med skinnrygg og gullsnitt. Åpnet man dem var man ikke redd for at sidene skulle falle ut på grunn av slitasje. Og de bøkene var ikke eldre enn fra 40-tallet. Også bokklubb-bøkene til foreldrene mine har klart årene bra, selv om de ikke er like vakre som de enda eldre bøkene. De nye bøkene mine krøller seg fort og får jeg dem tilsendt har de nesten uten unntak en brett eller bulk i permen.

Jeg tror nok Stine er inne på noe, vi lever i et bruk-og-kast-samfunn, alt er basert på at jo fortere noe går i stykker jo mer vil det omsettes. Det gjelder nok også bøker, dessverre.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Er så enig. Bøkene koster flesk, men det koster vel ikke mange ørene for et forlag å trykke de. Det er rene tyveriet. Paperback og innbundet er snart ett fett, de blir like fort skrukkete, stygge og rufsete i kantene. Skal man sende en bok i posten i dag så må man jo nesten mumifisere boka for å få den hel frem. Portoen blir ekstrem, fordi man er nødt til å surre de i papp og bobbleplast. Nå skal det sies da at posten ikke akkurat er forsiktig med pakker heller. Men kvaliteten på bøkene i dag, er som du sier, helt elendig i forhold til hva gamle bøker er. Men slik er det vel blitt med alt annet vi har rundt oss i dag. Som hus f.eks, gamle hus er mer robuste enn det dagens nye "finnèrplatehus" er. Og møbler er blitt flatpakker, og alt annet er hardplast. Nei, i dag så er ting laget for proffitten sin del. Alt skal tjenes penger på rett og slett.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Så sant, så sant, Stine.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

AleksanderHelge-Mikal HartvedtJørgen NMarit HåverstadPiippokattaAnniken LHanne Kvernmo RyeReidun SvensliGladleserBjørn SturødFarfalleVilde Gran JohansenMarianne_Tove Obrestad WøienAnne Berit GrønbechElin FjellheimRune U. FurbergTralteToveHarald KJorund KorbiKirsten LundMartineDemeterIngunn SNorahOddvarGLilleviMarteKristine LouiseRufsetufsaAnette Christin MjøsFindusPrunellasiljehusmorBerit RAkima MontgomeryConnieIreneleserLene M