Du har selvfølgelig helt rett. Men dette gjelder ikke bare for skjønnlitteratur fra fremmede kulturer. Vi påvirkes like mye av norsk/nordisk/vestlig litteratur, som dermed også er med på å bestemme våre holdninger både politisk, kulturelt og gjerne også religiøst. Skulle vi ha dette i bakhodet ved valg av lesestoff, er jeg redd vi måtte være ytterst selektive. Kanskje fornuftig, men akk så kjedelig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Nja, det finnes da fryktelig mye velskreven litteratur med gode historier uten lettvinte generaliseringer, så jeg vet ikke helt om det ville blitt så kjedelig. Jeg tenker slik at en større bevissthet om dette kan dytte oss som lesere videre og få oss til å grave dypere og oppdage bøker vi ellers ikke hadde lest.

Ellers er jeg enig i at det ikke bare gjelder fremmede kulturer, men jeg tror at vi har lettere for å oppdage grove feil/feilrepresentasjoner når det gjelder temaer eller grupper vi har bedre kjennskap til. Og selv om jeg mener dette er noe enhver leser bør reflektere over, er jeg kanskje enda mer opptatt av de (mer eller mindre) offentlige debattene knyttet til slike bøker. Disse kan skape en kollektiv bevissthet om problematikken og slik gjøre det vanskeligere for forfattere å slippe unna med feil/stereotyper/o.l. i utgangspunktet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tenker det handler mindre om å være selektive og mer om å vite hva man leser:-) Kose seg og bli underholdt, men vite at man sjelden får hele bildet av å lese en bok. Jeg synes for eksempel Shantaram er en underholdene bok jeg vil anbefale alle, men tror ikke den gir meg et veldig sammensatt bilde av India. Også mener jeg det finnes gode og det finnes dårlige underholdningsromaner, slik det gjør i alle andre sjangere bøker også. Og jeg synes det er like nyttig at de blir utsatt for kritiske blikk, som andre romaner. For selv om de har noen fellestrekk er de ikke like verken i språk, vinkling eller innhold:-)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nettopp! Du sier det så flott: det handler om å vite HVA man leser!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandSigrid NygaardPrunellaDolly DuckToveKarin  JensenHanne Kvernmo RyeKirsten LundBjørg L.BertyVioleta JakobsenBerit RRufsetufsaIvar SandSynnøve H HoelPi_MesonTom-Erik FallaIngunn SEvaMonica CarlsenVariosaHeidi Nicoline ErtnæsTorill RevheimgretemorLisbeth Kingsrud KvistenG LIngebjørgsiljehusmorbreksusannaAlice NordliKarin BergReidun SvensliVidar RingstrømMetteIreneleserHarald KTonje SivertsenmgeLaila