Hvem kan anbefale gode romaner, essays eller andre bøker som gir impulser og inntrykk fra innsiden av japansk kultur og samfunn? Ja, jeg kjenner til Murakami, selvsagt, men er ikke så begeistret for ham. Har imidlertid sans for haiku, zen og sushi, men der stopper det, liksom. Det må ikke være en roman, som sagt - men gjerne det også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Shusaku Endo's "Taus Himmel". Historien om en portugisisk munk som kommer til Japan som misjonær en gang på 1600tallet. En veldig sterk fortelling om forfølgelse og tortur. Gir et veldig fint innblikk i Japansk kultur, og gudsforståelse vs vår vestlige oppfattelse av kristendommen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil anbefale "Shogun" av James Clavell. Min interesse for Japan har kommet etter mange år med kampsporttrening, og er kanskje derfor i en litt annen retning enn det som før har vært nevnt her. "Shogun" er en lettlest roman som tar for seg tilværelsen til en engelsk sjømann som kommer til Japan og som til slutt ender opp som samurai. Selv om det er en roman bygger den på mange historiske fakta og tar for seg en del sider av det japanske livet, så vel som etikette og livssyn.

Jeg har forøvrig fått mange gode tips til litteratur jeg skal ta for meg, ved å lese dette innlegget!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil virkelig anbefale en liten bok som heter Autobiography of a Geisha. Den kan nok fort forveksles med geisharomanen som ble så populær for noen år siden at den ble gjort om til film, men det er ikke samme boka! Dette er biografi skrevet av en kvinne som tilbrage mye av livet sitt som geisha (den litt mindre glamorøse badehus-typen, vel og merke). Man får se en litt annen side av Japan enn det man vanligvis ser, siden boka beskriver mye fattigdom og grusomhet, men det er nok viktig med et nyansert bilde av et land som Japan. Boka har en helt unik skrivestil, siden kvinnen ikke lærte å skrive før hun var i førtiårene, men det får den bare til å framstå som enda sterkere.

Nå tror jeg at jeg må gi meg før innlegget blir for langt, men dette er en bok alle burde lese, enda den er temmelig ukjent, spesielt folk som er interessert i Japan og japansk historie!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk, høres absolutt interessant ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Inspirerende med så mange nye navn- vet ikke helt hvor jeg skal begynne! Takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Novellesamlingen "Japan forteller".

Der finner du noveller og historier, samt noen utdrag som spenner seg i tid fra den omkring tusen år gamle puteboken til relativt moderne litteratur (serien av novellesamlinger denne tilhører begynner å dra litt på årene selv).

Jeg synes og "Tales by Japanese Soldiers", som er en samling brev skrevet av japanske soldater og annet tjenestepersonell under den annen verdenskrig, er interessant i sin beskrivelse av deres holdning til krigen og livet gjennom brev som viser et individuelt mangfold som nesten er overraskende med tanke på hvor homogent vi ofte oppfatter Japan i en periode som var preget av militarisme og indoktrinering.

Ellers kan du ta en titt her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Les "Vinduer mot Japan" dersom du vite mer om hvordan det japanske samfunn fungerer i dag. Dette er en artikkelsamling av høy kvalitet, breddfull av friske betraktninger om solens rike. Bidragsyterne har gått grundig til verks, og de mest berikende tekstene bærer titler som "Omsorgsutfordringer i et aldrende Japan" (eldrebølgen i Norge vil bli en "bagatell" sammenlignet med disse forholdene..), "Kommunikasjon med japanere - Reelle eller tillærte forskjeller?" (kollektivisme vs. individualisme) og "Religionens dilemmaer i det moderne Japan" (mistilliten mot organisert religion er mildt sagt stor). Edruelig, men engasjerende lesning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du tåler kraftig kost, vil jeg anbefale "Tokyo" av Mo Hayder. Den handler om en ung engelsk kvinne som har en uvanlig besettelse: Da hun var barn, leste hun en gang om en grusom krigsforbrytelse japanerne utførte i Nanking i Kina i 1937. Hun brukte senere mange år på å lese alt hun kom over om Nanking-massakren og reiser til Tokyo. Der får hun kontakt med en kinesisk professor, som hjelper henne med å nøste opp i historien.

Japan er både zen, haiku, geishaer og de har en høyt utviklet kultur med skjønnhet og ritualer. Men, de har også tradisjon for grusomheter, og det får denne boka fram. Spennende, uhyggelig og prisbelønt roman.

Ellers vil jeg også anbefale "Geisha", som nevnt av andre her. Den er både lettlest og underholdende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan anbefale "Snø" av Maxence Fermine. En nydelig liten fabel som handler om haiku-dikt og - ikke overraskende - snø! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Banana Yoshimoto.

Eg elskar det eg har lese av henne, men bøkene hennar er ikkje så lette å finne. Eg fann den eine i ei billigkasse for lenge sida, og likte ho så godt at eg bestilte eit par til frå amazon. Det er sånne litt magiske bøker, og sjølv eg som ikkje er særleg magisk av meg likar det godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du ikke liker Murakami, prøv heller: Yukio Mishima, Kenzaburo Oe eller Natsume Soseki. Ingen av dem ligner særlig på hverandre eller på Murakami. Alle er gode.

I serien "verdens hellige skrifter" finner du "Zen" og "Shinto" for å få en smak av noen av de religiøse, filosofiske og mytologiske aspektene ved Japan.

Arne Kallands "Japans historie" er et greit utgangspunkt for å fordype seg i historien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hitomi Kanehara sine... Hvis du vil ha mer hverdagslig og subkultur istedenfor bare historiske romaner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig med Sara om "Det rene landet", har nettopp lest den og likte den. Ellers er jo "Geisha" av Arthur Golden ganske kjent, det er en fiktiv historie om en geisha, hvordan hun endte opp i den verdenen og hvordan det var å leve sånn.

Det påstås at forfatteren hentet inspirasjon til historien fra en geisha som faktisk har levd og som svar har hun skrevet boken "Geisha of Gion", forfatteren heter Mineko Iwasaki og var i sin tid en av Japans fremste geishaer.

Jeg har lest ganske mye om geishatradisjonen, og synes det er interessant, jeg vet jo ikke om du synes det samme, men om du vil ha en generell innføring fra en utenforstående så er "Geisha - A Secret History of a Vanishing World" av Lesley Downer absolutt verdt å lese.

Liker du den kan du gå videre til "Madame Sadayakko - The Geisha who Bewitched the West" av samme forfatter. Dette er en sann historie om en geisha som ble intet mindre en verdensberømt. I denne boken lærer man mye om japanske teatertradisjoner også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boken "Det rene landet" er en oppsiktsvekkende historisk roman bygd på dokumentarisk materiale. Den handler om revolusjonen som moderniserte Japan og kjærlighetshistorien som inspirerte Puccini til å lage operaen Madame Butterfly

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ar litt forskjellge bøker fra Japan på min side.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nysgjerrig som jeg var så fløy jeg inn for å se, men det er jo ikke noe lett å finne ut hva som er fra Japan der inne :o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er noen japanske bøker/forfattere jeg har lest :

james Clavell: Shogun, Gai-Jin. Alan Spence: Det hvite landet. Kumiko Kakehashi: Letters From Iowa Jiwa Japanske forfattere: Kenzaburo oe, Kasuo Ishiguro, Haruki Murakami. Setting Sun(japansek fotografer skriver) Japan Season by season (nydelig bok med dikt og kunst av japanske kunstnere/diktere).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågHarald KLailaRonnyAnniken RøilEster SPiippokattaTheaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudNicolai Alexander StyveVariosaIngunn SVigdis VoldEli HagelundKirsten LundedgeofawordsiljehusmorTone SundlandFarfalleLinnDemetergretemorGodemineMorten MüllerMarit HåverstadTone Maria JonassenReidun SvensliPirelliSynnøve H HoelKorianderNinaChristofer GabrielsenNorahCarine OlsrødNtotheaHeidiEirin EftevandReadninggirl30Bjørg RistvedtMaren