Klassiker av en grunn. Jane Eyre holde stand både som klassiker og underholdning. Lar meg fange av Janes innerste tanker i tross for at skriveformen var stivere og mer formell på den tiden. Et sterkt kvinneportrett og herlig kjærlighetsdrama. Denne kan du trygt krølle deg sammen med mens du venter på våren uansett alder!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Det er helt utrolig, jeg kan nesten ikke huske noe av innholdet i denne boken, men vet jeg har lest den. Det var i ten-årene en gang. Tror jeg må ta den frem igjen snart,kanskje i sommer, siden det er så mange som skriver om den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvordan kan man glemme denne boka? :) For meg er dette noe av det største innen litteratur, et underverk. Jeg kan lese den om og om igjen.

Og Bertha Mason er en av de mest fascinerende kvinneskikkelsene i litteraturen som jeg vet om.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Igrunnen ikke så rart når en legger til at jeg var alt for ung til å forstå boken da jeg leste den som barn.

Den ligger nå høyt oppe i skal lese bunken. Er spent på om jeg vil like den, noe jeg både håper og tror.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Samme her, leste den som ung jente, men ingenting har festet seg på minnet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke til å tro - Jane Eyre står i en av mine mange bokhyller. Har stått der hele tiden. Så spørs det hvem som får bli med til Hellas i morgen -
Jane Eyre (Charlotte Bronté) eller
Dorian Gray og hans bilde (Oscar Wilde)
Den hemmelige hagen (Frances Hodgson Burnett) har sikker plass - høylesing for barnebarnet.

Noe av det jeg virkelig elsker ved dette nettstedet, er hvordan minner blir vekket til live, gamle bøker får nytt liv :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ta med Jane Eyre slik at du får lese boka før du ser den nye filmversjonen, som er omtalt i avisene i dag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har jeg gjort - og med stort utbytte! Tusen takk til KjellG og Natalie Normann.
Nå tar jeg opp jakten på Stormfulle høyder :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Morsomt at du likte Jane Eyre! Spent på hva du vil synes om Stormfulle høyder. Ikke en favoritt hos meg ... Filmen om Jane Eyre var vakker og anbefales, selv om jeg er fortsatt er mest glad i den siste BBC-versjonen med Toby Smith.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Toby Smith som mr. Rochester har virkelig bare stjålet vinnerplassen i mitt hjerte! Han tar virkelig blandingen av barnslighet og mandighet som karakteren er i boken på kornet.

Ellers må jeg bare si at Jane Eyre er den romantiske klassikeren som i størst grad har fått en plass i midt hjerte. Stormfulle høyder syns jeg bare var overdramatisk og usympatisk, og Jane Austen er morsomt, men litt kynisk. Denne er akkurat passe blanding av sterke følelser, romanse og humor. Jeg klarer faktisk å tro på forholdet mellom Jane og mr. Rochester, noe jeg ikke har opplevd i mange andre romantiske romaner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For min del er bbc-serien fra 1983 med Timothy Dalton den beste, av flere grunner. Serien er den absolutt mest trofaste; den skummer ikke over barndommen hennes slik de fleste andre adapsjoner. Både livet hos mrs. Reed og årene på Lowood er godt representert. Samtidig er det den eneste adapsjonen hvor reisen mellom Thornfield og søsknene Rivers blir tatt med; en del av boka som gjorde sterkest inntrykk på meg som liten, både grunnet elendigheten av sult og utmattelse hun opplever, men også fordi Brontës feminisme og følelser for kvinners arbeidsrettigheter på denne tiden kommer frem.

Dessuten: Timothy Dalton er virkelig den mest perfekte mr. Rochester jeg noensinne har sett på film. Mannen er en vulkan.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er fristende å spørre hvorfor du ikke er like begeistret for Stormfulle høyder, men kanskje skal jeg la det være...
Har du andre anbefalinger i denne sjangeren, som er et forholdsvis ukjent land for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå var det jo ikke meg du spurte, men siden jeg heller ikke var like begeistret for Stormfulle høyder som for Jane Eyre, så kan jeg ikke la være å blande meg... Charlotte Bronte har skrevet flere bøker, blant annet Vilette og den tredje søsteren Ann Bronte har skrevet Agnes Grey, The Thenant at Wildfell Hall. Jeg har, dessverre, bare lest Agnes Grey, men den kan jeg da også trygt anbefale. De andre to har jeg også hørt mye bra om, så de skal leses før eller senere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Strengt tatt var det Anne som skrev the Tenant of Wildfell Hall og Agnes Grey, ikke Charlotte. Anne er ikke like kjent som søstrene her til langs, men talentet var ikke mindre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj, min feil. Jeg vet godt hvem søstrene er, men jeg har problemer med å holde dem fra hverandre. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det, jeg skal rette det opp med en gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk skal du ha! Jeg setter stor pris på all "innblanding"! Sjangeren er ny for meg. Jeg famler i blinde og gleder meg over å oppdage nye sider ved litteraturen.

Jeg tror faktisk jeg stryker Stormfulle høyder av ønskelisten - det er så utrolig mye annet å gyve løs på! Etter anbefalinger fra deg og andre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ingen årsak. Jeg hadde en periode for noen år siden hvor jeg leste mye slik litteratur, og ble veldig glad i sjangeren. Nå er det lenge siden, og noen bøker husker jeg lite av, så denne tråden fikk meg til å tenke på å lese noe slikt igjen snart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skal ikke gi deg fordommer før du leser den (det står hva jeg synes i en annen tråd om Stormfulle høyder ...). Elizabeth Gaskell (1810-65) har skrevet North and South, den har jeg riktignok bare sett som TV-serie, men boken står høyt på ønskelisten. Hun skrev også Cranford, som jeg også bare har sett som TV-serie (huffda). Og hun skrev den første biografien om Charlotte Bronte. Jeg regner med at du har lest Jane Austen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, jeg tror faktisk ikke det (men det viser seg etter hvert at jeg faktisk har leste en del bøker som har gått fullstendig i glemmeboken ...).
Takk for tipsene!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stormfulle høyder burde du lese, synes nå jeg :) En helt egen stemning i den boka!! Ellers har den første utgaven av Aftenpostens nye kulturmagasin (tror det het K?) et intervju med Kate Morton, hvor de også lister opp en del "gotiske" romaner - hvor både Jane Eyre og Stormfulle høyder er med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oi, oi - hva nå? Stormfulle høyder eller ikke...
Ok, jeg fører den opp igjen, som den vinglete personen jeg er. Det avgjørende blir vel hvilken bok som først faller i min vei...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stormfulle Høyder er i min mening enda bedre enn Jane Eyre, om det overhode er mulig. Liker du Jane Eyre, må den andre leses. Bare for å ha lest den. Den er en opplevelse!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Absolutt Jane Eyre, spør du meg. Min absolutt favorittroman siden første gang jeg leste den. Dorian Gray er liksom ikke det samme ... god tur!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund ÅdnøyBerit RVibekeTheaIngunn SLars MæhlumEli Hagelundmay britt FagertveitbandiniBjørn SturødMarit HåverstadAgnete M. HafskjoldMarianne MTurid KjendlieDemeterIngeborg GCarine OlsrødAnneBeathe SolbergKari Merete