En egen diskusjonstråd for dette diktet.

(Skal lese resten av diktene etter å ha lest alle skuespillene).

Kommentarer og omtale/analyser ønskes.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Hvis du ikke har hørt det alt, prøv å få tak i Bjarte Hjelmelands innlesning av Terje Viken på CD! Utrolig god, utrolig gripende!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Historiske hendelsene bak diktet er vel et hovedfokus, nemlig krigen mellom Frankrike og England og hvordan Ibsen bruker det i diktet.
Napoleonskrigen sluttet i 1815 men den hadde innvirkning på Norge ved at norske havner var blokkert. Det herjet matmangel og "Terje Vigen" var nok ikke den eneste som tok sjansen og prøvde å komme seg over til Danmark for å skaffe familien korn.
Engelske krigsskip patruljerte havet mellom Norge og Danmark. Det gjorde at danske skip ikke kunne komme over med korn til Norge. Derfor sultet mange i Norge, og mange var veldig fattige.
Henrik Ibsen bodde noen år i sin ungdom i Grimstad og det er nok sannsynlig at han vanket nede ved bryggene , der kunne han treffe sjømenn og høre deres erfaringer og historier .
Han satt i Kristiania i 1861 og skrev Terje Vigen, og hvilket historisk verk diktet ble.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er en stund siden jeg leste Terje Vigen nå, men jeg har sterke minner om det, og det sitter dypt. Jeg husker min farmor leste det for meg da jeg var liten, og at hun begynte å gråte, - og det var ikke langt unna for meg heller da jeg leste det igjen for noen år siden;)

Men det som slo meg sterkest ved gjensynet, var hvor aktuelt diktet fremdeles er! Jeg har nok hatt lett for å tenke på det som en bit av vår dramatiske historie, men ser jo nå hvordan det er tilgivelsens seier over hevnen, som er hovedmomentet, - vekket av empatien med den lille engelske piken. Hvordan dette reddet liv, og ga Terje Vigen fred.

Det burde vært mye mer fokusert på dette diktet utifra denne vinklingen, - nå i vår tid kan det sannelig trengs! Jeg vet det har vært laget en forestilling, - bla. vist i Egypt, var det ikke så? Men noen burde lage en storslagen film, igjen! Det ble visst laget en for veldig, veldig lenge siden, - i Sverige (eller husker jeg feil?).

Men altså, jeg vil slå et slag for å løfte Terje Vigen frem i lyset igjen! For en historie!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fra Norges litteraturhistorie, bind nr.3, side 245:

"I 1913 hadde et svensk filmselskap sikret seg filmrettighetene til Ibsens verker, og i 1917 hadde "Terje Vigen" urpremiere med Victor Sjöström som regissør, og i hovedrollen. Filmen ble en kolossal suksess. Den ble ikke bare vist overalt i Europa, men også i USA, Sør-Amerika, ja endog i Afrika og Asia."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Der tror jeg du fikk fram essensen i diktet:
"... tilgivelsens seier over hevnen", og du skriver jo også at det er hovedmomentet.

Kunne forresten vært interessant å finne ut litt mer om tiden da hendelsene i "Terje Vigen" fant sted.
Noen som har noen kunnskaper om det?
Og kanskje er det noen som vet litt om det formelle: rytme, rim, versemål (versefot) o.l. (??)

Får komme tilbake til "Terje Vigen" senere.
Først "Peer Gynt".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I begynnelsen av september 1807 ble København beleieret og bombardert av engelskmennene til de kapitulerte og måtte gi fra seg orlogsflåten. Dette tvang dem over på Napoleons side i krigen, noe som førte til at Norge plutselig var i krig med England. De satte i gang blokade, så Norge ble avskåret fra import av korn. Her står det litt om forsøkene på å skaffe korn til landet i 1807, mens Terje Vigens drama utspant seg i 1809.

Ellers er det jo artig å se hvor mangefasettert Terje egentlig er skildret. Han er jo Norges store helt, som rodde til Danmark etter mat til kone og barn, inkarnasjonen av "alt hva fedrene har kjempet". Men før han var kommet dit i livet, var han jo en "vild krabat" som rømte til sjøs i ung alder. Senere ble han gift, i en hast, og "Folk mente han angret på den bedrift, som bandt på et sæt ham fast". Men, så kom datteren, og han forandret seg: "Der sagdes, at Terjes sind med et, fik alvor fra denne stund. Han trælled og sled og blev aldrig træt, av at vugge sit barn i blund".

Og hvordan dramaet videre utspiller seg, har mesterens klare stempel! Men verseføtter og desslike har jeg ingen kunnskap eller formening om;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der bodde en underlig gråsprengt en
på den ytterste, nøkne ø

Dette diktet har jeg lest mange ganger og liker det så godt. Tror det regnes for å være Norges mest kjente dikt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De fleste i Norge vet nok at det FINNES et dikt som heter "Terje Viken", men jeg er ikke så sikker på om det er så mange som har lest det og/eller "kjenner" det.
Lurer på om det hører til norsk-pensum i skolen
(barne-/ungdoms-/videregående).
Jeg har mine tvil...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi var innom det i norsken på ungdomsskolen, sånn rundt 1974-76. Ellers så leste min bestemor det ofte,og når hun ikke husket det på rams lenger og ikke kunne lese det selv, så var barnebarnet villig til å lese det for henne. Dermed så betyr Terje Vigen ekstra mye for meg, de stundene vi hadde sammen når vi leste dette kommer jo aldri tilbake, men døde er de ikke de lever i høyeste grad i hjertet og i diktet om den underlige gråsprengte...:o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har nok rett, tror ikke jeg leste det på skolen.
Hadde en pappa som var glad i både Ibsen og dikt så Terje Viken fikk jeg ofte høre fra han.
Det er et fantastisk dikt som har fulgt meg fra barndommen av, men det er ikke skolens fortjeneste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der bodde en underlig nøken en på den ytterste, gråsprengte ø. Stundom lyste hans øyne stygt, Helst mot urolig vær, og da mente folk han var fortrykt og da var det får som uten lykt kom Terje Vigen nær.

(Beklager, det er kjedelig på jobben i dag.....)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaToveOdd HebækRune U. FurbergHilde H HelsethEivind  VaksvikReadninggirl30IngeborgBeate KristinritaolineJarmo LarsenCamillaTatiana WesserlingTove Obrestad WøienInger-LisejunieJohn LarsenFredrikDemeterLisbeth Kingsrud KvistenSynnøve H HoelAlice NordliKikkan HaugenTonje SivertsenAstrid SæverhagenBente NogvaAnne Berit GrønbechKetilIreneleserElin FjellheimHeidiVannflaskeKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsG LEvaHilde Merete GjessingBeathe SolbergLeseberta_23Ina Elisabeth Bøgh Vigre