Jeg har lagt merke til at en del på forumet leser utrolig mye. I tillegg til å være aktive her inne og blogge. Hvis en korrigerer for at vi alle har ulik mengde tid til rådighet er det åpenbart at en del av dere må ha en veldig god leseteknikk. Kan slikt beskrives og læres bort? Jeg har denne vinteren mer tid til å lese akkurat hva jeg vil enn jeg pleier og bokhylla er full av skatter. Hvordan komme igjennom flest mulig ;-)?
Viser 41 svar.
Jeg må innrømme at som leser er jeg både utålmodig og grådig - vil helst lese ferdig boken i går! Jeg leser ofte bøker om igjen, gjerne flere ganger. Første gangen sluker jeg den, bare for å få inn historien. Hvis jeg liker den, leser jeg den i et roligere tempo neste gang, og siden jeg da har racerlest er det som å lese en ny bok.
Disse leseteknikkene man hører om, minner meg om slike grufulle charterturer av typen "Europa på to uker" hvor man stadig hastes fra ett sted til et annet. Kjempespennende...
John Miedema, forfatteren av Slow Reading, snakker om at sakte lesning lar oss bli intime med teksten vi leser. Lancelot R. Fletcher viser også et interessant perspektiv på det hele i denne artikkelen.
Klarer du å gjøre boka livaktig når du ikke reflekterer bevisst? Hva med miljøskildringer, forestiller du deg ikke omgivelsene som beskrives, eller karakterene, rekker du i det hele tatt å la ordene forme bilder? Hva med grubling over moralske valg som foretas av karakterene og den slags? Jeg kan lese bøker i et forrykende tempo selv, uten å hoppe over en linje, men de vil da etterlate seg tilnærmelsesvis samme inntrykk som et realityprogram på tv.
Sjølv har eg nokre litt snodige leseteknikkar som eg nyttar fullstendig utan at det er noko medvite.
Det fyrste er at eg automatisk les to forskjellige "bolkar" av teksten på boksida samtidig (t.d. to småavsnitt, det lyt vere akkurat så eg slipp å flakke med blikket). Undervegs sett hjernen min saman dei separate bolkane til ein meiningsberande heilskap. Det fører, som ein kan tenkje seg, til rask lesning, men eg veit ikkje om dette er noko som andre kan prøve å lære, for som sagt er det ikkje noko eg sjølv har lært, det er berre sånn eg les.
Ellers hugsar eg gjerne kor i boka noko (spesielt) sto og kva som sto der ved å hugse korleis boksida ser ut (forma på teksten, høgre- eller venstreside etc.).
Jeg har alltid lest mye, men om jeg har oppdaga den der leseteknikken, vet jeg faktisk ikke. Helt fra jeg var "lita jente", ja, jeg har vært det, :), så har jeg lest bøker, og man utvikler nok en teknikk med lesinga. For ofte etter et par år, så leser jeg boka på nytt, og oppdager nye sider av den....jeg "skummer" nok, første gangen jeg leser...Hva som skjer, vet jeg faktisk ikke,,,men jeg oppdager noe nytt når jeg leser den om igjen.
Så enig... Jeg har nettop lest Gulldronning, Perledronning på nytt, og du verden for en fantastisk og givende opplevelse! Jeg har nettop begynt på Halvbroren for andre gang, og det lover fantastisk bra nu i starten.
Takk for mange gode svar. På leseteknikksiden ser jeg at en taper mye tid på å hoppe fram og tilbake i setningene. Det er jeg ekspert på, så det må jeg gi meg med.....hehe. Jeg hører lydbok når jeg går tur, men ser at jeg kan bli flinkere til å kombinere lesing og andre aktiviteter ;-) Jeg har ikke tenkt å sette rekorder, men merker det gir en god følelse å markere en ny "lest". Veien til målet er best, men dernest er det å kunne velge seg en ny bok. Og jeg vil lese flest mulig av bøkene jeg har, det er jo derfor jeg har gått til anskaffelse av dem.
Hmm... Når det gjelder å hoppe fram og tilbake i setningene... Det må man jo nesten når man leser en del litteratur som ikke er av sluketypen. Tror faktisk jeg leser en del litt "tyngre" litteratur enda saktere nå enn jeg gjorde før i tida. Det har noe å gjøre med at jo mer erfaren leser jeg blir, jo mer legger jeg merke til i en bok ved siden av den åpenbare handlingen. Tenker mer samtidig som jeg leser kanskje, og nyter mer hvis jeg liker boka. Men ser jo at du også er en veldig erfaren leser, hva tror du? Er det en del litteratur det ikke vil være mulig å bruke hurtiglese-teknikker på? (Jeg vet ikke hva slike teknikker går ut på)
Ser at jeg har en del fellestrekk med dem som leser mye under her når det gjelder å benytte mulighetene. Har alltid 2-3 bøker av ulik type eller sjanger på gang samtidig. En lettlest krim som det kan leses 2-3 sider i mens jeg rører i suppa eller venter i bilen på at unger skal bli ferdig på fotball, Shakespeare i lesekroken der jeg samtidig ofte stenger verden ute med musikk på øret, lydbok som hjelper på å få unna husarbeid.
Kos deg med skattene dine ;)
Etter å ha lest alle svarene koker det vel ned til konsentrasjon, prioritering og tålmodighet for min del. Tar meg ofte i å tenke på andre ting når jeg leser og må lese om igjen. Er også livredd for å gå glipp av noe, fordi jeg nesten aldr leser en bok to ganger. Jeg er erfaren leser som du sier igjennom jobb og studier, men ikke romaner. Det har jeg først blitt skikkelig hekta på de siste årene (om jeg ser bort i fra en masse lesing under barne- og ungdomsskoleår). Tror jeg kan ha mest glede av hurtigleserteknikker i andre sammenhenger enn skjønnlitteratur. Og til slutt en digresjon: er mektig imponert over klassikerdiskusjonene deres. Spørs om jeg har stayerevne nok til Shakespears lange dialoger. Må isåfall trene lesemusklene kraftig først og det ga jo denne tråden meg inspirasjon til.
Hvis du tenker på andre ting mens du leser er kanskje ikke boka god nok? Neida, noen ganger tar rastløsheten overhånd. For meg er lesetid min tid, et friminutt i en hektisk hverdag, og da blir innstillingen litt sånn "fordi jeg fortjener det" og den lille tida skal jammen utnyttes maksimalt med full fokus! Sitter også ofte med klassisk musikk på øret mens jeg leser. Legger ikke merke til musikken, den blir bare en lydvegg mot omgivelsene som gjør det lettere å fokusere på boka. Jeg streker og skriver også mye i bøkene mine, skriver opp sidetall jeg vil gå tilbake til inne i permen osv. Har ingen hemninger med å virkelig bruke bøkene mine og da blir det lett å finne igjen avsnitt eller sitater jeg tenker at jeg kan få lyst til å gå tilbake til.
Vet ikke om du har lest noe Shakespeare, men lengden er ikke krevende. Stykkene er jo skrevet for å oppføres på scenen, så de er ikke så lange. Mange av dem veksler mellom de alvorligste temaer avbrutt av rett og slett temmelig grovkornet humor, mange av temaene er høyaktuelle den dag i dag og språket er selvfølgelig en sann svir å lese. Unn deg et stykke du også ;) Nå nærmest kommer komedien "Twelwth Night" og så kommer tragedien "Othello" om et par uker.
Jeg elsker bøker og leser så mye som jeg har mulighet til. Har aldri hatt som mål å lese flest mulig bøker og syntes vel at det bør være andre grunner til at man leser bøker enn å sette nye bokrekorder.
Jeg leser flere bøker nå enn tidligere og grunnen til det er fordi jeg nå velger bøker mer bevist. Dette gjør at jeg mye skjeldnere enn før treffer på en kjedelig bok som gjør at jeg bruker lang tid på å komme gjennom.
Jeg leser hvorsomhelstnårsomhelst - i alle fall nesten. Noen teknikk har jeg nok ikke, det er nok mest det at lesing er min store hobby og at jeg dermed vil - og kan - prioritere mye tid til den.
Jeg har alltid en bok i veska, sånn at jeg kan lese om jeg står i busskø eller kø i andre sammenhenger, sitter på bussen, lese i pausene før eller mellom forelesningene, leser gjerne på bilturer (blir heldigvis ikke bilsyk), leser både til frokost og middags og kvelds, og ellers når det skulle dukke opp en ledig lesestund hvis jeg har lyst. Og litt på senga for å sette prikken over i'en på lesedagen.
Leser dog ikke mens jeg sykler, men mener faktisk det var noen som gjorde det også i en tidligere diskusjon her inne. Imponerende! ;)
Jeg er en av dem(synes jeg selv i hvert fall!) som leser mye.Har egentlig aldri vært bevisst på mitt eget lesemønster før jeg så denne tråden her,og da måtte jeg bruke noen minutter på å tenke over når leser jeg og hvor mye. Ser at jeg-helt ubevisst faktisk-har lagt inn to leseøkter pr. dag.Etter å ha spist middag kryper jeg som regel opp i sofakroken med en kopp kaffe og ei bok i armkroken.Denna kvalitetstida kan strekke seg fra en halv til en time,alt etter hva jeg ellers har på programmet og hvor oppslukt jeg blir av boka.Ellers må jeg,som mange andre,alltid lese før jeg sovner om kvelden.Og den leseøkta kan vare leeenge(b-menneske som jeg er!)Har aldri satt meg som mål å lese så og så mange bøker på så og så lang tid. Hva er vitsen med det?Les når du har lyst og anledning.Det viktigste er at du koser deg med boka og at du får en god leseopplevelse.
Hos meg handler det mer om å gripe de anledninger jeg faktisk har til å lese, enn om lesehastigheten som sådan. Boka er med over alt. Havner jeg i en kø, er det frem med boka. Ingen bussturer foregår uten en bok - selv ikke når jeg kun må nøye meg med ståplass. Og er boka spennende, går jeg lesende ut av bussen og helt frem til jobben. Hjemme har jeg et deilig sted jeg kan lese og finner dermed fort en fin flyt-sone - uforstyrret av andre familiemedlemmers TV-titting eller lignende. Der jeg leser minst, er på senga. ;-)
Misunner folk som kan gå og lese samtidig. Det er helt umulig for meg, spesielt om vinteren når det er glatt:)På bussen er boka den store redningen. Da føles ikke bussturen som en evighet:)
Jeg synes kombinasjonen "gå og å lese samtidig" høres trafikkfarlig ut...men når det er sagt kom jeg til å tenke på at jeg sikkert kunne fått unna mye lesing ved å gjøre dette for noen år tilbake. For det ene året jeg gikk på skolen pleide jeg alltid å gå ned til min manns jobb etter skoleslutt(20 min. gangavstand i en ekstremt trafikert del av byen). Og etterhvert ble veien så innøvd, at når jeg kom fram til jobben hans så hadde jeg ingen formening om at jeg hadde gått dit i det hele tatt. Jeg lurte mange ganger på om hvor mye farlige situasjoner jeg kanskje hadde vært i på veien dit. Så kanskje det å lese under denne gåturen ikke ville gjort situasjonen noe mer farlig, siden jeg allerede var helt "lost" i min egen tankeverden.
Leste mye som barn også, men skulle ønske at jeg leste til og fra skolen da jeg måtte gå 2 km frem og tilbake. Det var gangfelt hele veien og bare to steder vi måtte krysse vei, men ikke store kryss med grønne menn og slikt. Det er ei småbygd vi snakker om. Så jeg hadde nok lest vanvittig mye da, men det er kanskje bra at jeg ikke gjorde det, for jeg har en tendens av og til at jeg klarer å snuble i mine egne føtter mens jeg går:) Tør heller ikke å lese og gå nå i voksen alder når jeg går mye i sentrum av byen. Vil jo ikke bli påkjørt:)Ser for meg tittelen på nettet: Kvinne påkjørt - funnet med en bok i hånda. Haha. Men det skal godt gjøres å ha tak i boka når man blir påkjørt. Men jeg bare ser for meg situasjonen. Komisk.
Hehe ;p
Det ER farlig å gå og lese - med mindre man går på fortauet. ;-) Jeg vet! He-he ...
Den var ny, til dags dato har jeg kun passet meg for syklister og barnevogner - fra og med i dag inngår også gående, lesende kvinner!
Jeg misunner folk som kan lese på bussen. Jeg må ha musikk på bussen, for lesing gjør meg kvalm. Burde nok begynne med lydbøker. Men jeg kan gå og lese samtidig. Men jeg gjør det kun om sommeren og våren. Det regner for mye om høsten, og jeg tør ikke på glatten jeg heller.
Jeg leser mye på ettermiddagen og kvelden. Ofte begynner jeg å lese etter middag og blir sittende flere timer. Hele kvelden hvis boken er fantastisk. Jeg leser på sengen, jeg leser i alle pauser, enten det er på skolen eller før jobb, lunsjpause. Med unntak av seriene jeg ser på dataen ser jeg sjelden på tv. Dermed får dataen og bøker det meste av min oppmerksomhet på fritiden (de dagene jeg holder meg hjemme i sofaen).
Jeg ble kvalm av å lese på bussen før i tiden, men etter litt trening ble jeg utrolig nok vant til å lese på bussen:)
Prøver å lese så mye når jeg kan og minst 2 bøker i uka. Sånn som deg prøver jeg også å komme meg over så mange bøker som mulig for det er så mange jeg vil lese:) Men hadde nok lest mer hvis det ikke hadde vært for pensumlesing ved siden av og at jeg er tv og internett slave:) Også som Latoya Hornmoen lenger ned i tråden sier, får jeg heller ikke til å sove før jeg har lest når jeg har lagt meg. Da blir jeg liggende våken. Så har ingen leseteknikk. Jeg gir boka den tiden den trenger:)
Jeg kan ikke forstå at det er om å gjøre å lese fortest mulig. Etter min mening er det nødt til å gå ut over noe.
Hehe, det eneste lesinga mi går utover er tv-tid ;o)
Har fått spørmål om det ligger konkurransetrang i lese-iveren min, men det er så platt og enkelt som at jeg elsker å lese :o)
Jeg tenker ikke på tid. Heller ikke hva hjernen klarer å absorbere. Den kan trenes opp. Men bøkene skal fordøyes og lagres. Ved sluking av bøker, så er det langtidsminnet som vil lide. Men selvfølgelig bøker kan leses om igjen.
Jeg lurer på hvilken forskning du kan vise til ved påstanden " Ved sluking av bøker, så er det langtidsminnet som vil lide". Selv er jeg hurtigleser med langtidsminnet i behold - også når det angår litteratur som fenger meg. På barneskolen fant jeg ut at det var de andre som leste for langsomt - og ikke jeg som leste for fort! :)
Jeg trenger ikke noen forskning bak meg for å si at en bok du sluker/leser fort vil du huske mindre av etter hvert, enn en bok du leser sakte. Vi har alle pugga til eksamen. Stoffet er der når du trenger det, men det går ikke lang tid før det meste er borte fra minnet.
men å lese til eksamen og lese for å kose seg er jo ikke det samme. Det er jo forskjellige måter å lese på. Det kan jo hende det føles annerledes å huske noe man ikke må huske. Jeg er for eksempel flinkere til å huske små uvesentligheter fra lang tid tilbake enn ting når jeg leste til prøver o.l på skolen
Du har helt rett i at det vi må huske og kanskje ikke er så interessert i, kan fort gå i glemmeboka. Mens det vi koser oss med, sitter lenger i hukommelsen.
Nei - hva skal man med forskning, - når en er i besittelse av en fremragende refleksjonsevne. :)
Langtidsminnet mitt har det aldedes utmerket, men takk for omtanken ;o)
Jeg er vel egentlig enig med deg, jeg leser ikke spesielt fort, men ser ingen grunn til å gjøre noe med det. Det eneste som bekymrer meg er at jeg må bli minst 200 for å få tid til å lese alt jeg vil...
MÅ lese på senga hver kveld, ellers får jeg ikke sove ;o)
Husker at jeg var så oppslukt av en bok at jeg leste mens jeg trillet tur med guttungen...
Har nesten alltid lesestoff i veska, leser mens jeg venter på alt fra buss til tannlege. Ser jeg på tv, leser jeg i reklamepausene ;o)
Jeg fant en nettside om leseteknikker mens jeg lette etter noe helt annet for noen dager siden, etter litt googlig tror jeg at jeg har funnet den igjen: http://www.hurtiglesing.no/. Jeg har ikke prøvd noe av dette selv så jeg vet ikke om det er effektivt overhodet.
Selv leser jeg i gjennomsnitt ca. 1 bok i uken, noen ganger mer noen ganger mindre, helt avhengig av hvor mye tid jeg har og hvor tykk boken er, og det er vel et tempo jeg tror er ganske normalt.
Takk! Jeg ønsker selvsagt ikke å lese raskere enn hjernen klarer å absorbere;-) men det er så mye bra bøker og jeg vil oppleve flest mulig av dem.
Det finnes flere bøker jeg har lyst til å lese enn det jeg kommer til å få tid til og i tillegg så kommer det stadig nye og spennende bøker. En måte jeg får lest mye på er å reise kollektivt, om turen så bare tar et kvarter så får jeg jo fortsatt slukt noen sider.
Jeg leser ca 1 bok pr uke. Vet ikke om du anser det for å være mye, men... Har ikke noen teknikk, leser så mye jeg får til i hverdagen. Det går vel utover noe, handler om prioritering tenker jeg. For min del går det utover husarbeid og fysisk fostring, hi hi:-) Ser ikke så mye på tv heller når det er sagt.