Olof Lagercrantz har greie på Proust som så mye annet. En meget interessant bok som jeg fikk mye utav. Men jeg tror det hjalp en del at jeg nå har lest ganske mye av Proust-verket "På sporet av den tapte tid". Lagercrantz inndeler boken i en rekke temaer som man finner i romanverket, og behandler de på en meget engasjerende måte.Jeg funderer en del på dette med Proust sitt forhold til jøder og jødedom. Lagercrantz går ikke særlig i dybden på dette temaet, skjønt han tar det opp en del i boken sin. Jeg vil imidlertid fortsette å undersøke litt rundt dette. Har blogget om denne boken, regner med det er en del Proust-interesserte på dette forumet. Lagercrantz sier om sitt forhold til Proust:"Jeg har gjennom flere år lest Marcel Prousts romanverk På sporet av den tapte tid og nesten intet annet. Jeg har stirret ned i dens enorme vev og forsøkt å følge noen tråder. Boken er blitt et hjem for meg og har gitt meg trygghet. De mennesker jeg har møtt, har jeg betraktet i lys av dens skikkelser. Samtidens omveltinger har, slik det har forekommet meg, fremstått klarere for meg når jeg har hatt Proust ved min side. Nå da jeg forlater han, føler jeg meg som et barn som har gått seg vill". ( s.9).....og jeg har ikke tenkt å forlate Proust på en god stund enda. "Proust-Prosjektet" mitt fortsetter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Proust og jødedommen:Jeg har det ikke helt klart hvordan Proust stilte seg til jøder....men det kommer vel mer frem i alt det jeg fortsatt har liggende klar av spennende litteratur. Foreløpig har jeg tolket det slik hen at han innerst inne var fullt klar over at han var halvt jødisk, men han prøvde å skjule det for det var ikke "in" i tiden, at han var skamfull over det, men samtidig ville han tale jødens sak i Dreyfus-saken, selv om han sa han stilte opp for et "menneskets" rettferdige dom. (Likeså den harseleringen med jødedom i "På sporet" kan jo være ironisk ment..for å vise hvor dårlig jøder ble behandlet, eller han gjorde det for å være som "alle" andre i det fine selskapet - mot jødene - men Swann, hans "alter ego" er jo også jøde, men av den "fine" sorten kanskje....jeg forela mine tanker til "ekspertisen", Henrik H. Langeland og han mente antagelsene var plausible, så jeg lar det bero med det, foreløpig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PrunellaLailaIngunn SHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti SK. H.Heidi HoltanBrit HonningsvågHarald AndersenRuneEvaBookiacLesevimsaLisbeth Kingsrud KvistenPirelliNorahPiippokattaTurid KjendlieIna Elisabeth Bøgh VigreMonika SvarstadAnneTorill RevheimBeathe SolbergKirsten LundGrofornixHarald K