Sommeren 2010 laget jeg en liste over bøker om/fra Egypt. I og med demonstrasjonene som pågår der nede nå, har jeg skaffet meg flere bøker, oppdaget enda flere, og utvidet listen min betraktelig.

Særlig interessant ble det da jeg i dag (10.feb. 2011) fant et fransk bok-nettsted med tips om 5 romaner for å forstå det som skjer i Egypt nå - Cinq romans pour comprendre la crise égyptienne. Det er det anerkjente tidsskriftet L'Express som har satt opp den listen - de fem bøkene havnet derfor på min liste også.

Det er jo ikke utenkelig at flere enn meg følger spent med på utviklingen i Egypt - og da kan kanskje listen min være interessant for dere også? Her er den:

Liste over bøker om og fra Egypt

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Biblioteket mitt har lagt ut lenke til denne interessante artikkelen i Morgenbladet:Røff guide til Egyptisk litteratur

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig: det var en bra artikkel! Tusen takk for lenken, Bjørg L.!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig bra! Jeg tillot meg å lenke til artikkelen på libris.no også. Fant ikke alle bøkene på norsk, så jeg valgte noen andre titler av forfatterne. Er det greit om jeg lenker til Egypt-lista di?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for at jeg kan lenke til lista di! Og jepp, selvsagt. Men jeg tillot meg å tolke det litt friere, ettersom flere av disse bøkene ikke er i salg i Norge/på norsk. Kalte det derfor Libris' egen liste. Romaner som beskriver et samfunn gir forståelse for samfunnet det handler om, selv om ikke alle går like dypt i det politiske. Og flere av de andre er tilsvarende opplysende som Yacoubian-bygningen (som stod på den opprinnelige lista) - ut fra hvordan jeg husker den, da. Synes likevel det var greit å lenke til originalen, slik at de som snakker fransk kan forholde seg til denne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jada, lenk i vei, til listen min, du. Jeg holder på å lese "Mezzaterra" fra den listen nå, og det ser også interessant ut.

Når det gjelder L'Express-listen, så er nok poenget der ikke bare forfatterne, men vel så mye akkurat de fem romanene som L'Express-anmelderen mener kan bidra til økt forståelse. Så i så måte blir det kanskje litt misvisende å erstatte med bøker som er oversatt til norsk, uten å forklare at du har hentet frem andre titler enn dem L'Express anbefaler?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Spennende liste du har laget! Flere av bøkene står allerede på min ønskeliste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for komplimenten! Du har visst også lest flere av de bøkene som ennå bare er på "skal lese"-listen min; i alle fall når det gjelder Mahfouz. Men de siste månedene har jeg funnet mange Mahfouz-er brukt, så nå er det håp for meg også... :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har bare lest to av Mahfouz´bøker, men har store planer om å få lest Kairo-triologien i år. Denne forfatteren griper meg som leser i det øyeblikk jeg starter på bøkene hans, og han holder meg fast helt til siste side er lest. Det er ikke ofte forholdet mellom leser og forfatter er SÅ heftig, men det er innmari gøy når det slår til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - jeg har bare lest én Mahfouz ennå; den lille, tynne romanen "Akhnaten" om regimet til bestefaren til Tut-ankh-Amon (Akhnaten/Akhnaton, som i sin regjeringstid forsøkte å endre selve religionen som regimet var tuftet på) som jeg fant i Kairo ifjor. Den var absolutt å anbefale, uvanlig fortellergrep og fengslende handling. Foruten å være en fin innføring i et spennende kapittel av egyptisk historie, fikk den boken meg til å innse at jeg lese mer av Mahfouz. Regner også med å få lest Kairo-trilogien i år - så da er vi to! :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en krim bok men forfatteren er en meget kjent Egypt ekspert, har du lest denne? Tutankhamon av Cristian Jacq, på Mammutsalg nå. ( Haugenbok, netthandel.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, har lest om Jacq, men ikke lest noe av ham. Ennå! Men du bragte ham "opp til overflaten" her nå, takk skal du ha - jeg antar at du har lest denne selv? Og likte den? "Problemet" med Jacq er at han har skrevet så utrolig mange bøker - jeg har blitt litt overveldet av dét, hvor starter man? (På amazon og på play.com finnes bøkene hans enda billigere enn på Haugenboks mammutsalg, forresten - jeg måtte jo google litt, nå som du minnet meg på Christian Jacq!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Javel. Jeg så det tilfeldig , da jeg var inne på mammutsalget. Så omslaget av boka , og siden det var om Egypt, måtte jeg se litt ekstra. ( de fleste er vel opptatt av det som skjer der der nå). Har ikke lest noe av forfatteren før , så det blir spennende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

TheaJan-Olav SelforsHeidi BBKikkan HaugenRune U. FurbergSynnøve H HoelMaud Jeanette Nygren WollGeir SundetReidun SvensliHanne Kvernmo RyeMarianne MSigrid NygaardHilde H HelsethGroVibekeLisbeth Kingsrud KvistenConnieHarald AndersenMarit HøvdeSverre HoemAnette SKirsten LundLene AndresenEgil StangelandNinaLailaAlice NordliGodeminePrunellaWenchePirelliingar hToveIngeborgAud- HelenBjørn BakkenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudRandiATine SundalPiippokatta