Pedro Carmona-Alvarez skrev i Klassekampen i fjor at dette var en av de beste og viktigste bøkene han hadde lest noengang, og dette ansporet i tur meg til å kjøpe den. For meg har de viktigste bøkene jeg har lest gjerne vært dem som på en usentimental måte minner oss om hvilket blodbad av en planet vi lever på. Disse gjør meg sakte men sikkert til et bedre menneske. Vanvidd er en slik bok. Roberto Bolaño omtalte Moya som "den eneste forfatteren i min generasjon som vet hvordan man kan fortelle grusomhetene; det hemmelige Vietnam som Latin-Amerika var en lang stund".

Protagonisten i boka befinner seg i Mellom-Amerika, og skal redigere og språkvaske en kommende rapport om militærets nedslaktning av sivile innfødte. Det skal være mulig å lese mellom linjene at landet i boken er Gualemala. I Guatemala ble i hvert fall 200.000 mennesker drept i en trettiseks år lang borgerkrig; 500 landsbyer ble massakrert. En rapport slo fast at det statlige militæret sto bak 93% av drapene. Rapporten hovedpersonen skal bearbeide er i hvert fall 1100 sider med grusomheter. Selv om han er relativt usympatisk og kynisk , blir han på flere vis veldig preget av det han leser. Han blir også grepet av kvaliteten på tekstene. Rapporten blir vi bare kjent med gjennom små, poetiske, forferdelige drypp.

At Moya gjerne skriver en hel side uten avsnitt eller punktum bekymret meg og min konsentrasjonsevne i begynnelsen, men det viste seg at det skulle være relativt enkelt å henge med. Han har et ukomplisert språk, til tider gjentagende og stream-of-conciousness-lignende, men handlingen skrider elegant fremover. Man blir ikke akkurat slått i bakken av språk eller bildebruk, men jeg tror forfatteren har gått for noe effektivt fremfor noe vakkert eller imponerende. Boken er i hvert fall et hammerslag i tinningen. Den inneholder også en ubetalelig sexscene (mye av boken handler om vår helts omgang med det annet kjønn), som er verdt prisen i seg selv. Det morsomste jeg har lest på lenge.

Det er nok den kunstneriske kvaliteten og det usentimentale uttrykket som gjør at jeg blir så beveget av denne boken. Man føler at man leser den rene, rå sannheten om deler av verden og enkelte mennesker. En VG-forside om flom på Haiti gjør av en eller annen grunn ikke samme inntrykk. (En kuriositet: Den VG-siden som har solgt mest gjennom tidene er Norge-Brasil 2-1; den som har solgt minst var om en sultkatastrofe i Afrika.)

Dette er også en bok om (nødvendig) paranoia. Jeg leste et intervju med forfatteren der han beretter om hvordan han som barn kunne spille fotball i gatene, mens barna i dag er for redde til å gjøre det samme, av gode grunner.

En god og viktig bok. Anbefales.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Takket være din bokanmeldelse slo jeg selvfølgelig til da jeg fant Vanvidd til kroner 10 på et bibliotekutsalg. Må si jeg støtter din vurdering av boka fullt og helt. Tror det var veldig riktig av forfatteren å skape en såpass kynisk og lite likandes hovedperson, på den måten kommer grusomhetene i rapporten han korrekturleser enda bedre fram. Vår anti-helt lar seg etter hvert mer og mer preges og påvirkes av det han leser. Først virker det som om han bare gripes av poesien i sitatene han skriver ned i sin notatbok, men etter hvert er det som om også innholdet i dem, den dypere og grufulle meningen, går opp for ham og paranoiaen setter inn.

Som om jeg ikke hadde nok med det jeg leste, leste til overmål, så vandret tankene i en ond sirkel av bilder som ved midnattstid plaget meg så jeg knapt klarte å åpne døren og komme meg ut i den kjølige, mørke hagen og hyle som et sykt dyr under stjernehimmelen, jeg åpnet glassdøren og gikk ut og skrek i hagen der vinden herjet…

Hovedpersonen får ikke noe navn, og dette er kanskje med på å påvirke leseren? Er det sånn at det ikke er så viktig hvem han er, det er arbeidet han er satt til som skal settes i fokus? Riktignok får vi vite en god del om ham, til tross for at navnet hans ikke blir nevnt, og det bildet som tegnes er alt annet en sympatisk. Hovedpersonen er egoistisk og kanskje en smule rasistisk, han har et veldig negativt kvinnesyn og i starten av boka er han veldig kynisk i forhold til arbeidet med rapporten.

I alt dette fæle er det også innslag av humor. På nytt fikk jeg bekreftet at det slett ikke har vært bortkastet å lese Don Quijote, om jeg noen gang ha trodd det. Hovedpersonen kaller Pilar damen fra Toledo og Dulcinea, og tenker på seg selv som en ridder som skal erobre henne. Jeg er veldig enig i at sex-scenen du nevner er ubetalelig, det var sånn at jeg rent fikk medynk med hovedpersonen… For en nordmann er det jo også en artig kuriositet at en av kvinnene hovedpersonen drømmer om er Eva Sannum, kronprins Felipes tidligere kjæreste…

Den utstrakte bruken av komma istedenfor punktum og svært få avsnitt, er i grunnen ikke noe problem. Tvert i mot virker det som om denne nesten oppramsende fortellermåten gir teksten et eget driv. Det føles som om en er inne i hodet på hovedpersonen og at det nettopp er tankene hans, helt ufiltrert, vi leser. Denne oppramsingen av lange setninger setter også de korte sitatene fra rapporten i perspektiv. De trer svært effektivt fram i all sin grusomhet.

For jeg vil ikke at folk skal bli revet bort fra meg foran meg

Jeg vil absolutt anbefale denne boka for andre lesere. Den gir oss innblikk i en historie mange nordmenn/europeere kjenner svært lite til, den er usentimental og den påvirker leseren følelsesmessig. Den traff i alle fall blink hos meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ser at jeg egentlig ikke fikk frem det virkelig orginale ved boka: Hovedtemaet er vel det statlige militærets grusomheter mot de innfødte (samt paranoia), men disse står det aldri noenting om, med unntak av kanskje 15 små setninger de innfødte har sagt som så flettes inn i teksten. Som for eksempel "hvem skal begrave meg når jeg dør". Slike aforismer er det som gjør at boka treffer meg så hardt. Man setter seg på en ny måte inn i en lidende befolknings situasjon. Aforismene fordrer en viss refleksjon som gjør de innfødtes følelser mer levende; lettere å leve seg inn i.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flott bokanmeldelse! Du fikk i alle fall denne leseren interessert. Boka føres straks opp på ønskelista ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kjell PTore OlsenCamillaSiw ThorbjørnsenReidun SvensliAnn ChristinLise MuntheDemeterBerit RAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAstrid SæverhagenHilde MjelvaConnieBjørn SturødTheaAvaHarald KBeathe Solbergandreas h. o.Ingrid HilmerIngvild STonesen81Hilde Merete GjessingBjørg  FrøysaaHelge-Mikal HartvedtKirsten LundRune U. FurbergLilleviIngunn SCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartin