Nei, litteraturen må ikke leve innenfor doktoravhandlingens rammer, og behøver slett ikke være rettlinjet. Selvsagt ikke. Men i stedet for å generalisere oss ut i meningsløsheten, er det mer fruktbart å spørre om Melville har lyktes helt med en bok som noen synes er genial, men som mange gir opp underveis. Jeg kan tenke meg at en god del av oss som fullfører vil svare ja. Jeg synes ikke det. Derimot er min oppfatning at Melville krever svært mye av sine lesere, men selv bare delvis leverer.

Som allerede nevnt finnes det mange passasjer som er aldeles glimrende. Men i likhet med andre gode forfattere som har forsøkt seg på ekstrem sjangerblanding, hender det at Melvilles ambisjoner overstiger evnen til å innfri.

To ting som ikke fungerer optimalt i boken, er temposkiftene og vekslingen mellom komedie og tragedie helt mot slutten. En god roman kan tåle slike svakheter - og dette er en god roman. Men for denne leseren altså ikke et mesterverk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Er enig med alt over hva denne boken angår. Den absolutt beste boken jeg har avbrutt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandSigrid NygaardPrunellaDolly DuckToveKarin  JensenHanne Kvernmo RyeKirsten LundBjørg L.BertyVioleta JakobsenBerit RRufsetufsaIvar SandSynnøve H HoelPi_MesonTom-Erik FallaIngunn SEvaMonica CarlsenVariosaHeidi Nicoline ErtnæsTorill RevheimgretemorLisbeth Kingsrud KvistenG LIngebjørgsiljehusmorbreksusannaAlice NordliKarin BergReidun SvensliVidar RingstrømMetteIreneleserHarald KTonje SivertsenmgeLaila