Heisann! Jeg skal snart gå i gang med masteroppgaven min, og i den forbindelse håper jeg på å få noen innspill fra folk her inne! Jeg vil skrive om hvordan de nye familiestrukturene i samfunnet viser seg i norske barnebøker. Med dette mener jeg at jeg vil studere i hvilken grad blant annet familier der foreldrene er skilt, familier med stemor eller stefar, familier med adopterte barn, familier med to mødre eller to fedre osv. er representert i barnebøker. I den forbindelse lurer jeg på om noen av dere her inne vet om noen slike bøker? Og om dere har noen formening om hvor vanlig det er å skrive om dette i bøker for barn i Norge? For å få stort nok materiale, må jeg nok se på bøker som har blitt gitt ut de siste ti årene, og som retter seg mot barn/unge i alderen 3 til 12 år. Vet dette er vide søkekriterier, men jeg har en mistanke om at det ikke finnes så mange bøker som reflekterer dette fenomenet, så jeg tror søkekriteriene må være såpass vide nå i begynnelsen. Uansett, noen innspill om dette? Jeg blir glad for alle tanker rundt temaet!
Hilsen Marie.
Viser 19 svar.
Det begynner å bli noen år siden jeg leste dem nå, men var det ikke slik at faren til Aurora i bøkene til Anne-Cath. Vestly var alenefar. Jeg kan heller ikke huske at moren til Prinsessen i Lillebror og Knerten bøkene var spesielt tilstedeværende.
Er forkjølet så hodet fungerer ikke helt optimalt, men kanskje det er noen her inne som husker bedre enn meg.
Du er nok litt redusert - god bedring. :-) Han var ikke alenefar, men jobbet hjemme, mens mora jobbet ute.
Hej Marie
Jeg er dansk journalist - og skal skrive en artikel om nordmændenes opfattelse af sproget i danske børnebøger. I den forbindelse tænker jeg især på en ny række bøger, der hedder Vitello! Som netop handler om en dreng, der bor alene med sin mor!
Ved ikke om du kun eftersøgte norske bøger...
Men kunne måske uanset godt tænke mig at høre, hvordan det går med din opgave...
Hei Marie, Jeg har noen billedbøker å anbefale - Hente Joel -om adopsjon av Adbåge Emma Lei av rosa av Nathalie Hense
Hilsen Helene
I barneboka "Ingrid og pappa" av Katerina Janouch og Mervi Lindman så er det pappa som er hovedomsorgspersonen. Det nevnes en mamma i en setning, men ikke vet jeg hvilken rolle hun eventuelt har i de andre bøkene om Ingrid. Boka passer for to - tre åringer og jeg syntes den passer veldig bra for mitt ene barnebarn som bor alene med pappa fordi hun har mistet mammaen sin.
Ellers så kan du kanskje forhøre deg på www.biblioteksvar.no, dette er en side der det er greit å få hjelp.
Du må absolutt se på "Pappa Pernille" av Tarald Stein!
Blunder av meg. Denne boka er visst ikke gitt ut ( i skrivende stund). Men jeg hadde nok hørt om manuset.
"Malins mamma gifter seg med Lisa" av Annette Lundborg Mimmi Tollerup-Grkovic handler om Malin som har en mamma som lever i et lesbisk forhold og en pappa som lever i et homofilt forhold, det kan jo kalles en forholdsvis ny familiestruktur. Denne boka er opprinnelig svensk tror jeg, så kanskje den faller utenfor kriteriene dine, men den finnes oversatt til norsk på biblioteket ihvertfall.
Spennende oppgave! Har du sett Endre Lund Eriksens nye bokserie om Alvin Pang? Den burde være midt i blinken for deg. Alvins familie består av Alvin, mamma, stefar og lillesøster, som jeg antar er halvsøster (fordi mamma og Alvin er lyse i huden, stefar er mørk og lillesøster er en mellomting). Pappa bor et annet sted, og i en av bøkene er et av spenningsmomentene om pappa kommer til å stikke innom på Alvins bursdag. Alvins bestekompis har forøvrig innvandrerbakgrunn, og det jeg liker med disse bøkene, er at ingenting av det jeg har nevnt - familiestruktur, hudfarge eller etnisitet - kommuniseres eksplisitt i teksten, det bare er slik. Jeg legger merke til det, fordi bøkene skiller seg litt fra det som ellers finnes av barnebøker (som jeg vet om, i hvert fall), men jeg tror ikke femåringen min tenker over at Alvins familie er utradisjonell i barneboksammenheng. Jeg har med andre ord en teori om at barnebøker kanskje henger litt etter, men kanskje jeg tar feil? Lykke til med oppgaven, hadde vært fint å høre hva du tenker om disse bøkene.
Albert Åberg bøkene viser jo til en pappa som omsorgsperson. :o)
Kanskje burde du henvende deg til et bibliotek med dette? Det virker som et ganske stort emne og jeg vet at bibliotek kan ha peiling på mange ting.
Norsk Barnebokinstitutt er også et sted man kan henvende seg med slike spørsmål som dette.
For en spennende oppgave! Den skulle jeg gjerne lest når den er ferdig ...
Ulla hit og dit (Tinnen/Dokken) handler om en skilsmisse i alle fall. Min første leseløve-bøkene om Stian handler om en gutt som bor sammen med faren sin. Og det kom ei billedbok i fjor eller forfjor om en adopsjon som er inmari vakker, men jeg klarer ikke for mitt bare liv å huske hva den heter!
Min egen Blodmånenatta som kommer i april handler om ei jente som bor sammen med faren og bestefaren, men det er fordi moren og bestemoren dør, så det er jo ikke så inmar alternativt.
Lykke til!
Takk for svar, alle sammen! Det var nyttig!
Inn i tenkeboksen med deg igjen - jeg vil vite hva den adopsjonsboka heter! :-)
Bodil Vidnes-Kopperud har også utgitt bøker om adopsjon: Ønskejenta, Nora får en pappa og Nora blir storesøster.
Takk for tips - skal sjekke dem på biblioteket.
Kom på det! Den heter "En mamma og pappa til Gabriel".
Leste den på biblioteket i dag, og den var jo søt, da. Likte spesielt den siste biten, da mamma forsto hvorfor Gabriel ble sint. Flotte bilder og farger også.
Bra jobba! Takk! Skal ta en titt på den.