Jeg har lest om igjen fra denne boka fra 1979. Bjørg Vik ble regnet som en viktig forfatter av bøker som bevisstgjorde kvinner i syttiåra, og jeg hadde tenkt å legge boka til side til min datter på 24, så hun kunne få lære ny samtidshistorie, om hun ville.
Jo, det ville hun nok lært. Men kanskje like mye andre ting enn jeg hadde tenkt?
Når tenåringene som sitter på kjøkkent og drikker nypete blir kritisert for å ha tatt av det dyre knekkebrødet, står det i skarp kontrast til nåtidens bekymring for hva unge mennesker spiser.
Og noen ganger forstår ikke selv jeg, som var samtidig med de unge jentene, hva Vik har ment. Når en voksen person gir ungdom sigaretter, er det et fortvilet forsøk på å være grei og bli akseptert, eller et uttrykk for en generell uansvarlighet? Jeg mistenker at det ikke er noen av tingene, men at Vik prøver å uttrykke at denne voksne aksepterer at de holder på å bli voksne. Men sikker er jeg ikke.
Jeg skjønner at verden forandrer seg veldig, veldig fort. Og i tillegg kan jo Bjørg Vik være oppskrytt.
Og så vet jeg at de som studerer slikt jeg skriver om her snakker om at en hver leser ut fra sitt eget historiske ståsted. Men så raskt som verden forandrer seg nå, står mange av oss med en fot godt plantet i "da" og den andre stødig (eller prøvende?) satt ned i "nå". Og hvordan leser vi da?
Viser 4 svar.
Jeg får ikke helt med meg hva du mener...
Jeg leste Bjørg Vik for mange år siden - og likte det jeg leste. Når det gjeldet våre unge, må de gjøre seg sine egne erfaringer. Vi vil så gjerne at de skal unngå de samme fadesene som vi var utsatt for, men må vi ikke bare tåle at det ikke er mulig.
En håndfull lengsel - en poetisk og vakker tittel.
Jeg jobber ekstra med å uttrykke meg klart for tiden og skrive så alle kan forstå, men så går jeg i vannet. Beklager.
Hva "knekkebrød-saken" angår, mente jeg: Nå synes vi barn skal spise mer knekkebrød, og ville vært glad om ungdommene satt ved kjøkkenbordet og spiste knekkebrød. Denne moren kritiserer dem for det. Knekkebrød var den gangen dyrt, og det var det viktigste. Slik vil dagens ungdom lære noe om dagligliv og prioriteringer da i forhold til nå, men samtidig kan situasjonen gi lite gjenkjenning for leseren.
Hva personen som ga dem sigaretter angår, så er forholdet til røyking så forandret nå, aldersgrensen for å kjøpe tobakk er til og med hevet, og da blir det vanskeligere å forstå hva Vik mente å uttrykke, man må aktivt "oversette" til den tidens normer og vaner. Det går an, men da blir det en annen måte å lese det på.
Selv med den "oversettelsen" ble novellen veldig uklar for meg, og jeg forstod ikke hva hun mente å uttrykke.
Så spurte jeg meg selv (og dere) om Vik virkelig var så god forfatter, kanskje? Da tenkte jeg dels på at den som skriver mye om det folk er veldig opptatt av, får mange lesere også fordi de skriver om et aktuelt tema. Kan det være derfor hun hadde så mange lesere? Men jeg mente det ikke som en kategorisk påstand.
Jeg likte også veldig godt Bjørg Vik for mange år siden, men ble mer usikker på om det var en bok å anbefale for dem som er unge nå.
Jeg tror som deg at de unge må lære av livet selv, og at hverken egne erfaringer eller gode bøker kan fri dem fra det. Men at gode bøker eller andres fortellinger av og til kan gi nyttige aha-opplevelser til eget liv, det har jeg troa på.
Oi, nei det er jeg som skal beklage! Leste ikke innlegget ditt grundig nok første gang - du uttrykker deg helt fint :-))
Jeg tror, som Ingunn under her er inne på, at gode bøker kan leses gjennom flere generasjoner. Vi får et innblikk i den tiden handlingen utspiller seg i. Men det viktigste budskapet går på tvers av tiden (om jeg klarer å uttrykke meg tydelig ..:-))
Det er som sagt lenge siden jeg leste Bjørg Viks bøker. Om de appellere til dagens unge kvinner, vil vel variere. Kanskje bøkene må bli enda eldre før de slår til på nytt ...?
Når man leser en bok handler vel det mye om å tro på det man leser, at man aksepterer den virkeligheten som blir beskrevet i boken. Er ikke boken troverdig, gidder man ikke lese mer. Det spiller derfor ingen rolle vilken tid boken er fra. Kan hende betyr ikke knekkebrød og sigarett scenene noe spesielt. Alt må jo ikke dissekeres og tolkes. Så med mindre din voksne datter er både storrøykende og anorektisk bør vel denne boken være grei nok:) Jeg har ingen formening om hvorvidt Bjørg Vik er oppskrytt eller ei. Hun er vel over gjennomsnittet, men ingen favoritt hos meg.