Det gis en enkel og grei innføring i det filosofiske grunnlaget for etikk og moral i arbeidslivet. Etiske dilemmaer ledere kan komme opp i vies spesiell oppmerksomhet. Et dilemma er en situasjon hvor det finnes tungtveiende grunner som taler til fordel for minst to av handlingsalternativene. Til hjelp i arbeidet med å sortere og reflektere seg gjennom alternativene presenteres en nyttig sjekkliste:

 JUS Er det lovlig?  IDENTITET Er det i samsvar med verdiene våre?  MORAL Er det riktig?  OMDØMME Beholder vi vår troverdighet?  ØKONOMI Lønner det seg?  ETIKK Lar det seg begrunne? (Tåler det offentlighetens lys?)

Det er et menneskelig trekk å være blind for viktige aspekter ved sine egne valg og handlemåter. Selv om ens egen oppfatning er ”plettfri”, ser man ikke at det vil kunne oppfattes negativt eller uetisk av omverden. Vi er så konsentrert på vår egen oppfatning at vi ikke ser hvordan andre kan se saken. Slike problemer (for eksempel habilitet) belyses på en instruktiv måte i boka. Boka er velsignet fri for ”pekefingre” og moralisering. Framstillingen er nøktern og balansert. ”Den gylne middelvei” anbefales som den mest farbare vei når det gjelde behandling av etiske spørsmål.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Vigdis VoldBerit B LieAnn ChristinKirsten LundHarald KStine SevilhaugErlend Rødal VikhagenIngunn STralteTheaTerje MathisenRune U. FurbergEgil StangelandCarine OlsrødDressmyshelfLisbeth Marie UvaagIna Elisabeth Bøgh VigrePiippokattaTove Obrestad WøienSissel ElisabethKari FredriksenNorahHelena ETrygve JakobsenDemeterIngunnAmanda AMarianne MStig TTherese HolmDaffy EnglundVidar RingstrømritaolineAnne-Stine Ruud HusevågRufsetufsaWencheMorten MüllerMads Leonard HolvikAndreas Burøsomniferum