Noen tanker etter ditt innlegg: Jeg bruker nynorsk hver dag i jobben. Jobber i konsulentbransjen og det vi skriver skal bli en del av kommunens dokumenter. Derfor nynorsk når det er kommunens adm. språk. Den som ikke lærer seg nynorsk stenger seg ut fra en rekke oppdrag/jobber. Nynorsk skrevet godt gir en annen tone i teksten. Et bedre språk. Og her som ellers i livet er det at øvelse gjør mester. Heldigvis hadde jeg lærere som ba oss ta utgangspunkt i egen dialekt og bruke den konsekvent. På jobben bruker vi "bibelen" -"På godt norsk" hver dag og diskuterer oss fram til gode vendinger/ord/setninger. Og kanskje er vi romantikere, men det er faktisk gøy å få til en god tekst. En av våre ansatte er fra Gulbrandsdalen og med hennes dialekt som utgangspunkt skriver hun en nydelig nynorsk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Så bra at du hadde lærere som ga deg et godt forhold til nynorsk! Er selv lærer og jeg prøver å overføre min entusiasme for denne vakre målformen til elevene. Tenk så mye god litteratur, og ikke minst godt språk, de går glipp av om de velger å boikotte nynorsk! Dessverre har mange av dem et negativt forhold til nynorsken lenge før de begynner å bruke den selv. Denne forhåndsfordømmelsen er vanskelig å snu, men jeg gjør mitt aller beste for å få mine elever inn på det "rette" spor. For min del håper jeg at nynorsk stadig får nye tilhengere og at vi kan glede oss over god litteratur (og for den del offentlige dokumenter) skrevet på velklingende nynorsk i all framtid.

P.S. Jeg har en teori om at nynorsk (eller kanskje helst det at vi har to likeverdige målformer)er med på å forhindre at alt for mange engelske ord blir tatt inn i vårt skrevne vokabular. Det er selvsagt fint, og ikke minst uunngåelig, at språk forandrer og utvikler seg, men jeg setter likevel pris på at denne utviklingen går saktest mulig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Handler ikke motstanden du møter fra fordommer og kunnskapsløshet? Jeg er ingen kløpper i norsk og mangler sikkert mye kunnskap i forhold til og om språket vårt. Og jeg tror også at gode bøker med god nynork der en ikke engang tenker over at det er på nynorsk er en bra ting for å få vekk fordommer. Stå på og fortsett som du gjør. Ingen kan gjøre alt men alle kan gjøre noe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

IngunnHarald KCamillaRonnyNicolai Alexander StyveVibekeHegeRisRosOgKlagingLars MæhlumGeir SundetMette-MPiippokattaAud- HelenKirsten LundVanja SolemdalEgil StangelandElisabeth SveeMorten MüllerPär J ThorssonSissel ElisabethTine SundalAstrid PedersenCathrine PedersenBjørg Marit TinholtKarin BergHilde H HelsethEvaPer LundMonica CarlsenAnne Berit GrønbechMaikenBerit RkriraSynnøve H HoelTorill RevheimEllen E. MartolgretemorKristine LouiseReidun Anette Augustinmge