Nå begynner jeg å bli litt usikker på "hvilke bøker som er hva" i de nevnte sjangere. Etter å ha fundert litt på fenomenene fantasy og scince ficion og lest kommentarene så ser det ut til at det er mange bøker som er innom sjangerne.
I alle slags romaner og noveller er fantasien en del av fortellingen, mange ganger blir ting skrevet som ikke alltid er like jordnære og til å forstå fullt ut, rett og slett fantasi.
Jeg kom på dette når Ellen nevner Doris Lessing, hun blir jo forbundet som en dyktig romanforfatter uten at noen har festet noe fantasy eller SF på hennes bøker. Men hun beveger seg i alle retninger i sine bøker.
Vel, da har jeg konkludert med, og jeg tror, at i mildere form (enn andre hardbarka bøker)er det noe fantasy og SF i de aller fleste romaner. Er det slik at det har blitt funnet opp "nye" navn og uttrykk på ulike komponenter i bøkene, eller?
Nå vil noen si at nå sitter jeg grundig fast i salaten men da får noen hjelpe meg opp ;)
Viser 4 svar.
Nja, jeg tror ikke science fiction kan defineres så bredt. Når Ellen snakker om Lessings SF-bøker mener hun nok ikke "Den gyldne notatbok", o.s.v., men noen spesifikke bøker som omhandler samfunn i framtiden og/eller andre planeter, såvidt jeg har fått med meg.
Men disse sjangrene er så klart ikke så skarpt definerte at de ikke kan diskuteres. Murakami vant jo "World Fantasy Award" for Kafka på stranden, selv om ikke alle ville plassert ham i fantasyhylla i bokhandelen.
Litt usikker på hva du mente med spørsmålet om "nye navn og uttrykk"?
Hva jeg mente med "nye" navn og uttrykk er hvilke bøker vi velger som er innenfor sjangeren fantasy og scince ficion. Jeg føler vi putter flere bøker enn vi gjorde før inn i denne sjangeren så fort det er noen tendenser i den retningen i bøkene. Det var da jeg mente at vi "finner opp nye" betegnelser ang sjanger og derfor tror jeg usikkerheten blir stor om den eller den boka hører inn under den eller den sjangeren. Dette var sikkert ikke mer oppklarende men les litt om sjangeren scince ficion Her
"Science fiction (engelsk for «vitenskapsdiktning» eller «vitenskapsfantasi») er en sjangerbetegnelse for bøker, filmer, tegneserier og teater som skildrer en tenkt framtid eller verden med fantastisk teknikk og spennende vitenskapelige fenomener". (Wikepdia: ref K.J. link).
Og da har vel vi i denne tråden trukket begrepet vel vidt? For min forståelse er den som er ovenfor og da mener jeg at det jeg leser ikke kommer under SF-begrepet.
Jeg ville vært varsom med å godta den norske versjonen av Wikipedia sine definisjoner uten forbehold (hva er et "spennende" vitenskapelig fenomen, f.eks.?). Den opprinnelige definisjonen av "science fiction" er riktignok noe lignende denne norske, men hva vi legger i begrepet er diskuterbart, og har forandret seg over tid, slik Karin er inne på. Den engelske Wikipedia-artikkelen jeg linket til synes jeg er litt mer presis og går nærmere inn på alle subsjangrene som har oppstått.
I tillegg skulle tråden også handle om fantasy, og alt det som ligger i grenseland til fantasy og SF, så jeg tror ikke vi skal være redde for å trekke tvilstilfellene inn i diskusjonen. Men klart, det er veldig mange bøker som vanskelig kan plasseres i verken fantasy- eller SF-sjangeren selv om de inneholder overnaturlige og mystiske elementer, som f.eks. "magisk realistiske" romaner av diverse slag.