I mange år og for ganske mange år siden var jeg medlem i Den norske bokklubben, og kjøpte de fleste av Månedens bok da.
Jeg meldte meg ut da bokklubben begynte å gå mer og mer over til å utgi (for det meste) bestselgere og krim, slik at det ble lenge mellom de "gode" bøkene som jeg ønsket/ønsker å lese. De GAMLE bokklubb-bøkene mine er nok plassert/overtatt av andre (private årsaker), men jeg har de siste ti-femten årene kjøpt mange av dem (og andre som jeg ikke eide før) på bruktbokhandler, antikvariater og brukthandlere (Fretex/Røde Kors) så nå har jeg ca. 80 av dem i hyllene. Mesteparten er "stor" litteratur og klassikere, og i tillegg er bokdesign og utstyr nydelig og forseggjort når det gjelder de "gamle", gode Månedens Bok!

Er det noen andre som har noe forhold til disse bøkene?
Det kunne også være interessant å høre hvilke av disse dere evt. har i hyllene.

PS. Jeg kom til å tenke på disse bøkene da jeg så Tore Strømøy-programmet på NRK1, der et par som hadde lest "Ikaros" av Axel Jensen fikk anledning til å reise i hovedpersonens fotspor til Tamanrasset i Sahara.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 40 svar.

Har fortsatt bokklubbutgavene av Mobergs ut- og innvandrere, Rølvågs firebindsverk om samme tema, Vesaas Fuglane, Jensens Ikaros og et tyvetalls andre som ikke er blitt borte i løpet av en altfor stor rekke flyttinger i inn- og utland. Det eneste triste med disse utgavene, er at innbindingen ikke er av de beste. Når jeg tok opp Remarques uforglemmelige Tre kamerater og ønsket å lese den om igjen, falt den rett og slett fra hverandre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hjemme hos min mor står dt jeg betrakter som Arv... Er ikke særlig opptatt av penger og andre materielle verdier, UNNTATT bøker... Mormor meldte seg inn i De norske Bokklubbene (eller hva den nå het igjen, den har jo skiftet navn så mange ganger at jeg husker ikke i farta hva som var det opprinnelige navnet) i 1963, noen måneder etter oppstarten, og mamma året etter da hun fylte åtte... Jeg har aldri kommet på å legge sammen antallet bokklubbøker som finnes i de hyllene. I tillegg ble jeg medlem av Barnebokklubben i femårsalderen (den med rød marihøne) og da jeg syntes de begynte å bli barnslige, fikk jeg overgang til Juniorbokklubben (blå marihøne) et par år for tidlig. Mamma har bare hatt en pause på åtte år fra medlemskap for å kunne få råd til å kjøpe de med røde og blå marihøner på til meg.

De norske Bokklubbene, Fredhøis, Cappelen, Barnebokklubben, Juniorbokklubben (minnes det var to som het det, en på tidlig 90-tall også, som utga klassikere med Disneymerke på, som Tsarens kurer o.l.), Bokklubben Krim og Spenning, Hobbybokklubben, Hjemmets Bokklubb? Er neimen ikke sikker på alt, i registeret mitt har jeg en lei tendens til å bare skrive "Bokklubb" i rubrikken for hvor anskaffet ifra, for å slippe å forsøke å liste ut hvilken det kan ha vært...

Jeg fryder meg over de gamle bokklubbøkene de er nydelige, men jeg irriterer meg over at samme forfatter som utgis over mange år, kanskje flere tiår, plassert etter hverandre i hylla, har endret design flere ganger selv om det skulle være en serie (slik som Sue Graftons bokstavserie).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har ikke vært medlem i DNB ,men allikevel har jeg ganske mange av dem. Hadde opptelling i 2003 og da hadde jeg 405 stk. Prøver å få med omslaget, det er viktig.Ser ut til at jeg har nesten komplett med månedens bok de første 10 årene.Var en ihuga samler av disse lenge. Fretex ,Loppemarked og Bruktbokbutikker var stedene jeg fikk tak i dem. Mye godt lesstoff..

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Min mormor og mor har vært med i bokklubben, siden starten, og mors bokhylle er stappfull av de gode, gamle bøkene. Mange med smussomslaget også (og en del før smussomslag ble vanlig). "Gjøkeredet" er vel den jeg har lest flest ganger av disse bøkene. Jeg har selv en god bunke BK-bøker her hjemme men da av nyere bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Meldte meg inn før 1970 ( 68?) og har vært ut og inn noen ganger. Har sikkert flere hundre bøker når jeg tar med rubbel og bit ( barnebøker, poesi, nye bøker, hellige skrifter osv). Det har vært mange fine og kjære bøker som har gitt meg mye og har vært med å berike min leseglede og interesse for litteratur. Men her som alle andre steder, vær på vakt - mye er oså dårlig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Var også medlem der i mange år, tror det var i 70/80 årene. Mange har blitt borte etterhvert, derfor prøver jeg å samle dem igjen. Må også innrømme at smussomslaget på de jeg har er også borte og det synes jeg er helt greit da de har så vakker innbinding. Finnes ikke så vakre innbundne bøker idag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Artig og viktig lenke. Da jeg var veldig ung, fikk jeg også for meg at bøkene i hylla var finere uten smussomslaget, så veldig ryddig ut for en som ikke hadde begynt på skolen. Alle disse står fortsatt i hylla hjemme hos foreldrene mine, og har bidratt sterkt til nye generasjoner av lesere. Den norske bokklubben har vært en viktig danningsagent i dette landet. Og jeg ville vært en annen person uten bøker. Grøss og gru (for å avsløre at jeg i grunnen er en åndssnobb).

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det ville vere feil å seie at det var desse bøkene som du nemner, som gjorde meg til lesar. Sjølv om vi hadde få bøker heime, var det der eg begynte, og så vart det biblioteket, men da eg var i overgangen mellom folkeskole og realskole, meldte eg meg inn i Den norske bokklubben, eller, for å vere nøyaktig: Faren til ein kamerat av meg verva meg. Nå som eg går gjennom og registrerer samlinga digitalt, ser eg at det var bøkene i denen fyrste perioden som utvikla meg: Her kom Hoel, Hamsun, Vesaas, Borgen, Hemingway, Nedreaas og heile øvste hylle av god skrivekunst (utan smussomslag, ja). Det hører med til historia at eg meldte meg ut av same årsak som du - men så klarer eg ikkje å stå imot introduksjonstilbod, så eg meldte meg inn att for nokre år sidan ...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg samler på de gamle bøkene, det er der de mange gode gamle klassikere ligger. Fant 20 stykker på Loppemarked i går til under kr.10 pr bok. De jeg ikke har fått lest ennå har jeg satt i hylla "Dnb" skal lese :-))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hurra! Posesalg av bøker på Fretex.
Fant 16 "gamle" bokklubb-bøker for tilsammen kr. 50,- (~kr. 3,- pr. bok). Deriblant 5 av Mobergs utvandrerbøker.
Nå mangler jeg bare bind 5, 6 og 8. Får ta en tur på Røde Kors-bruktbutikken i morgen.

Og så var det å finne plass til alle 16 i hylla!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var en kjapp tur på Fretex i dag jeg også og der traff jeg 2 bokklubb bøker som ville være med meg hjem.
Jeg går mest for bøker fra 1961 og opp til ca 1975 og da kun bøker med bokomslag fra Bokklubben.
Jeg fant "Men livet lever" av Hamsun (1968)og "Oppfordring til dans" av Nils Johan Rud (1965)

Jeg tror jeg har blitt en boksamler, hm

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har en bokklubb-utgave av "Men livet lever" (+ "Landstrykere" og "August"), så Bokklubben må sikkert ha utgitt Landstryker-trilogien (eller 'August-trilogien', som den av og til kalles ("kjært barn har mange navn")) minst to ganger.

Jeg har nok vært og er fremdeles en boksamler, men jeg unnskylder meg med (hvorfor det igrunnen?) at jeg i alle fall har TENKT å lese alle bøkene jeg kjøper, og ikke bare ha dem som hyllefyll.
Men det blir visst resultatet for noen av dem: "Så mange bøker, så lite tid!"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Aha-en bokelskers tilbakevendende "problem", hylleplass. Men, der det er hjerterom er det bokrom! Så fint at du fant så mange du ønsket deg. Fretex er et skattkammer for oss som bare må ha, bare må ha flere bøker.:o) :o)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjenner meg igjen så alt for mye, hvis jeg kan si det sånn...

:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Finnes det noen liste (katalog) over hvilke bøker som har vært Månedens Bok (hovedbok) opp gjennom årene i Den Norske Bokklubben (ikke de andre klubbene)?

Fant en del på bokklubbens hjemmeside, men det ser ut til å gjelde bare for de siste (5-10) årene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har fått kjøpt mange klassikere fra DNB som bruktbøker i det siste. Akkurat nå holder jeg på med en av dem: Vredens druer av John Steinbeck. Og så kom jeg over (brukt) en bokklubb-bok som heter Den norske bokklubben 61/76, dikter og bok. Dette er en samling av noen av artiklene som sto i Bindestreken i forbindelse med utgivelsen av hver bok i årene 1961-1976. Den er morsom å bla litt i samtidig med at jeg leser den aktuelle boka. Veldig mye bra litteratur som de har gitt ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her fant jeg oversikten bøker fra 1961 fra den norske bokklubb.
Den skal jeg også studere litt nærmere. Takk, det var en glimrende ide du kom med :)

Nå kan hver enkel finne ut hvilke bøker de eier og hvilke de har lest eller ønsker å lese.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Artig å se den lista. Ut fra dette skjønner jeg at min mor ble medlem av bokklubben i 1966, bøker som i dag står i mine hyller. Selv ble jeg nok ikke medlem før i 1970/72.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har vært inne på Bokklubbens sider og tittet på listene... Der var tider det! Jeg meldte meg inn i 1982, men vurderer nå å melde meg ut... Nå kommer bare bøker som ble solgt i Bokklubben Nye Bøker for kort tid tilbake. Og siden jeg sjelden leser bøkene med en gang, kan jeg heller vente en stund og betale mindre for dem... Jeg fikk bokklubbutgaven av Livets lenker (2 bind) av W.Somerset Maugham fra 1976 av en venninne for en del år siden. Flotte bøker, både å se på og å lese. Jeg har noen flere bøker som er fra før 1982 også. Ofte er det "bare" Bokklubbutgaver å få tak i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er artig å se listen til månedens bøker i Bokklubben. Jeg tror i tillegg til disse ble det utgitt noen ekstra-bøker som de ikke har tatt med på lista.
Lenge siden jeg var medlem i noen bokklubb, for nå har jeg bokelskere.no. Her er så mange gode boktips med ulike kommentarer og det er mer enn nok for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig artig lenke! Og jeg skjønner når jeg ser på listen at jeg meldte meg inn i bokklubben i 1968, selv om jeg har en del av de eldre bøkene også, - har vel kjøpt dem på salg;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk!
Der var det mange godbiter...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra!!:0)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har en del eldre bokklubb bøker, som jeg arvet etter min bestemor. Disse er vel fra bokklubbenes spede begynnelse. Videre fikk jeg noen av min bror en gang på tidlig 80 tall. De siste årene har jeg vært medlem i den Norske Bokklubben selv, men har forøvrig meldt meg ut, da de fleste tilbudene var bøker jeg enten har kjøpt andre steder eller allerede har lest. Men, noen ble det jo. De står pent i hylla, på lik linje med alle de andre bøkene mine. Nye som gamle. De jeg fikk har nok en større plass i hjertet enn de nye. Blandt de eldre finnes titler som Pelle Erobrerern og Ditte Menneskebarn av Martin Andersen Nexø, Olav Audunssøn i Hestviken 1&2 av Sigrid Undset og Jon Micelets Jernkorset. Noen av de titlene jeg kommer på, men det er en del til. Har lest de fleste, men har til gode å lest Undset, det er et mål for 2011. :0)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fant også Ikaros i bokhylla, men dessverre uten omslag. Jeg har ikke lest den og har heller ingen planer om det foreløpig. Moren min var medlem av Bokklubbens Nye bøker på 70-80 tallet, men har dessverre ikke funnet noen skatter ennå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva er en bokklubb bok uten bokomslag?
Mange kasta bokomslagene når de satte bøkene i bokhyllene, det var nok en trend mange fulgte på 60-70 tallet. Grunnen til at mange gjorde det var at det skulle se penere ut uten bokomslag, det ble mer helhet med "like" bøker i hyllene. Slik var det i mine foreldres bokhyller også, ergelig. Jeg synest det er artig når jeg finner eldre bokklubb bøker fra 60 tidlig 70 tallet, da kjøper jeg de.

Artig du nevner "Ikaros" av Axel Jensen, jeg har et pent bokklubb eksemplar med bokomslag fra 1957.
Jeg har også bok med bokomslag av Johan Falkbergets "Christianus Sextus" fra 1964. Har flere bokklubb bøker fra 1970 tallet med bokomslag.
Det skal bli artig å se hva andre har av go'biter. Artig tråd du har starta Kjell ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har stort sett tatt av bokomslagene på mine bøker, men har puttet dem inn i bøkene så de ikke vises. Syns det ser finere og roligere ut. Men mange av omslagene har jeg puttet inn i bøkene eller lagt bak i hyllene hvor bøkene står. Greit når jeg skal gi ei bok videre til personer som gjerne vil ha bokomslaget. Syns også mange av de eldre bokklubbøkene med stive permer har fine rygger uten "papiret." Fint å se hvor ulikt vi tenker om en så liten del av boka som omslaget tross alt er. Eller er jeg på viddene nå?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er ingen på viddene Bjørg, for bøker uten bokomslag er fine de, de er forseggjorte og så har du i det minste samlet på de.
Jeg er mest glad i bøker med omslaget på, mange av de er fine og litt annerledes (bokklubben)og ikke minst så kan en lese litt om innholdet i boka på omslaget. Det synest jeg er en fordel hvis en ikke har kjennskap til forfatteren eller boka.
I sommer var jeg i bokbyen Tvedestrand og kom i prat med en som hadde et antikvariat der og han sa, at selvfølgelig skal bokomslagene være på og det høyner verdien på boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei Karin. Takk for tilbakemeldingen. Av og til går fingrene fortere enn hjernen og den siste setningen er en slik glipp:-) Burde også hatt meg en tur innom Tvedestrand, men det blir så lett å bare busse forbi for å komme raskest mulig til barndommens rike.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har desverre noen slike bøker uten bokomslag. Du har nok rett i at mange kastet omslagene på 60-70-tallet så de selges ofte uten i bruktbutikker.
Har forresten funnet en god del bøker som jeg ikke kjøpte/leste da jeg var medlem, så dem får jeg vel lese først.

Tror bokklubb-utgaven av "Ikaros" kom på 70-tallet, så den utgaven du har er kanskje en førsteutgave. Jeg mener denne romanen ble utgitt første gang i
1957 (??)

To bøker jeg gleder meg til å gjenlese er "Salamanderkrigen" av Karel Capek (givende og spesiell) og "Et forargelsens hus" av Gabriel Chevallier (hysterisk morsom).

De gamle bokklubb-bøkene er faktisk veldig fine/forseggjorte uten omslag også, og jeg tror Bokklubben fikk en del priser for sitt bok-design.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv om jeg jo kan se at jeg har tatt av de fleste omslagene på de eldste bokklubb-bøkene, husker jeg at jeg ergret meg litt over at innbindingen var så seriepreget. Jeg har mange av disse bøkene, men de står ikke oppstilt etter farge, - slik noen gjorde! De står spredt mellom de andre bøkene mine, sortert på forfatternavn.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De bøkene jeg har kjøpt i brukt(bok)butikker er nok fra en lengre periode i Bokklubbens historie.
Det ser ut som innbinding/design er (mer eller mindre) forandret med ujevne mellomrom, men uten at bokklubb-særpreget er gått tapt, og det gjør at seriepreget ikke er så veldig påtrengende (som når det gjelder f.eks. en utgave av en forfatters samlede verker eller en populærlitteratur-serie).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg måtte bort i hyllen og titte litt, og da så jeg jo at f.eks. Kristin Lavransdatter og Olav Audunsson har helt forskjellige rygger, den første er udatert, men OA kom så sent som i 1979 og hadde den typiske Bokklubbryggen, - det hadde også Madame Dorthea, som kom i 1973. Men når jeg nå så nærmere på dem og flere andre, gjenoppdaget jeg hvor flotte de er, mange med fine illustrasjoner og omslagsbildet gjengitt på forsatsen (eller hva de aller første sidene heter), - det er rent fristende å begynne på dem igjen! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Måtte inn å se på "Ikaros" boka mi igjen. Der står det annet opplag og så var det ingen bokKLUBB bok men en Cappelenbok, men fin er boka allikevel så du har helt rett Kjell, boka kom nok mye senere som bokklubb bok. Beklager surret her blingsa jeg, det ble litt seint i natt, hehe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjøpte før jul Vilhelm Mobergs utvandrerserie (8 bind) fra 1974. Bokloftet

Er vel en bestselger fra 70-tallet? Er i ferd med å avslutte bind 4 og har til nå storkost meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den skulle jeg gjerne hatt. Har sett noen av bøkene (men ikke alle 8) på brukthandler, men har ikke kjøpt den foreløpig. Moberg er jo en av de store fortellerne i nordisk litteratur.

Jeg så filmene med liv Ullmann og Max von Sydow da de gikk på kino, og jeg tror jammen de ble delt opp og sendt som serie på NRK. Eller husker jeg feil?

Ser at de har hele serien hos Bokloftet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Minner dukker frem: Jeg begynte å kjøpe Utvandrerbøkene gjennom Bokklubben etterhvert som de kom, men det ble for dyrt for en fattig student, så mor og far kjøpte dem av meg. Men nå har jeg arvet dem og de står pent på rad i hyllen min, men uten omslaget. Og det gjør for øvrig alle de jeg kjøpte selv også, selvom jeg ikke var så opptatt av at hyllene skulle se så pene ut;)

Og filmene har jeg kjøpt meg på dvd, - gjennom Bokklubben hvor jeg fortsatt er medlem!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du tar ikke feil. Bøkene er filmatisert med Sydow og Ullmann i hovedrollene. Jeg har også bestilt DVD, men vil vente med å se til jeg har lest ferdig. Sjekk på bokloftet (link i første innlegg). Jeg tror de hadde flere komplette utgaver!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har jeg fått tak i alle 8 bindene i Utvandrerserien, dessuten har jeg bestilt DVD'ene fra Bokkilden.
Gleder meg til å gjenlese og se på nytt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Beklager. La ikke merke til siste setning før nå:-) Kan legge til at de jeg har er uten omslag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Linda RastenAnniken RøilritaolineHarald KAnne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandKirsten LundEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikteRufsetufsaIngeborg GNinaStig TVannflaskeTonjeIvar SandTheaLiv-Torill AustgulenAlice NordliTonesen81EvagretemorHelge-Mikal HartvedtDemeterKarin BergRisRosOgKlagingJan-Olav SelforsHeidi LChristinasiljehusmorToveEllen E. MartolTone HTor-Arne Jensen