Om friheten er en filosofisk bok som tar for seg individualismen; herunder handlings, tanke- og ytringsfrihet. Selv oppsummerer Mill bokens budskap i følgende setning: "...moralsk, sosial og intellektuell frihet, som et forsvar mot samfunnets despotisme".
Mill er opptatt av hvor grensene går for den individuelle frihet i forhold til samfunnets lover. Hvilken type makt kan legitimeres og utøves av samfunnet i f t individet. Han viser til eksempler innenfor religion, alkohol, ekteskap, prostitusjon, ja de fleste forhold i et menneskets liv. Flere av disse eksemplene er like aktuelle i dag som på midten av 1800-tallet. Hva med muslimers syn på svinekjøtt og de menneskene som spiser dette, - hva med de kristnes reaksjon på muslimenes holdning? Hva med foreldres rett til selv å bestemme skolegang, - evt ingen skolegang, - og samfunnets rett/plikt til å gi alle barn sjansen til individuell frihet som følge av utdanning.
Mill trekker grensene vidt i de fleste forhold og sier at friheten ikke skal begrenses ved unntak av når handlinger er til skade for andre. Selve ordlyden "skade for andre" kan diskuteres,- og det gjør også Mill selv om han ikke klarer å komme til entydige konklusjoner på alle felt. Noen ganger møter han seg selv i døra også, - for hva er egentlig "skade" og hvem skal evt bestemme når noe er til skade? En selv, - eller samfunnet?
Mill har et positivt menneskesyn, mer opp mot det humanistiske der essensen er at mennesket er i stand til å ta egne valg, - og at de fleste tar de "riktige" valgene dersom omstendighetene er de rette. Dersom mennesket får leve fritt under alle omstendigheter så vil dette bidra til et mangfold der mennesket er engasjert, ytende og opptatt, - ikke bare av sitt eget beste, men også av samfunnets beste.
Boken er oversatt av Pål Foss som også har skrevet et fyldig etterord. Boken er veldig lett å lese, fritatt for fremmedord og burde være obligatorisk lesning for studenter uansett fag!