Latin blir ein vel aldri utlært i, men eg har eit semesters studium (der eg m.a. la opp Catullus) og har drive relativt mykje med språket, ja. Etter ein pause er eg no i gang med "Æneiden" og litt grammatikkrepetisjon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Å, ja :) Jeg har hatt lyst til å lære språket siden jeg var 12 - 13 år, og fikk kjøpt meg et kurs rett før sommeren, så har selv veldig mye igjen å lære. Men jeg synes det er et fasinerende språk. Er veldig interessert i antikken og historie gennerelt, og om jeg skal studere noe sånt er jo latin et godt språk å kunne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Går også rundt og fantaserer så smått om å få tilegnet meg litt latin. Min interesse kommer i utgangspunktet fra tyskstudiet, der en møter på en del latin i skjønnlitteraturen. Tyskland har en tradisjon (som riktignok stadig krymper) med "klassiske gymnas" der elevene lærer latin og gresk i stedet for mer moderne fremmedspråk, og dermed har dette opp til vår tid vært en del av tysk dannelse og kultur. Som germanist har man vel også en nesten masochistisk trang til å sette ting inn i bøyningsparadigmer samt at man stadig lar seg fascinere av skjønnheten i å ha et kasussystem til disposisjon når man skal uttrykke seg. Etter denne lange innledningen - detjeg egentlig lurte på var hvilket kurs du har kjøpt og hvor? Anbefaler du dette kurset?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har kjøpt et kurs som heter "transparent language". ( Selges i norge på Flavus.no) Dette er et Pc-kurs hvor du får fire lange tekster. Hver setning og hvert ord har en oversettelse, og du får gramatisk informasjon knyttet til hvert ord. Du kan også høre teksten leest, og det er en rekke spill du kan spille med ordene. Du får ogsåmed et program for å lære gloser. I forbidelse med Flavus kan du også melde deg på "Coaching grupper", der du får tilsendt oppgaver et par ganger i uken. Jeg er relativt fornøyd med programmet. Men jeg synes kanskje noen av tekstene som er ment for nybegynnere er litt vel vanskelige, og det er også lagt veldig lite vekt på grammatikken, det er meningen at man skal lese mye tekst og lære språket gjennom det, istedet for gjennom å pugge mye grammatikk. Jeg tror dette er en teknikk som kanskje passer bedre i forbindelse med mer moderne språk, enn med latin.

Jeg har også kjøpt lærebøker ment for videregående, og her er det lagt mye mer vekt på grammatiken. Jeg synes kanskje disse lærebøkene har vært det som har vært mest effektivt, selv om PC-kurset også har vært veldig bra i og med at man her får mye mer tekst. Bokserien jeg har brukt heter "omnibus", og jeg vet at du i hvert fall kan få kjøpt den på Norlig ved Karl Johan i Oslo. Ellers kan debestilles på nett.

Et annet tips er å gå på youtube, der det faktisk finnes en del små inføringskurs. Spesielt "learning latin with Virgil" var veldig bra. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for grundig svar. De prinsippene som ligger til grunn for språklæring i det pc-kurset høres kjente ut ja. Som språklærer jobber jeg i hverdagen med i hvertfall ett læreverk som bygger på det prinsippet, funker for de sterke elevene, verre for de svake... Nuvel, det var jo ikke det vi skulle snakke om ;) Omnibus-serien ligger faktisk på ønskelista mi på bokkilden. Vi får se om jeg setter i gang etterhvert :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes omnibus-serien er veldig bra, forklarer gramatikken godt og har gode tekster, samtidig som man får med seg mye av kulturen og historien rundt. Det eneste er at det til tider kanskje går litt fort fremmover med grammatikken, når man lærer flere verbtider til hvert kapittel, men det viktigste er vel ikke å lære dem med en gang, men å kunne kjenne dem igjen og forstå dem. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Salve, Dag og Tid nr. 19 (13. mai 2011) har ein reportasje om latinfaget i dag. Her kjem det fram at ei nytt læreverk snart kjem ut; det heiter visst Latin for begynnere. Ein av forfattarane er helene Uri, som jo er aktuell med Kjerringer. om damer på latinkurs m.m. Sjølv begynte eg vandringa i det latinske språket med Ordings Liber primus latinus og Schreiners grammatikk. Eg rår deg og Karamella til å gå raskt gjennom det elementære og så gå laus på tekster i ei kommentert utgåve. Då lyt ein slite litt meir - og lærer endå meir av dette interessante språket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heilt einig! Byrja å lese latin for meg sjølv mens eg gjekk på engelsklinja og heldt fram etterpå. Dette har hjelpt meg mykje med fransk, spansk, italiensk og portugisisk seinare - pluss at det er så fordømt morosamt. I dag kan ein jo lettare studre latin og gresk i håp om å kunne bruke det til noko å leve av; slik var det ikkje då eg skulle velje fag. Stå på!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt å vite det finnes andre som meg der ute - som synes det er gøy å lære utdødde språk. Jeg lærer spansk (og skal sansyneligvis på utveksligs til Argentina til neste år, hvor all undervisning vil være på spansk), og har store planer om å lære fransk også senere, så håper latinene kan hjelpe meg med dette.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har vel sett i Aftenposten i dag at det står om latin?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, så det i stad :) Gøy at det er blitt en "trend" å lære gamle språk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja. men eg tenkjer lite over kva andre gjer (sjølv om eg synest det er artig når fleire deler interessene mine). Eg les litt i "Aeneiden" ein gong i veka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gleder meg til jeg blir god nok til å lese klassiske verk som Aeneiden... Har sett litt på noen slike verk, men det er foreløpig litt for komplisert for meg... :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

KetilIreneleserElin FjellheimHeidiVannflaskeKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsTove Obrestad WøienG LEvaHilde Merete GjessingBeathe SolbergLeseberta_23PiippokattaIna Elisabeth Bøgh VigreHilde H HelsethKarina HillestadTalmaPrunellaElisabeth SveeAnne-Stine Ruud HusevågKarin BergBård StøreTrygve JakobsenIngeborg GCamillaBenedikteJohn LarsenBjørg Marit TinholtTone Maria JonassenlillianerFrøydis H. ÅgedalToveTine SundalJarmo LarsenAnn-ElinMathildeChristineLars MæhlumMartine Gulbrandsen