Jeg har inntrkk av at Svensk krim og Svenske forfattere , generelt er veldig populært i Norge. Hvorfor det mon tro, hva er det med svenskene.! Jeg sluker rått all svensk krim for tiden. Er disse bøkene like populære i Sverige. Har snakket med flere svenske kolleger og ingen av dem , hadde hørt om hverken Johan Theorin, Karin Alvtegen. Håkan Nesser, etc. Derimot Wallander og Beck ( som filmer ) men det var visstnok , begynt å bli litt gammelt og ut der i Sverige. Artig dette her, sammenligne med svenskene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 29 svar.

Åh, det finnes mye bra svensk krim! Noe av det beste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvor kommer Pippi, Emil, Ronja Røverdatter, Tjorven osv. fra. SVERIGE... Det beste jeg så på barnetv da jeg var barn, var disse svenske barne/familefilmene..Og i nå har de filmatisert "Milleniumstriologien", som oversteg alle forventninger (iallefall mine)... Svenskene kan dette:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja det er noe spesielt med disse svenske fortellingene. En god stemning som gir gode følelser og griper tak i deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

PS. Men jeg synes vi har veldig mye bra krim i Norge også, som absolutt kan måle seg med svensk krim ( og noen er til og med bedre). Både Jo Nesbø, Unni Lindell og Karin Fossum skriver knallbra krim..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kan nevne mange flere gode svenske krimforfattere; Leif gw Persson, Mari Jungstedt, Liza Marklund, Camilla Läckberg bl. mange andre. Ja, jeg vet ikke, men jeg er enig i at det er mange bra krimforfattere i Sverige! Men det er da endel norske som ikke er helt borte!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er sikkert mange grunner til at svenskene er populære i Norge. Mange nordmenn ser fortsatt opp til svenskene og liker at de er litt mer trendy og i tiden, enn oss. De som er populære er selvfølgelig også dyktige på sitt felt. For min del er dette med navn og gjenkjennelse en faktor som gjør at jeg foretrekker svensk krim framfor andre nasjoners krim med alt det det innebærer av uttalevansker og unødige funderinger på hvor dette er og hva som menes mede ditt og datt. For når jeg leser krim er det ofte for å underholdes. Da vil jeg slippe å bryne meg på stort annet enn plottet/ evt forbrytelser som er begått;)

Når det er sagt foretrekker jeg de tre kvinnelige krimforfatterne Camilla Läckberg, Liza Marklund og Åsa Larsson. I tillegg leser jeg Johan Teorin. Har muligens lest noe av Håkan Nesser (usikker).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mener at norsk krim har fått stigende popularitet i Sverige. Jeg personlig liker både norsk og svensk krim. Jeg ser ikke den store forskjellen, selvfølgelig steder og navn er jo typisk for hvert land. Som bokleser prøver jeg å utvide mine horisonter og leser bøker fra mange land. Har lest russisk krim og de var glimrende. :0)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja , er man ikke en kløpper i geografi men elsker bøker , kan man lære mye på en hyggelig måte.! Lese bøker fra andre land og steder med skildringer fra deres områder. Man blir ofte da nyrsgjerrig og vil vite mer om stedene. Jeg leter på nettet etter opplysninger og får med meg mannen min for å se på kartet i hans atlas ( det er min manns yndlingsbøker).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Svensk krim er poppis i Norge fordi krim er poppis i Norge. Og nordmenn har alltid konsumert mye svensk kultur.

Jeg så en bestselgerliste over 2010, og 8 av de 10 øverste plassene var krim. (Det er rent kriminelt) En av de som ikke var krim var Knausgård.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg blir hekta . En laaaang periode med bare krim , så er det en eller annen roman som dukker opp , som overhodet ikke handler om krimminelle saker , og da kan jeg være i den sjangeren i lange perioder. Når det gjelder Hamsun og de store gutta , må jeg i alle fall være i modus for dette. Knausgård , holder jeg på med nå , har lest tre sider i bok nr en ,men kommer meg ikke videre. Jeg har bestemt meg for å ha et åpent sinn , ikke være forutinntatt ,OG lese ut boka. Kanskje jeg blir hekta og leser alle seks .?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men så har jo Knausgård alltid vært i sin egen verden,da;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå er ikke jeg en ihuga Knausgårdleser, jeg har såvidt snusa på ener'n av Min kamp. Men jeg må si det er bra han greier å bryte opp krim eneveldet, om enn bare bittelitt. For 8 av 10 på bestselgerlista, det er jo ganske trist.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Krimforfattere ruler:) Har den første Min Kamp boka liggende jeg også, men har ikke lest i den ennå. Får drøye det litt til for det er så mange andre bøker som frister. Leser heller Tiller eller andre romanforfattere først:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Du provoserer meg veldig! Jeg leser både Hamsun og krim! Det går an å være altetende. Jeg liker f.eks. både jazz og opera!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ja, til å gråte av. For å sitere en annen bokelsker "Det er helt kriminelt" ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvorfor er det "til å gråte av"? Spiller det så stor rolle for deg hva andre leser? Kommer på en drøss av andre ting som virkelig er til å gråte av...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var min selsomme måte å bruke ironi;) Har dessverre enda ikke hatt gleden av å lese Hamsun, men har bestemt meg for å lese minst en bok av forfatteren, som her inne blir overøst med superlativer, i år. Blir dog litt fandenivoldsk og "rampete" når Hamsunnavnet stadig dukker opp som om han skulle være svaret på alle våre littære behov og våte drømmer,hehe. Mulig det stemmer, men det kan jeg enda ikke bekrefte.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den er god du! :-D Skjønner ikke hvorfor folk irriterer seg over hva andre leser - og hvilke boklister de lager.. Men man skal vel ikke skjønne alt i denne verden heller ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

krimminelt, faktisk ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

med EN m tenker jeg vi skriver...

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg liker Theorin og Nesser veldig godt! Jeg er stor fan av norske krimforfattere og leser mye av det, men må si at kanskje svenske krimforfattere er hakket bedre? (Ikke hat meg nå!...) Grunnen er vel at jeg syns svenske krimforfattere er mer intense og fiffige. Og kanskje noen hakk mer utspekulerte enn de norske krimforfatterne? Men det er bare min teori. En løs tanke. Men for all del. De norske forfatterne som skriver krim er ikke så verst de heller:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja enig . Fiffige og intense, var godt beskrevet. Det er en slags driv i disse svenske krimbøkene. Men vi oppdager stadig noe nytt og nye bøker. Mulig det finnes bra Finske forfattere også . Jeg er åpen for alt med bøker og oppdager det meste takket være dere her inne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, finske har jeg ikke tenkt på. Har jo lest både norske, svenske og islandske krimforfattere, men ingen finske...Det hadde vært morsomt å lese litt krim fra det landet, for hører jo på mange finske band som Nightwish,HIM, The Rasmus og mange andre jeg ikke husker på akkurat nå. Men kan ikke komme på noen krimforfattere derfra...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen finske krimforfattere er det jo, men lite er oversatt til norsk så vidt jeg vet (men jeg kan jo ta feil!). Leena Lehtolainen (dritkult navn!) er visst Finlands svar på Karin Fossum, men jeg finner bare "Kobberhjertet" her inne. Så har de Matti Rönkä som har vunnet blant annet Glassnøkkelen, men av ham har jeg også bare funnet én bok som er oversatt til nynorsk - "Med mord i blikket"...

Men bra band har de nok av ja. :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jepp. Landet har mange band å være stolt over. Liker Nightwish veldig godt,altså det gamle bandet da Tarja Turunen var vokalist, og ikke hun nye. Da ble Nightwish så annerledes. Skuffende. Men det gamle Nightwish er jo råbra og for ikke å snakke om HIM! Kanskje jeg skal sjekke ut Leena Letolainen (litt av noen navn disse finskene har:), så takker for tips:) Er jo stor fan av Karin Fossum, så siden du sammenligjer Letolainen med Fossum er jo et stort pluss:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da tipper jeg dine svenske kollegaer ikke er bokelskere da disse forfatterne selger stort i Sverige også.

Hvorfor svensk litteratur er populært i Norge? Det tror jeg har med at vi kjenner oss igjen, - kulturen og stedene. Akkurat slik som norsk krimlitteratur selger godt her hjemme.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja , jeg også mistenker dem for ikke å lese bøker, he he. Jeg snakket jo litt mye også kanskje, ville liksom få i gang samtaler om dette . Jeg er også opptatt av stedene som blir nevnt i en del bøker , blant annet Camilla lackbergs : Fjellbacka og Theorins Øland. Derfor fikk jeg jo blod på tann da jeg snakket med svenskene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KBjørg Marit TinholtJarmo LarsenChristoffer SmedaasEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveigAvaAnne Berit GrønbechMarianne  SkageMartinMorten BolstadJan-Olav Selfors