Vår datter Emilie på 12 år står foran en aldri så liten dannelsesreise i litteraturens verden, og i den forbindelse ønsker jeg å vite hvilke bøker/forfattere dere mener en jente gjennom oppveksten "bør" ha kjennskap til.

Og: I dag fikk hun sitt første lånekort på biblioteket, og det var en stolt far som kunne konstatere at hun valgte sitt første lån helt av seg selv. Det ble Hilde Hagerups "Bittet".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 20 svar.

På dannelsesreisen foreslår jeg at "Oppover bakken" av Irene Hunt blir et reisefølge.Klok, magisk og betagende barne/ungdomsbok. Kom ut i 1968. I vår familie går den på omgang til stadig nye kvinnefrø. Det finnes et eks på bokloftet.no, eller biblioteket?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her var det fantastisk mange gode forslag - noen selvsagte (som jeg burde tenkt på), og noen overraskelser (føler meg gammel nå...).

Fortsett å la forslagene strømme på, så skal jeg holde dere oppdatert på hva hun synes etter hvert. Jeg har også introdusert henne for bokelskere.no (emilievoll), så kanskje skriver hun noen synspunkter selv når sidene tilbakelegges :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, selv hadde jeg stor glede av Unni Lindell sine ungdomsbøker. I tillegg likte jeg veldig godt bøkene om Markus og Diana, bøkene av Kjersti Scheen (litt spenning i hverdagen:P) og selvsagt Harry Potter serien. Håper dette var noe til hjelp. Hun går en fin litteratur reise i møte nå:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På 12-årsdagen fikk jeg endelig tilgang til voksenbiblioteket - ingen brydde seg om hva jeg lånte lenger, heller. En stor dag, med andre ord. Jeg anbefaler alltid Jane Eyre -(er ikke begeistret for Stormfulle høyder, men det går på smak og behag). Dessuten husker jeg at jeg slukte Vera Henriksens vikingbøker i den alderen. Alexander Kielland var også en favoritt, selv om det tok litt tid før jeg klarte å gjennomføre bøkene om skipper Worse. Ellers ser jeg Alexandre Dumas er anbefalt - stiller meg bak det forslaget, ja.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil uten tvil anbefale deg Tove Nilsens triologi Skyskrapersommer, Skyskraperengler og G for Goggen. Les de selv også, så får verdifull kunnskap om et ungpikesinn og hennes verden - det kan komme godt med:-) Jeg vil også ta sjansen på å anbefale mine egne favorittbøker i 12 - 15 års alderen; De tre musketerer, Den røde pimpernell og Den sorte tulipan, Greven av Monte Cristo og Robinson Crusoe - og sist, men ikke minst Ivanhoe. Fantastisk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg husker jeg elsket barnbøkene til Anne B Ragde da jeg var på den alderen. Handler om en jente og hunden hennes som må gjennom forskjellige hindringer. Kanskje ikke dannelsesromaner, men jeg blir fremdeles lykkelig når jeg tenker på følelsen de ga meg da =) Dette var min favoritt: http://bokelskere.no/bok/blodsporet/151371/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tania Kjelsets "Juli" syns jeg hun bør lese. Hilde K. Kvalvågs bøker er gode, Jon Ewo og Sverre Henmo har også fine ungdomsbøker.

Annika Thors serie om en flyktningjente i Sverige på førtitallet gjorde stort inntrykk på meg. Det er flere bøker, og den første heter "En øy i havet".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Støtter Anne fra Bjørkely-bøkene, som er nevnt allerede. De gjorde stort inntrykk (som sitter igjen fortsatt), og er kanskje den boken (bøkene) som har hatt størst innvirkning på meg som person.. Ellers er Gaiman også et godt tips, Kirkegårdsboken burde jo være midt i blinken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og hva med Pelle og Proffen bøkene av Ingvar Ambjørnsen eller noe av Neil Gaiman sånn som Kirkegårdsboken eller Coraline?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Familiens yngste meiner Harry Potter må lesast frå den alderen. Jostein Gaarder er eit must, viss ho ikkje har fått med seg bøkene hans som høgtlesing. Hos jentene i denne familien har bøkene til Maria Gripe vore viktige.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min datter på nettopp fyllt 13, har likt Maria Gripe og Anne fra Bjørkely godt. I tillegg til bøkene om kjente personer fra historien, "Historien om...."serien. Hun likte også Evi Bøgenes bøker om Tove og "På den gale siden" og "Tell bare de lykkelige timene". Lærer mye om livet under "2. verdenskrig der!. Andre historiske bøker har bl.a. vært "Røvet av vikinger" av Torill T Hauger, "døtre seks og sønner tolv" av A. Øksendal og "Det vil helst gå godt" av Max Manus. I tillegg til at jeg "forer" henne med mine gamle bøker og bøker hun kan lære noe fakta av, er det viktig at hun leser ny litteratur, skrevet for unge av i dag, f. eks Twilight, House of night og Tunneler. Jeg har en datter som har lest og leser MYE, og hun er "altetende". Hun fråtser i bøker på biblioteket, velger selv noe, men liker også å få hjelp til å velge ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Herlig jente du har!

Skygge-serien av Maria Gripe og Anne fra Bjørkely-serien anbefales :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Glem heller ikke Heksene av Roald Dahl. Den leste jeg om og om igjen da jeg var i den alderen og Den vesle vampyren bøkene:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min datter som nettopp har fylt tretten, har lest mye Nancy Drew, og er sikkert ikke helt ferdig med dem, men nå er det vampyrer for alle penga. House of Night-serien og Twilight-serien slukes. Dessuten var hun stor-begeistret for Gro Fykses "Nelias gåte" og venter utålmodig på fortsettelsen der. Vi leser også Lars Mæhles "Landet under isen" høyt, og da er lillebror på 11 også med. Jeg ser noen svakheter med den boka, selv om den absolutt er lesverdig! Men ungene er begeistret, og det er det som teller. Det er utrolig hyggelig at de har lyst til å bli lest høyt for fortsatt, og så lenge de vil, skal jeg lese!

Med 8.klassinger har jeg hatt suksess med Lene Kaaberbøls "Skammarens dotter"-serien. Den er på nynorsk (som Lars Mæhle over her), men 8.klassinger med gjennomsnittlig leseferdighet har klart det helt fint. Ellers finnes serien på lydbok også, heftig lest av Mari Maurstad. Nå kjenner jeg at norsklæreren stikker seg fram her igjen, men disse bøkene er en kjempefin inngang til å få litt følelse for nynorsk.

Innerst inne håper jeg at jeg og datteren min kanskje kan lese Vera Henriksen høyt når hun blir litt større, som en inngang til Kristin Lavransdatter etterpå. Disse var noen av de første voksen-bøkene jeg leste selv.

Ikke helt sikker på hva du mener med "bør" lese. Tenker du på klassiske barne- og ungdomsbøker, en slags ungdomskanon? Går hun i 7.? Masse utdrag fra ungdomsbøker i norskverkene som brukes på ungdomsskolen i hvertfall, men de viktigste kriteriene for å råde ungene i lesingen i denne alderen mener jeg er 1. leselyst 2. leselyst 3. leselyst 4. kvalitetslitteratur.

Vi er kjempeheldige som har leselystne barn! Lykke til videre, dere også :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Agatha Christie kanskje? Har store problemer med å huske når jeg faktisk leste bøkene hennes, men jeg var ganske ung. Sherlock Holmes er også interessant.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nancy Drew bøkene:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

To ord: Maria Gripe. "Skygge-serien" bør være en sikker vinner for liten og stor.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Helt enig :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den hemmelige hagen av F,Burnett er fin! Zeina og Nalle- bøkene til S. Olsson er nydelig fjortishumor som også passer jenter i tolvårsalderen (spesielt om hun er nysjerrig på kjærester og sånn) En slags Drageløperen for de yngre er bøkene om Parvana, - ei ung jente som kommer bort fra sin familie etter et talibanangrep. Bøkene skildrer hennes reise på leting etter familen, og landet hun kommer fra. Sterke og flotte bøker som garantert vil engasjere en tolvåring! og bøkene, - får du selvfølgelig på biblioteket :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Åh det er så mange mange å velge imellom. Markus og Diana serien av Klaus Hagerup, Tor Åge Bingsværd. Bøkene om Septimus Heap av Angie Sage, Trilogien Den mørke materien av Phillip Pullman. Maria Gripe vet jeg min datter likte i den alderen og forsåvidt ennå, i en alder av 26. Roald Dahls, Mathilda, bla. Lykke til med din datters nye verden av bøker. Det skulle vært alle barn forunt å oppleve samme lykke. :o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kristine LouiseBerit B LieOlemgePiippokattaWencheAnne-Stine Ruud HusevågDressmyshelfEllen E. MartolRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinHarald KBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveigTove Obrestad WøienAvaAnne Berit GrønbechMarianne  SkageGrete AastorpMartinMorten BolstadJan-Olav SelforsHeidiIngeborg GLeseaaseTonje SivertsenJakob SæthreGro-Anita RoenKirsten LundStig T