Enig i at litteraturen ikke skal dikteres, og forfattere må få skrive på sine egne premisser. Likevel forstår jeg at man kan synes det er en trist tendens om samfunnskritikken blir borte fra norsk litteratur i en tid hvor den føles "trengt" - men tror nok dette også er en tendens som etterhvert vil snu. Vi vil ikke nøye oss med kun innadvendt og "hverdagslig" litteratur. Ofte kan også denne si noe viktig om samfunnet, selv om fokuset tilsynelatende er veldig subjektivt.
Ser heller ikke poenget med å henge ut enkeltforfattere som eksempel i den saken. Ja takk, begge deler sier jeg.
Viser 4 svar.
Svar både til Eirin og Kristin: Jeg synes også det er positivt at norsk litteratur debatteres. Jeg er av den oppfatning at god litteratur bør ville noe, og sette lys på behov for endringer.
Jeg tror litteratur kan påvirke samfunnet. Slik det har vært til alle tider. Hva skulle ha endret seg som gjør at litteratur ikke har den kraften i seg lenger? Bøker er jo et sted der tanker møtes. Spørsmålet er hva som er mest verdifullt, om det er de mer introverte problemstillingene rundt samliv og menneskers evne til å takle hverdagen, om det er skildring av fjern eller nær historie (som vi alltid kan lære av) eller om det er vitenskapens evne og mulighet til å endre samfunnet.
Mitt poeng er at enhver forfatter må velge sin vei. Det blir feil, synes jeg, når andre skal avgjøre hva som er viktig litteratur og hva som ikke er det.
Hver leser avgjør (i alle fall i et fritt samfunn, så kan vi jo diskutere hva det er) vel stort sett selv hva som er viktig for SEG. En annen ting er vel at det er en viss sannhet i utsagnet: "Hvis alt er like gyldig, blir alt likegyldig"
Godt poeng!
Jeg kunne ikke vært mer enig. Vi hadde jo ikke fått allsidig litteratur hvis enkelte mennesker skulle valgt hva folk fikk skrive om og ikke. Det burde være plass til alt i litteraturen og kunsten, ikke minst. Selvfølgelig ser vi etter forskjellige ting, alle sammen, det finnes vel ikke en bok som når ut til absolutt alle. Det sitter alltid en kritiker der ute som formulerer sin misnøye til glede for noen, men på ingen måte til alle. Det er naturligvis dette som skaper debatter som vi jo til syvende og sist trenger.
Jeg mener at vi trenger det hverdagslige om det er det vi skal kalle det(for når alt kommer til alt lever vi alle i hverdagen), trenger "å trekke det som finnes ut fra skyggene av det vi vet" som Knausgård skriver i sin Kamp, selv om det irriterer og provoserer og selv om enkelte mener det ikke fortjener sin plass i litteraturen. Vi eier våre egne liv, alle sammen, og det finnes ikke en fasit som forteller oss hvordan vi skal leve, hva vi skal lese, skrive eller interessere oss for. Det er heller ingen som kan bestemme hvor vi skal sette vårt eget fokus.
Jeg er enig med Jan Fongen: Skriv sjæl hvis det er noe du vil få sagt, hvis du vil endre samfunnet fordi "ingen andre" klarer det..