Dette er ikke den utgaven jeg har lest, men jeg skal se om jeg finner den rette på nett et sted. Morton Thompson skrev en roman i 1946 som baserte seg på virkeligheten. Jeg leste den som tenåring fordi jeg fant den i hyllen hos min mormor. Det er en bok jeg aldri glemmer...den gjorde uutslettelig inntrykk på en nyfiken tenåringsjente som hadde tenkt å studere medisin. Dette var spennende lesing og fra virkeligheten også...nå skal jeg se om jeg får tak i den utgaven jeg hadde, den finnes ikke på bibliotek, men jeg har sett den et annet sted, den het Kvinnelegens hender....vel tittelen var ikke helt god på den norske oversettelsen. Men i korte trekk så var temaet den østerrikske-ungarske legen Ignaz Semmelweis og den kampen han førte på sykehuset der han var ansatt, kvinnene døde som fluer nærmest (slik det var beskrevet i romanen) av barselfeber etter fødsel. Semmelweis forsket på dette og fant ut at det var legene og kandidatene som overførte smitte til kvinnene når de brakte med seg bakterier rett fra lik-obduksjoner og med uvaskede hender undersøkte de fødende kvinnene. Etter iherdig kamp, og arroganse og mobbing fra kolleger fikk Semmelweis innført forsøk med grundig vask og sterilisering av hendene...og som et under gikk dødsfallene ned mot null...det er dette jeg husker fra romanen. Spennende lesing for en 12-13-åring var det, og glemt er det ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Jøss, jeg fant den i Bokhulen Antikvariat; nå er den bestilt. Hurra. Da skal jeg legge inn min utgave når jeg får den. Jeg kunne godt ha kjøpt den engelske på Amazon; men det er en viss nostalgi å ha den gamle, norske utgaven som jeg leste en gang....har lett i mine hyller og kasser men kunne ikke finne den. Funnet en video om Semmelweis også...så jeg får vel blogge litt om boken når jeg får oppfrisket den på nyåret.

Glemte forresten at Jens Bjørneboe skrev skuespill om mannen i 1968 («Semmelweis».)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Bente L.Tine SundalTorill RevheimHeidi LCaroline Ekornes JohannessenBenediktesnurreVegardCathrine PedersenDaffy EnglundMarit HåverstadEli HagelundJan-Olav SelforsLinda RastenAnn EkerhovdCamillaDemetersomniferumPär J ThorssonGrete AastorpStine SevilhaugMangosaft45Synnøve H HoelHarald KBertyCecilieSissel ElisabethKine Selbekk OttersenGladleserSigrid NygaardIngeborg GConnielittymseAnineEvaBård StøreLogikaKirsten LundBjørg RistvedtHege