Alt - eller nesten alt, då - om Shakespeare har noko å gi meg i form av fakta og tolkingar. Slik er det vel òg her, men det burde ha vore presentert i ei linje som systematiserte stoffet betre.
Viser 5 svar.
Kommentar: Har nå tilbragt et par timer på nb.no med Jan Kott og kapittelet "Kongene", og takker igjen for det tipset! Kunnskapene strekker ikke til til at jeg kan uttale meg om hans litteraturteoretiske grunnsyn, men han er interessant å lese og gav meg mange nye tanker og ny forståelse. Blant annet fikk jeg i hvert fall en forklaring på at lady Anne, tidligere for meg fullstendig uforståelig, sier ja til Richard IIIs frieri. Teksten er i tillegg veldig klart og greit skrevet og faktisk spennende(!), til forskjell fra en del slik litteratur som kan være relativt tungt tilgjengelig om enn interessant, når man endelig får gravd seg fram til poenget. Leser nok resten også av denne ja :) Hvis jeg hadde drevet med terningkast, hadde jeg gitt den femmer basert på ett lest kapittel.
Ser ut til at du alt er godt inne i Shakespeare. Stå på!
Nå har jeg lest meg til noe oversikt over Shakespeares liv og tid i forbindelse med Shakespeare-prosjektet, men jeg kunne tenkt meg å gå litt mer i dybden på stykkene. Har du noen bøker med interessante lesinger å anbefale? Du er jo inne og leser i diskusjonene av og til, så du vet omtrent hvilket nivå vi ligger på...
PS. I overmot har jeg tenkt å prøve å hive meg på Ibsen-prosjektet også, i hvert fall innimellom. Har lest Michael Meyers og Ivo de Figueredos biografier, og lurer på om du kunne ha noen tips til lesinger av stykkene her også?
Oj! Dessverre er eg berre i byrjarfasen når det gjeld å leggje inn bøker, så du finn neppe noko i den elektroniske samlinga. Men her er det som eg kjenner til: Peter Ackroyds "Shakespeare. The Biography" er svært nyttig særleg for bakgrunnen til Shakespeare, men har lite om verka. Laurie E. Maguires "Studying Shakespeare. A Guide to the Plays" ser verka frå ulike perspektiv, og blir derfor, etter mitt syn, litt rotete. Jan Kotts "Shakespeare - vår samtidige" meiner eg å hugse som kjempegod. Vidare har eg "Shakespeare's Later Comedies. An Anthology of Modern Criticism Edited by D.J. Palmer". Men i mi tid som student - ja, eg er dessverre i den alderen der ein seier slikt - kjøpte vi hefte i serien "Methuen's Study-Aids", der kvart hefte hadde tittelen "Notes on Shakespeare's ..." (og så namnet på stykket). Enkelte studentar las berre desse hefta, og eg møtte seinare ein som var stolt av at han hadde inngått primærtekstene. Eg har seinare sett at også "York Press (Longman)" har serien "York Notes on ..." - og så t.d. "Romeo and Juliet". Det finst altså bøker og hefte om kvart verk. Methuen-hefta var på rundt 40 sider, og York-boka om "Romeo and Juliet" er på 120 (her er det òg ein del gloser).
For ein del år sidan gav Aschehoug ut serien "Norske forfattere i nærlys", der Willy Dahl skreiv om Ibsen - 75 sider om ein del av verka. Dahl kombinerer på ein måte perspektiva til Horst Bien i "Henrik Ibsens realisme" med nærlesinga til John Northam i "Ibsen. A Critical Study" og "Ibsen's Dramatic Method". Nyare bøker om Ibsen (Moi, t.d.) har eg dessverre ikkje.
Takk for godt (og raskt!) svar :) Skal sjekke noen av de bøkene du foreslår, Kott i hvert fall ligger faktisk på nb.no tror jeg, polsk? 60-tallet? = marxistisk kritikk? Tenker jeg prøver i alle fall.
Heftene kjenner jeg også til fra tysk (Königs Erläuterungen und Materialien var en serie) og vet at det fantes studenter på mitt kull også som prøvde å komme unna med å bare lese disse. De kan være en nyttig innfallsport.
Ibsen-forslagene ser også interessante ut, ikke minst minnet du meg på at jeg faktisk har Mois Ibsens modernisme ulest i bokhylla!