Det skjer ofte at folk spør meg om jeg har sett den eller den filmen, og svaret mitt blir "Nei, men jeg har lest boka!", eventuelt "Jeg prøvde å lese boka, men den var elendig."

Noen ganger er svaret fra de som stilte meg spørsmålet slik: "Å, er det en bok også? Det visste jeg ikke..."

Dette fikk meg til å tenke på hvilke kjente filmer som finnes som er basert på mindre kjente bøker. Her regnes ikke slike filmer som Ringenes herre, Harry Potter, Da Vinci-koden, Stolthet og fordom og lignende, for bøkene var svært kjente allerede før filmene blei produsert. Jeg tenker mer på slike titler som Fight Club, som er blitt veldig populære som film, og som folk flest forbinder med filmen og ikke boka.

Så, kjære bokelskere: er det noen kjente filmer som (overraskende nok) har en ukjent bok bak seg?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 46 svar.

The Beach med Leonardo DiCaprio var basert på ei bok med samme navn av Alex Garland. Ellers er barnefilmen Broen til Therebithia, som var populær for et par år siden, basert på boken med sammen navn av forfatteren Kathrine Patterson

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det eneste jeg kan komme på er Schpaaa (eller hvordan det staves) av Arne Skouen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Filmen "Tante Pose" er jo basert på "Tante Pose" av Gabriel Scott!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

They Live er jo basert på en novelle. Hmm. Men så er det vel en slags kultfilm. Og de som bryr seg nok til å se filmen vet helt sikkert om novellen. Novellen er ganske god, da. Den anbefales. Og heer er den.

Never Let Me Go ble jo nylig filmatisert. Men så er det vel ingen som har sett den.

Og så hadde jeg tenkt å si Rashomon.

Minority Report er jo litt mer kjent. Den er jo basert på en novelle av Philip K. Dick.

overraskelse

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"The Road to Perdition" med Tom Hanks og "A History of Violence" med Viggo Mortensen er basert på tegneserier med samme navn. Sammen med "Ghost World" (og "From Hell" som er nevnt tidligere her) er de vel beviset på at filmatiseringer av tegneserier ikke nødvendigvis må innebære kappekledde superhelter og/eller romvesener.

Ellers er bortimot alle filmer med biografisk vri som regel basert på bøker: "Schindlers Liste" ("Schindler's Ark"), "City of God", "Band of Brothers", "München", "Zodiac", "The Last King of Scotland" etc, etc..

BTW: "Die Hard", er basert på en bok som heter "Nothing Lasts Forever".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette med Die Hard visste jeg absolutt ikke. Jeg har ikke sett filmen, men fikk nylig høre fra en fyr at det bør man. Tja.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Filmen "What's Eating Gilbert Grape?" er basert på boka med samme navn. Både Leonardo DiCaprio og Johnny Depp spiller i filmen og jeg anbefaler alle på det sterkeste å se den!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Johnny Depp er alltid grunn nok til å se en film. Og det mener jeg på grunnlag av hans gode skuespillerevner, framfor det attraktive utseendet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjent og kjent, men filmen Payback med Mel Gibson er basert på den første boken om gangsteren Parker av Donald E. Westlake (skrevet under pseudonymet Richard Stark).

Boken kom ut som "The Hunter" i 1962, ble laget som filmen Point Blank med Lee Marvin i 1967, hvoretter boken skiftet navn til... "Point Blank". Så kom altså Payback med Mel Gibson, og boken skiftet navn igjen...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har inntrykk av at Frokost på Tiffany, som den heter på norsk er langt mindre kjent enn filmen. Filmen er jo også ca 50 år gammel, men den er fortsatt mye sett. Jeg synes den er uvanlig moderne i formen, kanskje derfor? Ved å lese boka, kommer man dypere ned i historien, eller en skulle vel si: Ned i en dypere historie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har den boka liggende på vent! Jeg elsker filmen (og Audrey Hepburn!), så det ser jeg fram til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Filmen "Jurassic Park" er basert på boka "Jura-parken" av Michael Crichton, det virker ikke som det er så mange som har hørt om den boka, og det hadde ikke jeg før jeg tilfeldigvis fant den på et loppemarked.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, Crichton er også en av de som har levert haugevis til Hollywood. Han hadde det visst med å skrive bøker (som gjerne ble bestselgere) også produsere og regisere dem som filmer etterpå.
Andre filmer av Crichtons bøker er Eaters of the Dead som ble 13th Warrior, Rising Sun, Disclosure og The Lost World.

Jura Parken er forøvrig bare den norske tittelen. Både boka og filmen het faktisk Jurassic Park.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haha...Jura Parken må være den teiteste tittelen jeg noen gang har hørt:)Men for all del var filmen magi for meg. Så den på kino da jeg gikk på barneskolen og hadde da etterpå både dinosaur sengetrekk, bøker, bukse (sånn hip-hop bukse) og alt mulig rart. En av mine store favorittfilmer den dag i dag. Ikke film nummer en, men i hvert fall i topp 5 rekken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det visste jeg ikke. Snakk om stålkontroll på historien sin! På den måten kommer forhåpentligvis forfatterens syn på historien godt fram, men noen ganger kan kanskje en historie ha godt av nye impulser når den blir gjort til en film?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror jeg leste et sted for mange år siden at filmrettighetene ble kjøpt mens forfatteren jobbet med boka?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, på det Morten sier virker han som en mann med gode kontakter i filmverdenen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Svært mye av Hitchcock er basert på romaner og noveller, men foruten om Rebecca er det meste av disse ukjente. Lifeboat er f.eks. basert på en liten fortelling av Steinbeck, Rear Window er også en adapsjon av en novelle, Vertigo på romanen D'entre les morts av duoen Boileau-Narcejac, Rope og Dial M for Murder er basert på skuespill.

Kanskje Apokalypse Nå! også bør nevnes? Joseph Conrads roman er da ikke akkurat ukjent, men langt flere kjenner til filmen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det første som falt meg inn var Blikktrommen, kom over filmen ved en tilfeldighet og fant ikke ut før lenge etter at den er basert på boken av samme navn. Men den diskvalifiseres vel fordi filmen ikke er spesielt kjent.

Ellers så er Coraline basert på en bok av Neil Gaiman. Skal få lest den en dag, for filmen var virkelig søt og bøkene pleier å være bedre for meg. Uavhengig av om de ble lest først eller sist.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Replikk: "Blikktrommen" var en svært kjent film, fra 70-tallet, og vi som har vært med en stund, husker det godt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Og her får jeg lyst til å utdype min egen replikk ettersom filmen blir omtalt som ikke spesielt kjent. Blikktrommen fikk Oscar for beste fremmedspråklige film og gullpalmen i Cannes i 1979. Jeg mener jeg har sett den innimellom på diverse TV-kanaler, og den kan helt sikkert leies. Jeg vil absolutt anbefale den, faktisk tror jeg jeg skal leie den selv for et gjensyn! Sjekk denne lenken: http://no.wikipedia.org/wiki/Blikktrommen_(film)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har jo også boka/skuespillet Pygmalion av G.B Shaw som kanskje er mer kjent som My Fair Lady. Og filmen Brokeback Mountain er fra en novellesamling som på norsk heter Brokebackfjellet

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmm...mange vet vel denne, men Pelikanrapporten av John Grisham er bakgrunnen for filmen med samme navn.

Knokkelsamleren av Jeffery Deaver, er bakgrunnen for filmen med samme navn. En ganske gammel film faktisk, så er ikke sikkert så mange kjenner til den. Men den er veldig bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, stemmer det. John Grisham er også en prominent leverandør til Hollywood. Andre eksempler: The Rainmaker, The Firm, The Client, The Runaway Jury.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mange bra forslag i tråden her. Jeg som ser få filmer kommer kun på en film. Det er en film som rørte meg veldig og som jeg i ettertid fikk høre at baserte seg på en bok.
Tenker da på Den grønne mil. En film som er basert på boken med samme tittel av Stephen King.
Filmen med Tom Hanks var fantastisk. Skulle gjerne ha lest boken også, men er redd det vil ødelegge følelsene jeg sitter igjen med fra filmen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tegnefilmen Pochahontas er basert på en sann historie av John Smith. Jeg har boka i norsk oversettelse, men jeg finner den ikke igjen, så jeg er ikke 100% sikker på tittelen, men lurer på om den ikke rett og slett er "Pochahontas".

Helt off-topic så har jeg også lyst til å nevne at filmen Haisommer er inspirert av Ibsens "En Folkefiende".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kom på et par til...
One Flew Over the Cuckoo's Nest (Gjøkeredet) er kanskje mest kjent som film, men er da basert på boka av Ken Kesey.
The Shining er jo en fantastisk film av den legendariske regissøren Stanley Kubrick, og filmen er basert på boka av Stephen King. En obskjøn mengde av Stephen Kings bøker har blitt gjort til filmer forøvrig, Frihetens regn fx.
No country for old men er basert på boka av Cormac McCarthy, som er bedre kjent for The Road. Denne filmen ble regisert av Cohen brødrende og er en virkelig høydare.
Filmen Stardust er basert på boka av Neil Gaiman.
The Beach, regisert av Danny Boyle er basert på boka av Alex Garland.

Et par tegneserieperler som har blitt til filmer(styrer unna de åpenbare superhelt tegneseriene): Sin City, 300, Watchmen, From Hell, Constantine, V for Vendetta, The League of Extraordinary Gentlemen(bra tengneserie-ræva film), Hellboy.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ikke faktisk en bok, men Philip K. Dicks We Can Remember It for You Wholesale har også endt opp på det store lerretet, med den ikke fullt så spennende tittelen Total Recall.

Ble faktisk minnet på denne i dag, og synes den fortjener å bli nevnt selv om det strengt tatt ikke er en bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Filmene om Jason Bourne er basert på bøker av Robert Ludlum. Jeg har med stor glede sett filmene, men har ikke lest bøkene. Det trenger ikke bety at de er mindre kjente....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror definitivt bøkene er mindre kjente enn filmene. Filmene har vel alle hørt om, men jeg tror ikke det samme gjelder bøkene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jason Bourne bøkene var tidligere en mini-serie også, så ikke serien men husker at Richard Chamberlain spilte hovrollen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Michael Cimino's The Deer Hunter (Hjortejegeren) skal være basert på Erich Maria Remarque's bok 'Drei Kameraden' (Tre kammerater).

Og alle vet vel at Francis Ford Coppola's Apocalypse Now er basert på Joseph Conrad's Heart of Darkness. Selv om Conrads bok neppe er mindre kjent, det er vel heller en klassiker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

At "Hjortejegeren" er basert på "Tre kamerater" er i beste fall en diger overdrivelse. Sannsynligvis tull og tøys. Moralen: Ikke ta alt som står på Wikipedia for god fisk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Greit at du er uenig, men vi trenger ikke å være uhøfflig, gjør vi vel?
Google 'The Deer Hunter' og 'Three Comrades', så der du at Wikipedia slett ikke er eneste kilde for denne opplysningen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Målet mitt var, som du sikkert forstår, ikke å være uhøflig Morten. Jeg syns forøvrig "Du er uhøflig mot meg"-kortet blir spilt i overkant ofte av enkelte.

Har du hørt om fjæra som ble til fem høns? Du har åpenbart sett filmen. Når du leser boka vil du sikkert være enig i at "basert på" er en overdrivelse. Filmkunstnere kan la seg inspirere av literatur uten at de dermed baserer filmen sin på en bestemt bok.

Så tilbake til fjæra. At det står på enda noen nettsider er ikke nok for meg. Når f. eks du, som den tolvte i rekka, gjentar noe du har lest på en eller annen debattside for filminteresserte og utelater ordet "løslig". Vel, du skjønner sikkert poenget.

Jeg ønsker deg vennskapelig god bok!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Trådstarter spør visserlig om filmer basert på bøker. Så det er utelatelse av ordet "løslig" du henger deg opp i? Ok, da forstår jeg nivået det ligger på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Huff! Jeg hadde ventet meg mer enn dette fra deg. Har du i det hele tatt lest det jeg skrev?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva om vi i dette tilfellet sier "inspirert av"? Tror du vi kan la "tull og tøys", "Huff" og "moralen er" ligge da?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt nytt år!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det med Hjortejegeren var jeg ikke klar over. Det med Heart of Darkness visste jeg, men som du sier, mange veit vel det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forsåvidt ikke en ukjent bok, men jeg har ikke vært borti veldig mange som er klar over at Blade Runner er basert på Philip K. Dicks Do Androids Dream of Electric Sheep?.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tittelen på boka var jo mye artigere enn tittelen på filmen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm, vet ikke om dette blir et litt "motsatt" svar, men så Steve Jacobs "Vanære" basert på J.M. Coetzees bok i går kveld (med strålende presatasjoner av bla.a John Malkovich), men ukjent bok er det vel ikke... Filmen kan anbefales på det varmeste i alle fall! :9

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for filmtips her. Jeg leste og likte Vanære veldig godt for noen år siden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den boka har jeg på pensum til neste semester. Da skal jeg se om ikke jeg kan få med meg filmen også (men jeg skal ikke kun se filmen, slik så mange elever gjorde gjennom videregående hver gang vi var nødt til å lese en bok...haha!).

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Åsmund ÅdnøyAnne-Stine Ruud HusevågTherese HolmBerit B LieG LHarald KTone NorenbergHanneKirsten LundDinaingar hHilde Merete GjessingPiippokattaEllen E. MartolSynnøve H HoelTorill RevheimBeathe SolbergTarjeiMartinePirelliIngvild SJulie StensethHilde VrangsagenAnniken LBeate KristinLars MæhlumHilde H HelsethTanteMamieLilleviAlice NordliMads Leonard HolvikDemeterOda Marie HLena512NorahMartine GulbrandsenSteinar HansenIreneleserBente NogvaMonica  Skybakmoen