Hei,
En bekjent av meg har fortalt at han til nå i livet (han er 27 år) har lest 10 skjønnlitterære bøker.
Jeg ble en smule sjokkert da jeg hørte det og bestemte meg for å foreslå bøker for ham som han kanskje kunne finne interessante.
Fyren er en skikkelig datanerd, og hører heller på lydbøker enn å lese på papir. Tilsammen anslår han at han har hørt på omtrent 40-50 lydbøker. Men det er jo noe eget med leseopplevelsen som han trenger å oppleve, er det ikke?
Han har fortalt at han har lest, og likte Da Vinci koden og Engler og Demoner av Dan Brown. Han har hørt hele Hitchikers guide to the galaxy som hørespill (fra BBC). Han begynte på Tolkien, men ga opp etter en tredel av første boken. Ellers er de andre bøkene han har lest innen fantasy sjangeren. Krim og thrillere sier han at han ikke liker. Terry Pratchetts "Discworld" syntes han "kunne ha vært skrevet av en barneskoleelev".
Jeg er på jakt etter bøker som på den ene siden er engasjerende og utvider litteraturhorisonten, men på den annen side ikke er for krevende og/eller spesielle.
En bok som jeg allerede har foreslått for ham er Papillon av Henri Charriere. Har dere andre forslag?
Viser 14 svar.
Mange bra tips her. Stieg Larsson-bøkene har jo også en viss datarelevans... Prøver meg på noe litt utenfor data og fantasy som kan passe. Hva med Populærmusikk fra Vittula? Kanskje også Befolkningstall 1280. Kongepudler av Anonym. Han høres ut til å være typen som vil like Freakonomics - men det er ikke skjønnlitteratur. Mulig han kan like Nick Hornby?
Liker han Dan Brown, burde han også like Tom Egeland sine lignende bøker; "Sirkelens ende," "Paktens voktere" og "Lucifers Evangelium." Jeg likte bok nr.2 best. Men ellers så har jo Dan Brown en bok basert på datateknologi da, den heter "Den digitale festning" kanskje den hadde vært noe.
Har lest den. For en som kan litt om datateknologi er Digital Fortress et sammensurium av plattheter og umuligheter. Sammen med et persongalleri av papp blir boka totalt uleselig
Neal Stephenson er forfatteren for vennen din, det føler jeg meg ganske sikker på.
Hvis han vil ha en "myk overgang" kan han begynne med "In the beginning was the comand line". Den er en kort fremstilling av utviklingen av datamaskiner. Og den er faktisk driiit morsom, med drøssevis av slående analogier. Som neste bok av Stephenson vil jeg anbefale "Cryptonomicon", den har paralell handling mellom andre verdenskrig og 90-tallet. Og på 90-tallet er det en dataprogrammerer som er helten, og Stepenson har peiling på data, så det henger virkelig på greip, i tillegg til at han skriver intelligent og morsomt, og ikke minst spennenede.
Videre kan jeg anbefale "Snowcrash" som er cyberpunk og "Diamond age", som er nanotech sci-fi.
Her tror jeg vi er inne på noe. Takk!
Jeg forstår at du er bekymret, men ser ikke problemet. Ut fra hva jeg leser av det du formidler her har din venn ikke lest 10, men 50- 60 bøker, og da er lydbøker inkludert. Tror ikke det er noe poeng å "tvinge" på ham bøker. La ham finne ut av det selv. Kanskje han aldri blir en bokelsker, alle kan ikke bli det.
Du kan jo prøve å sette deg inn i hans datainteresse, inngå en kompromiss der du deler hans interesse og han setter seg mer inn i din. Men av og til må en bare innse at en er forskjellig. De fleste jeg kjenner leser bare av og til. De har ikke tid eller prioriterer anneledes. Jeg maser ikke så mye om det. Forteller kanskje om en bok jeg har lest hvis den er god- så får det være opp til dem om de velger å lese.
Forøvrig kan jeg anbefale Catch 22, som ikke bare er en god bok, men også er blitt et begrep. Handler om krig og galskap;)
Lover at jeg ikke skal mase eller "tvinge" ham til noe som helst. :)
Og ja, jeg er enig i at lydbøker teller. Noen ganger er de helt geniale, spesielt på lengre kjøreturer. Men de teller på en litt annen måte, iallefall for meg. Det er noe eget med det å fordype seg i sin egen verden med nesen ned i en bok. Opplevelsen blir mer intens og altoppslukende, iallefall hvis boken fenger.
Så hvis det kom et forslag om en bok eller to jeg trodde kunne passe ville jeg foreslå de for ham. Hverken mer eller mindre. :)
:)Lykke til og en riktig god jul!
Du, hvis du synes at han ikke har lov til å synes at det kunne vært givende for kameraten å prøve seg på noen konvensjonelle bøker kan i hvert fall ikke det du synes være noe bedre enn det han synes ;)
Nå forstår jeg ikke hva du mener. Har jeg skrevet det, eller er du bare ikke så veldig "begeistrert" for det jeg skriver generelt??;) Folk er enige med deg så det jeg har skrevet har muligens kommet ut annerledes enn det jeg tenkte. En av få grunner til at dette kan oppfattes slik du påstår må være at jeg ikke opptrer ensidig som bokelsker, men prøver å se saken fra flere sider. Beklager hvis jeg har opptrådt belærende eller fremstilt meg selv som suveren,hehe.
Hadde forresten en litt annen oppfatning etter svaret jeg fikk av Leif, men vi har jo ingen fortid;) Vennlig hilsen og julefred:)
God jul til deg også Ann Christin :)
Hvis han synes Pratchett skriver som en barneskoleelev tror jeg han må ha lest en norsk oversettelse. Hvis ikke synes jeg det er svært overraskende at han liker Adams. Men nok om det.
Slaktehus 5 - Kurt Vonnegut
Parfymen - Patrik Suskind
Latours Katalog - Nikolaj Frobenius
Jernvognen - Stein Riverton (Sven Elvestad) (Riktignok krim, men annerledes og absolutt bergtagende)
Jeg vil tippe at han kan komme til å like Tom Egeland og Robin Cook om han liker Dan Brown. Jeg synes de har en litt bere skrivemåte enn Dan Brown, men måten de bygger opp historiene på og fortellerstilen er på en måte veldig likt. Kanskje spesielt vil han like Lucifers evangelium tror jeg.