Jeg lurer på hvilken plass noveller har i litteraturen. Her inne diskuteres det romaner, krim, historiske verk og biografier, men aldri noveller.
Betyr det at noveller ikke leses.
Selv har jeg ingen novellesamling og forbinner noveller med noe man leste på skolen.
Husker fra den gang at en novelle skulle være en kort historie, ha et lite persongalleri, samt holde seg innenfor et kort tidspersktiv.
Leses det noveller og hvem er målguppen for disse?
Ikke minst, finnes det gode noveller?
Kan ikke huske at jeg har lest noen bokanmeldelse for noveller her inne.
Ønsker å bli litt oppdatert på dette. Kanskje finnes det gode novellesamlinger som jeg kan lese og dermed få endret mitt litt negative syn på denne måten å fortelle en historie på :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 129 svar.

Noveller kan så absolutt være bra saker, før sci-fi ble "stuerent", ble jo forfatterne stort sett bare publisert i litterære sci-fi magasiner. Og da med noveller, så har ymse novellesamlinger med sci-fi i varierende kvalitet som jeg koser meg med innimellom alle romanene og historiebøkene m.m.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

700 eller 7 betyr ingenting, intensitet og nerve betyr alt (min ydmyke mening). Jeg mener novellen blir gitt alt for liten plass i norsk litteratur (Askildsen som et hederlig unntak, som også faktisk får omtale).
Selv har jeg skaffet meg de fleste av bokklubbens xxx forteller serie utgitt over flere år. De har varierende kvalitet, men novellen som kunstart er etter mitt enkle vett helt suveren. Komprimet liv er intenst og givende.
Noveller anbefales!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Må tilstå at noveller ikkje har vore førstevalet hos meg. Men nokre har eg, og har lese dei fleste eg har i bokhyllene mine...Nick Adams-historiene av Hemingway avslutta eg halvlesen for ei tid tilbake, dei var så annleis enn det eg hadde forestilt meg. No har eg teke dei fram igjen - og les dei med "litt andre briller" enn forrige gong. På baksida av boka står det: "Mange regner disse historiene blant det aller beste Hemingway skrev.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nettopp lest nyutgaven av Stefan Zweigs Sjakknovelle. Det var en overveldende leseopplevelse; som en komprimert kjemperoman. Imponert over forfatterens evne til å "koke" så mye viktig om livet ned i/til en utrolig spennende historie på under hundre sider. Jeg tror denne novellen vil virke i meg veldig, veldig lenge.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Syns noveller inneholder såå mye visvas, det er liksom ikke ordentlig, det er bare en skisse... En sjelden gang i blant er de bra. Sikter til alt mølet Johan Theorin skriver i Bølgerytteren, likevel har jeg funnet et par bra der. Det gir meg mer å lese visdomsordene folk poster på facebook, i mange tilfeller...

Stephen King er en forfatter jeg har fulgt lenge. Han skriver i alle lengder, og har laget sitt eget ord for "distansen" som ligger mellom noveller og romaner og kaller stykkene mellom 20 000 og 40 000 ord for novellas. Han har skrevet endel av dem. After midnight I-IV er fire slike historier. Sceleton Crew er en av hans novellesamlinger og inneholder bl.a. novellaen The Mist. Mye er bare møl, men 37 sider tas opp av favoritten min, Mrs Todds Shortcut. Det er den beste novellen jeg har lest noengang, fordi den dreier på virkelighetsoppfatningen min. Så ja, jeg har klart å finne unntak...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

King har ikke lagd begrepet novella.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har oppfattet det slik etter å ha sett intervjuer på trykk. Kanskje du kan opplyse meg om hvem som da er opphavet til uttrykket? Og når?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

here, let me google that for you: http://en.wikipedia.org/wiki/Novella

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den riktige linken er http://lmgtfy.com/?q=novella :P

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har stor glede av mitt daglige novelleinntak. Og på lik linje med andre goder - som et glass portvin eller en dobbel espresso - smaker det best med en i gangen.
Jeg følger Mavis Gallant's råd. På baksiden av hennes bok "The Selected Stories of Mavis Gallant", står følgende:

"Stories are not chapters of novels. They should not be read one after another, as if they were meant to follow along. Read one. Shut the book. Read something else. Stories can wait."

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Jeg er så glad for at du nevnte det med å lese én og én novelle i gangen. Jeg er så uerfaren at jeg ikke ville tenkt over at det kunne være et poeng.

I ettermiddag fant jeg frem W. Somerset Maughams "30 Great Short Stories" og det ga meg en tilfredsstillelse å lukke boken etter den ene novellen. Ikke at jeg kunne hatt lyst til å lese én til, men den ene novellen har levd i meg siden. Takk, Ava!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hyggelig, hyggelig, Gretemor.
Det er flott at Mavis Gallants leseråd slår an hos flere enn meg. En novelle om dagen er forøvrig en utmerket vane, synes nu jeg. :-) Lykke til med lesingen av novellene til W.Somerset Maugham.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for tanken, selv ville jeg nok lest alle under et. Du har fått meg til å tenke i andre baner. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fint, fordi en god novelle trenger tid - slik at den foredles i tankene til leseren. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sant nok, bortsett fra at jeg henger meg opp i at novel betyr roman, noveller heter short story - beklager hvis jeg er en gledesdreper...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Beklager, men jeg ser ikke helt poenget ditt. Selvfølgelig er "en roman" - "a novel" på engelsk, og "en (norsk) novelle" er - "a short story" på engelsk.
Ingen har da påstått noe annet - eller hva?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk for gode råd :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg elsker noveller! Er så mange fine jeg har lest gjennom livet. Novellene til Karen Blixen er kjempeflotte, og barnehistoriene til Oscar Wilde burde være obligatoriske for alle (les infantinnens fødselsdag og den lykkelige prinsen. Ellers synes jeg spøkelseshistorier passer best i novelleformat, og jeg leser masse av dem - f.eks synes jeg spøkelseshistoriene til Charles Dickens er helt fantastiske litterære verk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Karen Blixen er en klar favoritt, ja!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes også eventyrene til Oscar Wilde er kjempe fine, veldig triste og med mye moral. Men jeg synes kanskje de passer bedre for voksne enn barn?

Jeg leser aldri noveller (regner ikke eventyr blant dem), liker dem ikke i det hele tatt. Ser at mange legger skylden for sin avsmak for noveller på skolen, de minner hvertfall meg altfor for mye om de elendige tekstene vi ble tvunget til å lese (og skrive) på ungdomskolen og videregående..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, jeg skylder ikke på skolen i det hele tatt for at jeg ikke liker noveller (generelt, men ikke konsekvent). Noveller på skolen var min gylne mulighet til å skåre en sekser... Jeg bare lærte meg hvilke triks jeg skulle ty til ettersom hvem som kom til å lese og sette karakteren. Brukte bestemte taktikker for hver enkelt lærer... hehe

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe:p Kjenner meg igjen der ja;) Noveller var faktisk også min sterke side, fikk alltid toppkarakterer, men det var ikke noe jeg likte å gjøre.. Syntes det var altfor restriktivt at vi ble tvunget til å skrive en tekst etter nøyaktige regler. Som om en tekst ikke kan være god bare fordi den ikke følger et gitt mønster. Og at man alltid fikk beskjed om "skriv en novelle om det og det" istedenfor noe man er interessert i selv.

Jeg tilpasset meg også etter hva hver enkelt lærer foretrakk, og det synes jeg er en av de største ulempene ved norskfaget. Ødelegger liksom hele ideen med å utvikle en egen individualitet i skrivningen. Jeg hadde en norsklærer som fullstendig drepte skrivelysten min en stund, hun var så ufattelig trangsynt og forskjellig fra meg at jeg var nødt til å forandre meg fullstendig for at hun skulle bli fornøyd. Egentlig burde tekstene bli lest og rettet av flere lærere slik at man kan få litt forskjellige synspunkter på ting!

Og der hørtes jeg ufattelig bitter ut og litt langt fra tema, men synes bare det er så synd at så mange har et dårlig forhold til norskfaget når det egentlig er et kjempe morsomt og spennende fag under riktige forutsetninger:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe det er ikke alltid "å heve sin rett" gir noe særlig uttelling karaktermessig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste eventyrene hans som barn, og elsket dem. Fra 8/10-årsalderen kan disse leses helt fint.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for artige tips!
Jeg har lest noveller av Karen Blixen og deler din begeistring. Også Kjell Askilden kan kunsten å uttrykke mye med få ord.
Norske mesternoveller, Karavane og Cargo, alle noveller i utvalg av Gordon Hølmebakk, er gullgruver!

Vet du om Dickens spøkelseshistorier er oversatt til norsk? Hva heter i så fall boken/bøkene? Andre spøkelseshistorier du anbefaler? Barnehistoriene til Oscar Wilde - hvor finner jeg disse, har du en boktittel?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

A Christmas Carol er i hvert fall oversatt, som et juleeventyr tittelen kanskje?

Ang. Wilde, så hadde jeg en bok som liten som het Den lykkelige prinsen og andre historier (eller noe sånt), så jeg vet at en del av dem er oversatt. Så vidt jeg husker under titler som Den lykkelige prinsen, infantinnens fødselsdag, Den trofaste vennen, Den selviske kjempen, og nattergalen og rosen.

Er dessverre usikker på om det er noen utgaver å oppdrive på norsk idag. Samlingen jeg hadde ble utgitt senest tidlig på 90-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg får ha øynene oppe i bruktbutikker og antikvariater :-)

Kjenner du denne

Et julekvad har jeg i en nydelige illustrert utgave, elegant oversatt av Torstein Bugge Høverstad!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er sant, Høverstad har oversatt den historien. Hadde helt glemt den.

Samlede eventyr-fortellinger, ja... Tipper minst en av de jeg nevnte er trykket der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ett litt anstrengt forhold til noveller, det er ikke så veldig ofte jeg leser det nettopp av den grunnen. De fleste novellene jeg har lest er greie nok, men jeg har ofte tenkt at dette formatet er noe som ikke passer meg. Jeg liker å bli kjent med karakterene og da trenger jeg ofte mer enn 10-50 sider, derfor har jeg bestemt meg for at romaner er mer min greie. Innimellom kommer jeg allikevel over en novelle som får meg til å revurdere alt dette, det er noen som ikke trenger mer enn noen få sider på å fortelle det de skal. Spørsmålet for meg er da om det er verdt det når man må lese 20-50 mer eller mindre dårlige noveller før man endelig leser en som treffer midt i hjertet. 

En novelle jeg alltid kommer til å huske er Dypfryst av Roald Dahl, det er en krimnovelle med en artig tvist som jeg leste på skolen. Stig Dagerman har to veldig gode noveller i Nattens leker, den ene har samme navn som samlingen, den andre heter Å drepe ett barn. Dette er to noveller jeg alltid kommer til å huske.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja takk til både romaner og noveller! Jeg leser gjerne noveller parallelt med romaner slik at jeg velger romanen hvis jeg har god tid til lesing en dag, og novellen hvis det blir ei kort leseøkt. Leser jeg novellesamlinger unngår jeg også helst å lese mer enn en novelle om dagen, fordi jeg vil la den få tid til å bearbeides litt før jeg begynner på den neste.

I det siste har jeg lest en del noveller og kort-romaner som: "Spilleren" og "Et svakt hjerte" av Dostojevskij, "Sjakknovelle" og "Leporella" av Stefan Zweig, "Historien om herr Sommer" av Patrick Suskind og "Døden i Venedig" av Thomas Mann. Alle har vært gode leseopplevelser. Og samlede noveller av Frode Grytten var rene lesefesten! (Ser at det er mange som anbefaler ham, og det var via Bokelskere også jeg ble oppmerksom på ham.)

Nå skal jeg snart begynne på "Novelle nå - norsk fortellekunst 1990-1999" der det er noveller av mange ulike forfattere. Gleder meg til bl.a. Ketil Bjørnstad, Odd Børretzen, Lars Saabye Christensen, Ebba Haslund, Roy Jacobsen,Odd W. Surén m.fl. Med 863 sider tror jeg at den vil vare en stund :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...og Kjell Askildsen. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå måtte jeg sannelig se etter, og Kjell Askildsen er ikke i samlingen "Novelle nå". Men grunnen er sikkert at samlingen er utgitt av Aschehoug, mens Askildsen vel gir ut bøker på Oktober. Ellers ville han hatt en naturlig plass der. Og når jeg tenker meg om, er jeg slett ikke sikker på om jeg har lest noen noveller av ham heller. Jeg bare tror at jeg har lest en samling, men siden jeg ikke husker noe som helst av det, gjelder det liksom ikke...

Og nå måtte jeg gå og sjekke om han kanskje finnes i Bokklubbens "Perler i prosa", men nei, ikke der heller. Bare forfattere som har debutert før 1950 har blitt med i den. Hmm... dette må jeg visst gjøre noe med :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du har kanskje bare bind 1, mens jeg har "Norske perler i prosa" bind 1-3, og der har Kjell Askildsen to noveller i bind 2 og to noveller i bind 3.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ante ikke at det var flere enn ett bind, men ser nå når jeg søker at du har rett. Du verden, så mye kunnskap det er her på Bokelskere! I går fulgte jeg Avas tips og var inne på NB og leste novellen "Et stort øde landskap" av Askildsen. Har lyst til å lese mer av ham, men foretrekker papir siden det blir slitsomt å lese mye på PC.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, ikke sant, jeg synes vi er priviligerte som kan dele så mye her inne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du kan jo starte med å logge deg innpå "Bokhylla" (NB digital) - flere av Askildsens bøker er nå tilgjengelige for fri lesing.
Spør du meg (og det gjør du jo ikke) så er Askildsen Norges beste novellist. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg spør, når det gjelder engelskspråklige novellister, hvem ville du rangere som topp tre?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tipser gjerne om Richard Yates' noveller. Han var en spraaklig og fortellermessig mester.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har Revolutionary Road stående ulest i hylla. Ser frem til å lese den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Richard Yates skriver saa bra at jeg maatte "spare" og passe paa aa ikke sluke hele forfatterskapet med en gang, he-he.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt å høre :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vanskelig spørsmål, gretemor. Jeg har ingen "topp tre" novellister, men derimot flere kjente og ukjente novellister/forfattere som jeg leser med interesse, glede og forargelse. Men et spørsmål krever et svar - du får sju navn av meg istedet for tre (se på det som bonus) - disse sju er blant de forfatterne som jeg oftest vender tilbake til.
I tilfeldig rekkefølge (som det heter i konkurranser) nevnes:
Flannery O'Connor
Ernest Hemingway
W.Somerset Maugham
Alice Munroe
Edgar A. Poe
William Faulkner
Dylan Thomas

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Blant alle de skattene jeg bar med meg fra loppis i helgen, var Somerset Maughams Noveller i utvalg.
Jeg liker ideen som er lansert et eller annet sted i denne tråden; én novelle per dag, som ett glass portvin.
Takk til dere, skal prøve å følge opp :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mange gode leseopplevelser venter på deg - Somerset Maughams noveller er av edel årgang.
Gled deg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hjertelig takk til deg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du er visst ikke alene om å mene det, så takk for tipset om "Bokhylla" - det skal jeg sjekke!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for alle svar og godt tips om forfattere og novellebøker.

Jeg har kjøpt og lest min første novellebok og er "hektet".
Dessverre var utvalget i bokhandelsen magert, kun 3 bøker hadde jeg å velge mellom. (må da nevne at jeg ikke vil ha pocketbøker så da blir utvalget mindre)
Jeg kjøpte Lars Mæhle sin novellebok som heter Korea.

Nå har jeg bestilt etter anbefaling fra dere,
Rom ved havet, rom i byen av Frode Grytten. Samtidig leiter jeg etter Levi Henriksen sin bok Bare mjuke pakker under treet, men der har jeg bare finne pocketutgaver tilnå.

Fra nå av kommer noveller til å være fast på mitt lese-repertoar :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg liker godt å lese noveller, fordi dei er så korte. I ein hektisk kvardag, kor ein har begrensa med lesetid, er novellene fine å ha. Det er også spennande å leite seg fram til nye, gode noveller. Ofte har eg inntrykk av at det kan vere 2-3 gode og 8-10 dårlege noveller i ei novellesamling, så ein må leite litt meir enn når ein skal finne romanar. Men det er absolutt mange skattar der ute.

Nå for tida har eg gått laus på Karavane, ein antologi med noveller av forfattarar i verdsklasse. Her er det mange gode tekstar. Og det å begynne med antologiar, gir jo rom for å lene seg litt på andre sine utval og lese tekstar andre har anbefalt.

Eg har utfordra meg sjølv og nokon fleire til å lese 52 noveller i 2011, og her er det lenkar til mange gode og grundige omtaler av noveller av ulik kvalitet. Til nå har eg bare lese dei mest kjendte, Naja Marie Aidt, Ingvild H. Rishøi, Alice Munro, Bjarte Breiteig og Frode Grytten, men eg ser jo at det er ei enorm verd av noveller der ute, som er i ferd med å åpne seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Melder meg på denne interessante diskusjonen om noveller, siden jeg nettopp har vært på seminar om Hans Herbjørnsrud. Ser at flere i diskusjonen nevner ham som en favoritt, seinest Bosse for noen dager siden. Det er pussig at folk leser så lite noveller samtidig som mange mener det er her vi finner det ypperste av prosakunst. I 2006 kåret Dagbladet de 25 viktigste bøkene de siste 25 åra, der var det 23 romaner og to novellesamlinger. Men den ene var altså helt på topp (Kjell Askildsen), og Herbjørnsrud havnet sånn ca på 11. plass hvis jeg husker riktig. Min foreløpige teori om manglende oppmerksomhet om noveller har noe med markedsføring, salg og distribusjon å gjøre: Det er liksom romanen med en lett presentabel, samlet historie som får konsentrert omtale og stables på torgene i bokhandelen. Kanskje det kan endre seg i den nye digitale hverdagen, etter hvert som folk leser på mobilen på vei til jobben? Da burde jo noveller være perfekt lesning? På Herbjørnsrud-seminaret jeg nevnte manglet det i hvert fall ikke på dype analyser og godord om hva disse korte tekstene rommer av betydning (selv om Herbjørnsrud stort sett skriver ganske lange noveller da...). Hvis noen vil ha en smakebit fra seminaret, har jeg blogget litt om det her, blant annet med et lite videointervju med sjefen sjøl.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er veldig interessant dette med marknadsføring av noveller. Det er som om dei drukner litt innimellom romanane og sakprosabøkene. Og kanskje du har rett i at det er lettare å omtale romanar. Eg merkar at det å skrive om novellesamlingar ofte er vanskeleg, fordi det er så mykje å ta tak i. Korleis kan ein presentere ei novellesamling på ein oversikteleg måte, utan at ein gjenfortel handlinga i alle novellene?

Når det er sagt liker eg å lese noveller, fordi dei er så korte og fine. Og ofte gir desse korte tekstane minst like sterke inntrykk som ein heil roman kan gjere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott innlegg i novelledebatten. Veldig enig med deg i det du sier om markedsføringen av noveller. Det er romaner og krim som blir frontet, men ser man på svarene i denne tråden så skjønner man at noveller har en stor plass hos mange lesere. Har vært og lest om seminaret og blitt litt kjent med Herbjørnsrud som fra før var ukjent for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjell Askildsen er min novellefavoritt. Ikke akkurat noen nyhet, men "Thomas F's siste nedtegnelser til allmennhenten" leste jeg første gang på videregående for godt over 20 år siden, har lest den i hvert fall et par ganger siden og på nytt for et år siden. Det rare var at jeg tror jeg lo av de samme tingene, og at den på mange måter var like fengende enten jeg var 18 eller 42. Overraskende når hovedpersonen er en bitter, gammel gubbe. Til novelle å være er den litt lang, dvs at en får litt mer innblikk i hovedpersonen ved at vi er med han i ulike situasjoner, noe som kanskje bidrar til at jeg liker den så godt. På den annen side, i fjor leste jeg en novellesamling der hver novelle var veldig kort, mer der forfatteren likevel evnet å si veldig mye om ulike typer mer eller mindre nære relasjoner. Det var Gro Dalhes "Hvem som helst, hvor som helst" fra 2009. Fin, rar, og litt å grunne på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må si at skolen ga meg et syn på novellen som noe enkelt og annenrangs bare brukt til evinnelige tentamener, men etter å ha lest en del noveller av Torborg Nedreaas endret dette synet seg. Til min overraskelse gjorde historiene større inntrykk på meg enn det en del romaner hadde gjort. Da kunne selv ikke kjedelige skoleoppgaver ødelegge nysgjerrigheten!

Tror problemet ligger i formidlingen av novelle-sjangeren i Norge, på skolene og ellers. Virker som mange deler ditt negative syn på novellen, og det virker som den er nedprioritert som fortellerform. Når det er sagt vil jeg si at mange noveller gir et stort rom for personlig tolkning og tankeprosesser. Mye er usagt, og jeg tror mange liker å få historier servert med litt mer kjøtt. Det er en smakssak.

Men som i alle andre sjangere finnes det gode og dårlige noveller. Og som i andre sjangere er smaken subjektiv. Det gjelder å finne noe som man liker. Personlig er jeg veldig glad i novellene til Torborg Nedreaas. Begynte for litt siden på novellesamlinga "Vi vet så mye" av Hans Herbjørnsrud, og må anbefale denne så langt! Særlig novellen "Gjesterommet".

Absolutt verdt å gi noveller en (ny) sjanse! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra innlegg. Har hatt en stor leseropplevelse i vinter med Torborg Nedreaas. Var ikke klar over at hun hadde gitt ut noveller, men nå er det notert hos meg. Takk for tips :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare hyggelig! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter å ha skummet gjennom hele tråden kan jeg ikke se at noen har nevnt Gogol. Hans Petersburgnoveller er helt fantastiske. Jeg synes man aldri blir riktig ferdig med Gogol, man lese tekstene hans mange ganger og oppdage noe nytt hver gang.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det finnes ufattelig mange gode noveller! En av de novellene som nok har satt dypest spor i meg er Kruttrøyk av Torborg Nedreaas. Leste denne på ungdomsskolen, og jeg kommer nok ikke til å glemme den. Og så har vi jo de gode gamle: -Faderen av Bjørnson -Karens jul av Amalie Skram -Karen av A. Kielland osv...

Av nyere novellesamlinger liker jeg Ingvar Ambjørnsens "delvis tilstede" veldig godt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Noveller har den fordelen at de gjør det mulig å rendyrke ett lite aspekt av tilværelsen, stanse opp ved en liten situasjon - og vise at her er det noe av betydning som overskrider det som beskrives.

3 store novelleforfattere som jeg ikke kunne se her var:

Borges - labyrinter (men kan like gjerne kjøpe hans samlede som nettopp kom). Raymond Carver - noe helt annet enn Borges. Dette er en fyr som holder seg veldig nært opp til "virkeligheten". David Foster Wallace - en av vår tids største - bare så synd han valgte å ende livet sitt for 1 1/2 år siden. Han har en observasjonsevne, refleksjonsevne og språk som ingen andre. Les like gjerne essay-samlingene hans som novellesamlingene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

James Joyce: "Dubliners", Alphonse Daudets: "Lettres de mon moulin", Flaubert: "Trois contes", Juan Rulfo: "El Llano en llamas", Geoffrey Chaucer: "The Canterbuty Tales" og Giovanno Bocaccio: "Il Decamerone". Pluss Arthur Conan Doyles noveller om Sherlock Holmes. For ikkje å snakke om samlingar av Anton Tsjekhov, Guy de Maupassant, Johan Borgen, Kjell Askildsen og Torborg Nedreaas.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her var det mange spennende navn. Ser at en av mine favoritter Torborg Nederaas er nevnt i de tre siste innleggene, så hennes noveller skal leses.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser at mange av mine favoritter allerede er nevnt, men kan tilføye Rolf Egil Moes samling "Magma" og Karin Fossums "Søylen".

Hvis du er interessert i krimnoveller kan disse samlingene anbefales: "Verdens største detektiver", "Verdens beste kriminalfortellinger" og "Vinternatt - norske kriminalfortellinger", alle tre utvalgt av Nils Nordberg (det finnes noen virkelige perler her, men ikke alt er like bra). En annen samling som kan anbefales er "Når du minst aner" som består av 13 krimnoveller (selv om vel minst en må sies å være fri for kriminelle handlinger...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg anbefaler "Papirvegger" av John Ajvide Lindqvist. Han kaller det 10 fortellinger. Lindqvists forunderlige verden og glitrende ideer passer perfekt i dette formatet!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Noveller er ypperlig sengelektyre! Tenk å få en avsluttet historie å sove på, i stedet for å måtte legge fra deg ei bok midt i handlingen fordi du skal opp neste morgen - eventuelt IKKE legge den fra deg fordi den er for spennende, for så å sose rundt som et vrak neste dag. Fram for novellen! Kjell Askildsen er en god begynnelse.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Guy de Maupassant kunne kunsten med å fortelle gode historier. "Fru Telliers pensionat" er en novellesamling som kom ut i 1881.
Her finnes historier om kynisme men også historier om medfølelse og forståelser for de svake i samfunnet. Erotiske og sensuelle fortellinger som ikke alltid ble godt motatt og mange ble sterkt forarget når den kom ut.

Vasilij Sjuksjin har skrevet boka "Landsbyfolk og andre fortellinger". Her var det mange flotte noveller fra den russiske landsbygda på den tiden det var jordbruks-kollektiv. Forfatteren beskriver karakterene i boka på en levende måte der en møter vanlige mennesker og noen orginaler. De fleste er berørt og lider fremdeles under tap av nære slektninger under "den store krig".

Anton Tsjekov tar oss med på en reise i deler av det russiske samfunnet på slutten av 1800 tallet. Han presenterer noen flotte "Noveller" som beskriver ulike mennesketyper, deres gjøren og laden på en positiv og likefram måte uansett hvor i samfunnet de tilhørte, fattig som rik, stygg eller pen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Her var det mange flotte tips Karin, takk :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Frode Grytten må med på denne listen! Han er en av de flotteste, norske novellistene jeg vet om! "Noveller i samling" av ham er et must i et bokelskerhjem!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Noterer meg Frode Grytten på listen min :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter å ha lest "Bikubesong", tenkte jeg at denne forfatteren må jeg lese mer av! Og da "Noveller i samling" var på Mammut, var det selvsagt at den boka ble med meg hjem. Fint å se at du anbefaler den :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg er veldig glad i både Bikubesong og Rom ved havet, rom i byen, og føler også at eg gjorde eit kupp då eg fann Noveller i samling. Frode Grytten er flink til å skrive, altså!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

;-) "Bikubesong" er en av de aller, aller beste novellesamlingene jeg noen gang har lest! Og da jeg kom over den veldig, veldig tykke "Noveller i samling", MÅTTE jeg ta den med hjem! Jeg følte at jeg hadde fått tak i en skatt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Bikubesong" er veldig bra og fikk meg til å kjøpe "Rom ved havet, rom i byen" av samme forfatter (Grytten). Fine noveller det også, jeg likte tilknytningen de hadde til hvert sitt Edward Hopper-bilde.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"The Exchange and Other Stories" av Yuri Trifonov likte jeg godt. Boken består av tre noveller som alle gir et innblikk i hverdagslivet i Sovjetunionen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg føler meg ganske så sikker på at Jack London og bikkjene hans hadde følt seg hjemme i det ville og vakre Telemark.

"Livsgnisten og andre noveller"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da må jeg jo stole på deg og sjekke det ut :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er det ingen her som leser, eller har lest, Guy de Maupassant? Hans novelle "La Parure" (Diamanthalsbåndet) er et stykke literatur jeg aldri kommer til å glemme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Finnes det gode noveller? Ja, jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, personlig er jeg svært glad i noveller og har ingen problemer med å sammenstille dem med romaner. Jeg er for eksempel mer begeistret for novellene til Joseph Conrad enn romanene hans, selv om jeg synes romanene hans er blant verdenslitteraturens ypperste.

At du ikke har lest bokanmeldelser på noveller kan rett og slett være fordi de som regel kommer i samlinger, skal man da anmelde hele samlingen, eller novelle for novelle?

Jeg forstår ikke at det skal være en egen målgruppe for noveller? Det er mulig det er det, jeg leser og har lest mye noveller og novellesamlinger, men jeg leser og romaner, og utover at en novelle er kortere så opplever jeg ingen nevneverdig forskjell i leseropplevelse eller formidling.

Noen historier er kortere enn andre, rett og slett, det gjør dem ikke mindre interessante eller viktige.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har jo skjønt at jeg har gått glipp av mye godt lesestoff siden jeg ikke leser noveller. Nå har jeg fått så mange tilbakemeldinger på gode novellesamlinger og utifra disse anbefalingene har jeg plukket meg ut noen som jeg vil skaffe meg. Det skal bli lest mange noveller fremover nå :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har ikke lest veldig mye noveller og har syntes det har vært vanskelig å finne gode samlinger. Men jeg anbefaler veldig en som har blitt en høyt verdsatt skatt i min bokhylle. Det er "Bak skapet står øksen" av Torborg Nedreaas". Det er et knippe historier fra Norge under okkupasjonon - forholdet til tyskerne, motstandsarbeid, de såkalte tyskertøsene for å nevne noe. Det er noveller som i hvert fall berørte meg sterkt. Jeg fikk tak i mitt eks på nettantikvariat.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du forsøkt "Den siste Polka" av Torborg Nedreaas? Bare fortellingen om den tamme skjæreungen "Kaspersen" er verd hele boken. Stakkars lille Kaspersen som druknet i vannskålen. Jeg tror de siste linjer i historien var noe slikt som: "Og det var det hele. En av sommerens bitte små tragedier. Jeg gikk inn for å skrive en lang historie om Portugiserne og Angola den sommeren, men jeg klarte det ikke.......... Så stor var min sorg over en liten skjæreunge som måtte dø fordi han var så glad i å speile seg."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ser at jeg har "Den siste polka" i "Noveller i samling" av Nedreaas. Har ennå ikke lest disse novellene, men da skal det blir interessant å gå løs på dem på et passende tidspunkt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror noveller blir litt glemt i og med at de ikke kan promoteres som en hel historie, men reglene for hva som regnes som noveller blir stadig dratt ut mot grensene, og tanken om at en novelle ikke kan fortelle like mye som en større roman blir stadig motbevist. Noveller kan noen ganger ha mer av en historie, fordi den går så ofte rett inn til beinet, og fester seg da godt.

Selv må jeg også anbefale Levi Henriksens noveller, forskjellig fra hva annet jeg har lest, men absolutt veldig gode. Også, Etter skjelvet - Haruki Murakami

En favoritt uten like!

På en måte kan man si at en roman ofte spinner deg sakte inn over lang tid, og arbeider seg opp et trykk som faller vekk igjen etter et endelig svar. En novelle kan ofte være som en heidundrandes karuselltur, du hopper rett inn, det går fort, og etterpå snubler du fortsatt rundt med følelsen av at du ikke helt vet hva som traff deg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva med de bisarre novellene til Roald Dahl? De er i hvert fall ikke kjedelige.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bokklubben ga ut en hel serie på 70-tallet med noveller fra hele verden, det var Tyskland forteller, Finland forteller, Sverige forteller... (antar du skjønner konseptet.) Disse har gitt meg selv stor glede gjennom årene, og de er tilgjengelige for under en 100-lapp i antikvariater. Anbefales.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Disse husker jeg fra bokhylla til pappa, men jeg har aldri lest dem selv. Da jeg var yngre syntes jeg de så ganske kjedelige ut på utsiden, og jeg bladde nok neppe i dem heller for å sjekke hva de egentlig handlet om. Men nå skal jeg jammen ta en titt neste gang jeg er hjemme på besøk! :)
Tror han har to stykker, fra Finland og fra Island.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg husker jeg lånte en del av disse på biblioteket for mange år siden, og hadde stor glede av dem.

Vet du hvor det finnes noen tilgjengelig på nettet til den prisen du nevner?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjekk antikvariat.net

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror skolen, ihvertfall i min skoletid, er helt drepen for lyst til å lese noveller:-) Jeg husker det som dødsens kjedelig lesning, for ikke å snakke om analysen etterpå....hehe. Først de siste åra jeg har turt å nærme meg igjen, men det har jeg til gjengjeld ikke angra på! Askildsen og Henriksen er alt nevnt. Jeg har akkurat lest novellesamlingen Gaza Blues som israeleren Etgar Keret og libaneseren Samir el-Youssef har gitt ut sammen. Den er også absolutt verdt tida det tar å lese den. Edgar Allan Poes noveller er jo også klassikere. Og når jeg ikke forstår plomma av gammeldags engelsk har jeg oppdaga at noen har gjort hele analysen for meg på Wikipedia!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Han er nevnt i tråden allerede, men jeg vil gjerne fremheve Johan Borgen som en ypperlig novelleforfatter. Han har skrevet en rekke noveller - og de har utkommet i masse forskjellige utgaver/samlinger. Jeg mener jeg så en Borgen-novellesamling i pocket i bokhandelen forleden, han er med andre ord ikke gått ut av trykk. (Men du finner ham også på bruktbok-markedet, selvfølgelig.)

To av mine favoritt-Borgen-noveller er Kaprifolium og Fra en født forbryters dagbok.

Og så leste jeg i sommer en samling noveller av Laila Stien: Sånt som skjer - dem kan jeg også anbefale på det varmeste!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Å Johan Borgen ja! Han hadde jeg helt glemt! Har hans novellesamling "Elsk meg bort -" her i hylla. Det er en nydelig liten rød perle av en bok. Utgitt i 1961 i serien "Gyldendals små gavebøker". Den innholder novellene "Elsk meg bort fra min bristende barndom -", "Stjernen", "Kaprifolium" og "Kråkene". Anbefales! Jeg fikk den av en venninne julen 1994. Hun hadde funnet den på et antikvariat. Jeg er heldig som har sånne venner!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tenkte straks at jeg måtte nevne Levi Henriksens "Bare mjuke pakker under treet" som jeg akkurat har fullført og vil anbefale på det varmeste, - men ser at det er helt unødvendig;-D

Ellers vil jeg nevne Annie Proulx, - hun har skrevet flere flotte novellesamlinger hvor handlingen utspiller seg i Wyoming. Filmen "Brokeback Mountain" bygger på noe hun har skrevet, - om det er en novelle eller roman, vet jeg ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra at du også trekker frem Levi Henriksens "Bare mjuke pakker under treet" siden det er den novellesamlingen jeg vil starte med å lese :)
Blir ekstra forventningsfull når flere skriver varmt om den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er alltid litt skummelt med altfor store forventninger, - og vær klar over at den er litt sår og trist, men veldig rørende ... ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser ingen har nevnt Johan Harstad så jeg vil gjerne dra frem hans novellesamling Ambulanse :) Selv er jeg ikke en stor novelleperson, men disse koste jeg meg. Koste meg også med Levi Henriksens noveller, de er jo fine for julestemning også, de som inngår i filmen Hjem til jul er nå samlet i en egen samling :) Hemingway liker jeg noen av, men ikke alle... det er forsåvidt som alt med Hemingway med meg.... det blir litt mye jakt og fiske til tider ;) Alice Munro snakker alle om, jeg begynte å lese, men har forlagt boken. De skal være fantastiske sies det :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og så glemte jeg helt Ingvild H. Rishøis La stå! Også verdt en kikk/les :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Veldig enig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest noen noveller av Hemingway som jeg syntes var svært gode. Min engelsklærer på videregående (av en eller annen grunn virker det nesten som om jeg ikke klarer å skrive et innlegg her uten å komme drassende med noe om ham. Vel, han lærte meg å ha stor glede av litterær analyse!) var veldig glad i Hemingway og satte oss ofte til å analysere hans noveller. Jeg anbefaler å ta en titt på dem!

Ellers virker det som om novellesamlinga No One Belongs Here More Than You av Miranda July har tatt de lesendes hjerter med storm. Jeg plukka den opp på måfå før jeg hørte om all blesten og syntes den var tidvis veldig bra og tidvis ikke fullt så fantastisk. Det blir jo gjerne sånn med novellesamlinger. Noen av novellene treffer deg midt i fleisen, mens andre ikke gjør det like mye, og da er det vanskelig å komme med en samla vurdering av hele samlinga. Likevel, akkurat denne tror jeg ikke er så dum å få med seg.

Jeg har også vært borti novellesamlinger som har vært gjennomgående irriterende. Som med det meste annet finnes det litt av hvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"No One Belongs Here More Than You" er gull.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er flere novellesamlinger som har vært omtalt her inne, men kanskje det ikke alltid gjøres noe poeng av at de er noveller? F. eks Anna Gavalda sin: "Eg vil at nokon skal vente på meg".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, den er flott med gode historier.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokklubben byrja for mange år sidan å gi ut ein serie med noveller frå forskjellige land: "Perler i prosa" (norske), "Amerika forteller", "Frankrike forteller", "Spania forteller" og mange, mange fleir. Desse bøkene er sikkert å få på biblioteket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I mine øyne er noveller en undervurdert sjanger. Det er veldig vanskelig å skrive gode noveller. Å få sagt alt man vil si på begrenset plass krever et annet fokus enn en roman, der du alltids kan komme tilbake til og forklare ved en senere anledning.

Jeg har mange ganger tenkt at jeg burde lese flere noveller. Særlig når jeg kommer over de gode samlingene. Er litt uenig i en av anbefalingene lenger ned her. Jeg synes ikke Karavane er et bra sted å begynne. Det er mange gode noveller i den, ingen tvil om det, men selv mistet jeg piffen lenge før jeg kom til "vår tid" i den.

Vil derimot anbefale "Bavian" av Naja Marie Aidt og "Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket" av Lena Niemi. I den sistnevnte henger de enkelte novellene sammen, så det nesten er snakk om en roman. En bra måte å snike seg over i en annen sjanger? ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Å lese "Karavane" i ett eneste drag høres for meg ut som å haste seg igjennom en verdensomseiling på noen få dager. Hver novelle må nytes, og få tid til å romstere i bevissthetens mange lag! Jeg mener å huske at jeg begynte nesten bakerst i boken, med novellen av Carver. "Karavane" samler noen av verdens mest kapable forfattere innen denne (etter min mening) ypperste og reneste av alle sjangre. Jeg skjønner meg derfor ikke helt på ditt syn her ;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hm, den står i hylla - ulest. Jeg har faktisk to - en står på hytta også... Enda en bokskatt som bare venter på å bli lest skjønner jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ofte hastverk. Når jeg bestemmer meg for å begynne på noe, skal det helst skje i går. Det går ikke overens med bøker som Karavane, jeg innrømmer det.

Som jeg skrev: Karavane er full av gode noveller. Men jeg mener likevel at man kan ha godt av å begynne et annet sted. Eller om man skal begynne med Karavane, begynn bakerst.

Tror nesten jeg må finne igjen den boka jeg nå. Passer fint inn i målsettingen om å lese mer noveller i 2010.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men du behøvde da ikke lese "Karavane" fra a til å?
Noe av det fine er at du kan velge akkurat hvilke noveller du vil lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var nok det jeg gjorde feil, ja.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Somerset Maugham har gjort novellen til en kunstart. Anbefales! Flotte, tette historier, ofte med en 'snert' og en noe overraskende slutt. Jeg leser noveller når jeg ikke har tid eller lyst til å fordype meg i en roman eller bare sånn innimellom romanene for avvekslingens skyld.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig! "Regn" av Maugham er en av mine favoritter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Levi Henriksen har en flott samling med fortellinger som heter; "Bare mjuke pakker under treet".

Annette Mattsson har flere sterke novellesamlinger som kan anbefales, for ikke å glemme Frode Grytten og hans "Bikubesong"!!! Kjell Askildsen er vel kanskje den største norske novellisten. Mye god litteratur skrevet som noveller:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har nå sjekket og lest litt om Levi Henriksen sin novellesamling "Bare mjuke pakker under treet" og den fenget meg. Tror jeg vil skaffe meg den.
"Bikubesong" av Frode Grytten har jeg hørt om, men trodde faktisk det var en roman.
Takk for flotte tips :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er en novelle det samme som en "short story" på engelsk? Isåfall er det mange gode noveller :)

Blant annet "The Yellow Wallpaper" av Joyce Carol Oates og "A Rose for Emily" av William Faulkner :)

Men det spørs om jeg har forstått det riktig da :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Joda, en novelle er en "short story" på engelsk, du har helt rett i det. OG i at det finnes massevis av gode noveller - såvel på engelsk som på norsk! (Og på masser av andre språk, naturligvis, får man vel si.) :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det leses noveller! Ja, det skrives gode novellesamlinger! Jeg liker godt å lese noveller når jeg ikke har så god tid, feks på reise. Noen nye: Ikke rart det kommer kråker, Karine Nyborg og Heliumhjarte av Bjarte D Klakegg. Og min favoritt: Folk har begynt å banke på, Bjarte Breiteig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja nå har jeg skjønt at det både skrives og leses noveller, gode også :)
Har fått mange flotte tips her og vil nok prøve meg på en novellesamling.
Bjarte Breiteig og hans novellesamling "Fantomsmerter" som han debuterte med har jeg hørt om. (Kunne tydeligvis litt om dette hehe)
Jeg setter opp på ønskelisten min hans siste bok som du anbefaler "Folk har begynt å banke på".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra! Folk har begynt å banke på fikk Ungdommens kritikerpris da den kom. Og det er ofte et godt tegn! (Syns nå jeg, da...) Kos deg med novellene :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må innrømme at jeg ikke er så "god" på noveller. Det er jo over før det har begynt.... Men Cora Sandel,Sigrid Undset, Herbjørg Wassmo, Tarjei Vesaas og Arnulf Øverland er vel noen av de jeg har lest noveller av og som jeg kan anbefale deg å kikke litt på. Yngre/nyere novelleforfattere kjenner jeg ikke til i det hele tatt, - og ukebladnoveller styrer jeg unna. (Kanskje finner det noen gode her??)

Men det er sjelden jeg lar meg bergta av en novelle slik som jeg kan bli av en roman. Dikt er jo kort og her bergtas jeg både titt og ofte, - men det blir noe helt annet igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er det kommet inn mange gode tips. Men har noen nevnt Nadine Gordimer for deg? Kan anbefales på det varmeste. Jeg må innrømme at jeg elsker noveller. Det at du får en "hel" historie på kanskje to sider kan være helt fantastisk. Du kan gå lenge å gruble på sammenhenger. Alice Munroe er en av dem. Nei noveller. Det er tingen det. Og så er det veldig greit på reise :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er heller ikke så "god" på noveller. En roman kan man jo fordype seg i og den kan bygge opp en historie og ha lange personbeskrivelser. Et dikt kan være bare noen få linjer, men treffe meg så jeg merker det.
Novelle blir liksom noe midt i mellom. Har ikke skjønt hvordan man kan bli grepet av en novelle, men nå har jeg fått så mange tips at jeg gleder meg til å sjekke dette ut.
Syntes at Levi Henriksen sin bok "Bare mjuke pakker under treet" hørtes interessant ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Bare mjuke pakker under treet" er ei fin novellesamlig, absolutt å anbefale. En annen novellesamling jeg har lest flere ganger er "Forhold" av Sidsel Mørck.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har for sikkerhets skyld fått to stykk "Bare mjuke pakker under treet" i posten. Har ikke lest noen av dem;) Skal selvfølgelig gi bort en i julepresang, så jeg er glad du anbefaler den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
  • "Norske mesternoveller. 50 norske forfattere har kåret Norges beste noveller".

  • "Karavane. Mesternoveller i utvalgt ved Gordon Hølmebakk".

  • "Cargo. Noveller fra siste halvsekel i utvalg ved Gordon Hølmebakk".

I disse tre tykke novellesamlingene finner du et bredt utvalg av forfattere - norske og utenlandske. De gir deg mye å velge i, og kan hjelpe deg til å finne frem til novelleforfattere du vil like.

Jeg kan skrive under på at dette er mesternoveller!

God lesning og lykke til!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kan anbefale novellesamlingene til Alice Munro og "No one belongs here more than you" av Miranda July.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På norsk: Borgen, Vesaas, Askildsen, Vik, Nedreaas og Kielland. På engelsk: Somerset Maugham, Joyce, Conan Doyle og Hemingway. På fransk: Flaubert og de Maupassant. På russisk: Tsjekhov. På spansk: Cortázar, Rulfo og Monterroso.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Vi må ikke glemme Odd Eidem og Arthur Omre. Hans "Ål i karry" er uforglemmelig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Mona AarebrotCamillaKjerstiUnn BjørklundKjerstin BrutehaugBookiacElinBeToneLars MæhlumKirsten Lundanniken sandvikHilde VrangsagenBente WBeathe SolbergNeraAmanda AMonaBLElin Katrine NilssenSynnøve H HoelBjørg L.FiolalpakkaJoakimTone SundlandKaren RamsvikFrode Øglænd  MalminOleHeidiPiippokattaBjørn SturødEivind  VaksvikReadninggirl30Tine SundalIngridHarald KKarin BergTanteMamieBjørg RistvedtIngunn SRisRosOgKlaging