Bokskatt på loftet!

Min far var en bokelsker i ordets rette forstand. Fortsatt, mange år etter hans død, finner jeg skatter fra hans boksamling.

"Fortrolige brev om Trondhjem og Trønderne" rommer autentiske brev skrevet av professor Laurids Smith ved Trondhjems Katedralskole. Brevene er stilet til geheimråd Johan von Bülow, marskalken til kong Frederik av Danmark-Norge. Smith rapporterer om tilstanden i Midt-Norge på 1700-tallet. Jeg har ikke rukket å lese dette enda, men oppfatter at dette er interessant kulturhistorie!

Som en kuriositet kan jeg nevne at boken er utgitt av "Den litterære klubb i Trondheim" hvori opptatt, som det står, "Bokmannsklubben" (en klubb kun for menn?). Mitt eksemplar er nummer 142 av 250 utgitte bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Merkelig, jeg har lagt inn denne boken, du har visst også lagt den inn, men når jeg søker på den, kommer det opp: "Ingen treff på Fortrolige brev om Trondhjem og Trønderne"???

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg har den, under Kulturhistorie. Vet ikke hva som skjer.
Har du forresten lest den ut? Tar tid å komme seg gjennom det gamle språket; jeg leser andre ting innimellom :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leser litt i den hver kveld...fant den i bokhyllen min også etter at jeg hadde kjøpt en ny fra antikvar, så jeg har lest den en gang for veldig mange år siden. Jeg har lagt den inn, men den kommer ikke opp når jeg søker...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

1700-tallets etterretning!

Dette er en forunderlig bok (jeg tror ikke at mange av dere har den, siden den kun finnes i 250 eksemplarer).
Trondheim var på 1700-tallet et viktig handelssentrum med et stort og mektig borgerskap. Laurids Smith, rektor ved Trondhjems katedralskole, rapporterer til hoffet i København. Smith forteller om enkeltpersoners egenskaper, karaktertrekk, drikkevaner osv. Intet blir lagt skjul på.

Smith skriver blant annet om "Nordmændenes Characteer, at det er et stolt Folk, som følger sin Kraft og Værdighet" og videre "at det er et Kongerige, ikke Provindse eller undertvungen Nation, men ett Folk, der frivillig har givet sig under sine Konger..."
Norge, underlagt Danmark, 400-årsnatten, regner seg atså likevel som et eget kongerike.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

For et artig funn :) Og at den er nummerert attpåtil...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, ikke sant!
Spesielt artig siden jeg er gift med en trønder, har bodd 16 år i Trondheim og født to av mine tre barn i byen - gleder meg til å lese "meldinger og råd til kronprinsen (senere kong Frederik den sjette) om styre og stell i Norge".

Enda en liten finurlighet; boken var ikke oppskåret fra trykkeriet, jeg måtte, forsiktig, skjære sidene fra hverandre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Grete AastorpStine SevilhaugMangosaft45Synnøve H HoelHarald KBertyCecilieSissel ElisabethKine Selbekk OttersenGladleserSigrid NygaardIngeborg GConnielittymseAnineEvaTorill RevheimBård StøreLogikaKirsten LundBjørg RistvedtDemeterHegeMargretheTarjeikriraAndreas BokleserAnne Berit GrønbechTove Obrestad WøienEli HagelundRufsetufsaOleTorTor Arne DahlTonesen81Linda NyrudNinaVibekeKjell F TislevollVegard Borgen