Hysterisk festlig! Denne boka gjorde meg til Sedaris-fan. Husker jeg fant den da jeg vandra omkring på Norli uten så mye å gjøre, og blei sittende og lese halve boka i godstolen i filosofiavdelinga der. Jeg hadde nemlig ikke penger til å kjøpe boka akkurat da...

Beskrivelsene av språklæringskampen er ubetalelige, og i det hele tatt er det så mye moro her at det skulle være noe for de fleste. Jeg fniste høyt, gang på gang!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Hysterisk er absolutt et passende ord. Jeg fikk latterkramper så det holdt gjennom hele boka. Genialt formulert og med historier man knapt kan tenke seg til, men som jeg likevel kjente meg igjen i iblant. Kanskje ikke verdens beste ting. Fikk uansett mer lyst til å begynne om igjen på fransk, tro det eller ei, og skal definitivt lese mer av Sedaris!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Høres herlig ut :) Jeg leste noe liknende i høst, ført i pennen av en kinesisk pike på studieopphold i London. Hele historien er lagt i hennes munn, og dermed skrevet med alle de språklige feil og mangler som er naturlig for en nybegynner i et språk. Skrevet av en kinesisk kvinne - det kan være hennes egen historie, for alt jeg vet. Den het noe sånt som "ordbok for kjærester" eller noe liknende, men jeg finner den ikke på siden her.... Noen som vet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har sett den boka av Xiaolu Guo, den dukker jo opp i fjeset på en hvilken bokhandel man enn er i. I alle fall virka det som om det var en heftig bestselger for ikke så lenge sida. Har ikke lest den, men har lest en annen bok av samme forfatter som var tidvis morsom, men ikke helt fulltreffer.

Sedaris-bokas språklæringshistorier handler vel mer om hvor mye han teiter seg ut når han skal lære fransk, og er en kilde til humor (som omtrent alt annet Sedaris opplever i boka!). Særlig når man kjenner til typiske feil nybegynnere gjør på fransk er det visse ting som er artig, såvidt jeg husker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja - den har jeg også lest: A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers av Xiaolu Guo. Jeg likte den overhodet ikke, selv om jeg syntes idéen bak boken var veldig god - men der har du den, i alle fall!

Og bare for å ha sagt dét: "språklæringskampen" til David Sedaris lar seg på ingen måte sammenligne med den Xiaolu Guo beskriver i sin roman, altså! I mine øyne, i alle fall.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vet dere bare, den som anbefalte denne boken til meg, var min bilmekaniker. Han kan nok mer enn å skifte olje, den gubben.....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du verden - spørs om ikke du må gå den bilmekanikeren nærmere inn på klingen; kanskje han har flere gode boktips på lager? :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var boken som åpnet mine øyne for David Sedaris også - og jeg fant den også helt tilfeldig i hyllene til Norli! Jeg falt pladask, i likhet med Jenni Canard - og har siden lest alt jeg kan oppdrive av David S. Innledningshistorien i denne boken er genialt konstruert, rett og slett - og språklæringsbeskrivelsene er, som Jenni sier, helt ubetalelige. Vidunderlig underholdning - kan nesten ikke anbefales nok!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette funnet gjorde jeg mens jeg gikk på videregående, og i engelsken skulle klassen lese en bok på engelsk som del av pensum. Læreren lurte på om noen i klassen hadde en anbefaling, og jeg anbefalte denne, fordi jeg tenkte dette måtte være en underholdende og forholdsvis enkel vei inn i bøkenes verden for mine mildt sagt ikke så bokglade klassekamerater. Nå måtte vel alle skjønne hvor morsomt det kan være å lese?

Dessverre var det vel ingen som likte den, for de pløyde seg igjennom teksten med steinansikter og sukk og stønn. Den dag i dag er det meg fortsatt et mysterium, men for en som aldri har lest en bok før og ikke har lyst til å endre på det i utgangspunktet er det kanskje håpløst fra starten. Jeg veit ikke. Synd i alle fall...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvilken enorm skuffelse! Men jeg tror det må ha vært utslaget av "tvangslesing" - påtvunget lesestoff i forbindelse med undervisningen har dessverre små sjanser til å vekke særlig entusiasme, uansett stoffets kvaliteter, er min erfaring. Jeg var sånn selv også, selv om jeg var en innbarka lesehest: obligatorisk lesing av "The Grass is singing" ga meg en avsmak for Doris Lessing som varer fortsatt... Dessuten: kan du ha overvurdert dine klassekameraters engelskkunnskaper en smule, tror du? Du må liksom ha litt flyt i lesingen for å ta poengene hos en forfatter som Sedaris, trur eg... Har du hørt Sedaris lese, forresten? Han slo visstnok igjennom i radioprogrammet "This American Life" - i denne episoden får du bl.a. opplesningen av "Santaland Diaries" - enjoy!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har nok et godt poeng med både at påtvunget lesning og dette med språkkunnskaper, eller i alle fall lite erfaring med å lese bøker på språket, kan ødelegge det som kunne vært en god leseopplevelse.

Vi blei også tvunget å lese Doris Lessing (The Fifth Child) og det ga meg òg kraftig avsmak. Jeg har siden tenkt at jeg må gi henne en ny sjanse en vakker dag, men det er likevel ikke spesielt høyt på prioriteringslista... Noen påtvungne bøker har jeg dog likt veldig godt. Vi leste en fengende engelsk bok som het Holes, og Jens Bjørneboe likte jeg også godt å lese i norsken. Men det er jo fordi jeg (heldigvis!) liker å lese generelt.

Dette med Me Talk Pretty One Day var i tredjeklasse der engelsk var valgfag, og de fleste var ganske gode, men kanskje mer muntlig enn skriftlig. Det kan godt hende at når de ikke er vant til å lese på engelsk at de ikke skjønner det helt, sjøl om de kanskje skjønner det meste sånn reint "teknisk". Jeg er nok heldig som begynte å lese engelske bøker allerede da jeg var ti år gammel (da leste jeg Harry Potter på engelsk fordi jeg ikke kunne vente på den norske oversettelsen) og fortsatte med det siden da.

Den opplesninga skal jeg sjekke ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:-D

Jeg lurer på om jeg kanskje må korrigere meg selv og ta pensumlitteraturen litt i forsvar også; jeg har jo heller ikke bare dårlige erfaringer med skoletidens "pliktlesing", for all del. Johan Borgens novelle "Fra en født forbryters dagbok" falt jeg for eksempel pladask for i norsktimene, og den er fortsatt en favoritt...

Men viktigere: Jeg så nå at jeg glemte å sette inn url'en til Sedaris-opplesningen av Santaland Diaries - nå har jeg rettet på det!

På nettstedet til This American Life kan du også finne andre episoder med bidrag av David Sedaris, for øvrig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Karamasov11Agnete M. HafskjoldAkima MontgomeryTine SundalalpakkaAnniken LHeidi BHilde VrangsagenBeathe SolbergAnn ChristinSilje-Vera Wiik ValeHilde H HelsethBente NogvaKari FredriksenKirsten LundFindusHanne Cathrine AasMonica CarlsenHarald KSynnøve H HoelSiriStig TLars Johann MiljeHildaDaffy EnglundmgeMarit HåverstadRune U. FurbergMarianne MChristofer GabrielsenTanteMamiePiippokattaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJBIrakkLilleviKjell PMarit HøvdeFriskusenAnne-Stine Ruud Husevåg