Jeg bor for tiden utenlands, og leser derfor som oftest bøker av utenlandske forfattere på engelsk. Ikke noe galt i det, selvfølgelig, men jeg savner å lese på norsk, og derfor ønsker jeg meg bøker til jul av de der hjemme i år. Så nå lurer jeg på om noen av dere har noen tips: Hvilke bøker skrevet av norske forfattere burde jeg lese?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 29 svar.

Jeg ser at Per Petterson bare er nevnt så vidt inne i en lang lekse med anbefalinger, og jeg vil gjerne trekke frem ham spesielt. Han har jo slått stort an utenlands også, både med "Ut og stjæle hester" og "Jeg forbanner tidens elv". Det virker som om "hestene" har slått best an hos folk flest, men personlig synes jeg "elva" også er utrolig bra, - og det er alle de andre bøkene hans også! :-) Og alle de andre (ikke "hestene") handler på fascinerende vis grovt sett innenfor samme "univers".

Så hvis du vil vite hva som har skjedd på litteraturfronten i hjemlandet er du nødt til å lese Petterson! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset! Jeg har faktisk lest både "hestene" og "elva", og likte begge to veldig godt. Men nå kom jeg på at jeg veldig gjerne vil sjekke ut andre av bøkene hans, så takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser du har fått mange gode tips! Jeg ville bare slenge med diktene til Olav H. Hauge. Blir aldri lei!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Jeg tror ikke jeg har lest et eneste dikt av ham, så det kan være spennende!

Og ja, mange gode tips, og jeg gleder meg til å se hva de hjemme plukker ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dødslekene? Skal lese den selv også :3

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sigurd Hoel, selvfølgelig! På grunn av språket, kunnskapen, innsikten og ironien. Bare ikke start med "Veien til verdens ende".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg husker at jeg leste halve Møte ved minepelen en gang, og den likte jeg egentlig godt, den eneste grunnen til at jeg ikke ble ferdig, var at boken ikke var min, og på et tidspunkt var ferien over, og jeg måtte reise hjem, uten boka. Kanskje det er på tide å gjøre et nytt forsøk?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kikket på nettstedet ditt - så flotte fotografier! Er det du som har tatt dem? Uttrykksfulle, jeg likte fargene og komposisjonene.

Når det kommer til norske forfattere, sverger jeg til de gamle: Cora Sandel (triologien om Alberte), Sigrid Undset (Kristin Lavransdatter), Johan Falkberget (Nattens brød, Ann-Magritt, Christianus Sextus, for ikke å glemme Eli Sjursdotter). Inger Hagerups dikt, tilsynelatende så lette, og så fulle av humor og livsvisdom.

Jeg vet ikke om disse passer helt med profilen din - men gi dem en sjanse! Gode person- og miljøskildringer. Handler rett og slett om det å være menneske.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åh, tusen takk, så hyggelig å høre, og ja, det er jeg som tar bildene (med mindre annet er oppgitt, men det hender ikke ofte).

Av forfatterne du nevner, har jeg bare lest Sigrid Undset, og selvfølgelig noen av Inger Hagerups dikt, men på langt nær mange. Noe av poenget med å be om tips på denne måten, er vel å finne frem til noen navn jeg kanskje ikke hadde valgt av meg selv, så jeg er veldig takknemlig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har jo også bøker av Jo Nesbø - Harry Hole, og Unni Lindell - Cato Isachsen hvis du liker krim.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg liker jo egentlig krim ganske godt, men krim er også det eneste det er ganske enkelt å få tak i her nede, i løpet av et år i Thailand har jeg skjønt at nordmenn flest har med seg (og legger igjen) krim på tur!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil foreslå en bok fra nyere tid;

Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet av Johan Harstad.

Boka er blant annet filmatisert som enserie som skal komme på NRK i løpet av 2011. Handlingen er i 1999 og vi er sammen med Mattias og hvordan han vil være anonym i samfunnet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åh, jeg elsker den boken! Og jeg visste faktisk ikke at den blir filmatisert. Lurer på om jeg kommer til å bli glad eller skuffet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det meste av Amalie Skram (bortsett fra Hellemyrsfolket), ellers er "Jeg vinket ikke, jeg druknet" av Anne B. Ragde ganske bra. Og hvis du skulle ønske deg noe litt annerledes så er "typisk norsk" av noen forskjellige, men spesielt Petter Wilhelm Schjerven en fin artig bok :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åja, den har jeg hørt om, den "typisk norsk"-boka!

Jeg ser jo nå hvor mange norske forfattere jeg ikke har lest noe av, Amalie Skram er også en av dem (med forbehold om at jeg sikkert leste noen utdrag på skolen, men det har jeg uansett glemt).

Av Anne B Ragde har jeg bare lest Berlinerpoplene og de to oppfølgerne, så kanskje det hadde vært gøy med noe annet av henne!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den er veldig fin, og siden du er i utlandet er det jo godt å føle seg litt ordentlig norsk iblant ;) Du har jo mange gode forslag fra gud og hvermann nå så du får kose deg med å velge ut bøker :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, vet du, innimellom er det veldig godt!

Og takk, det blir en finfin liste å sende hjem, så kan jeg vente i spenning på hva som dukker opp!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En god bok av Anne B Ragde er Arsenikktårnet. Den anbefales. :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du hørt om han der Karl Ove Knausgård? Bøkene hans er ihvertfall mye omtalt. (Min kamp 1-5 foreløpig)
Ellers anbefaler jeg Per Petterson, alt av han egentlig, og kanskje mest 'Ut å stjæle hester'.
Roy Jacobsen er også en med mange høydepunkt. Jeg tenker meg at det kunne vært ganske kult å sitte utenlands og lese hans store syklus om fremveksten av det norske velferdssamfunnet, nemlig 'Seierherrene' og 'Vidunderbarn'.
Jeg synes jeg bør anbefale en kvinnelig forfatter også. Da har vi Kristine Tofte som har skrevet noe så kult som en norrøn fantasy, på nynorsk. Nemlig 'Song for Eirabu', den kan trygt anbefales.

Jeg ser du har lest Lars Saabye Christensen og Ingvar Ambjørnsen. Hvis du likte de så er det plenty mer å ta av. 'Hvite niggere' av ambjørnsen anbefales, særlig hvis du likte 'Den store revejakta'. LSC's Beatles har jo sin fortsettelse i 'Bly' og 'Bisettelsen', men de er såpass forskjellige dyr fra Beatles at jeg kvier meg litt for å anbefale dem på det grunnlaget. Men jeg likte dem egentlig bedre enn Beatles, men har skjønt at jeg er litt i mindretall i så måte.
Ellers er 'Opp Oridongo' Ambjørnsens siste, og 'Bernhard Hvals forsnakkelser' LSC's siste. Om du likte Halvbroren så tror jeg kanskje du liker Bernhard også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Roy Jacobsen, han har jeg aldri lest noe av, og jeg er enig med deg, det høres ut som et passende tema å gå løs på herfra!

En norrøn fantasty, det hørtes sprekt ut. Av ren nysgjerrighet tror jeg jeg må føre den opp på listen også.

Jeg har lest det du nevner av Lars Saabye Christensen, bortsett fra den nyeste (og sånn bare for å si det, jeg likte Bisettelsen veldig godt, så er vi i hvert fall sammen i mindretallet). Ingvar Ambjørnsen er jeg også veldig glad i, har lest Hvite Niggere, men ikke den nyeste, så den burde jo egentlig være naturlig å føre opp på listen.

Når det gjelder Knausgård, så lurer jeg fortsatt litt på om jeg skal lese bøkene eller ikke, og jeg ender nok på skal, men tror jeg venter et år til, til jeg er hjemme igjen og kan forsyne meg fra pappas bokhylle!

Takk for tips!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du liker noveller og ikke har sjekket ut Ambjørnsens novellesamlinger enda, særlig "Delvis til stede," MÅ du gjøre det. Jeg synes mange av novellene hans er helt fantastiske.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Latours katalog" og "Jeg skal vise dere frykten" av Nikolaj Frobenius

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg måtte google dette navnet, og må si han høres spennende ut, gøy med noe helt ukjent (ukjent for meg, altså), så disse føres opp på listen. Takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mine tips er Markens Grøde, Hamsun og Bestialitetens Historie, Bjørneboe. Personlige favoritter og bøker du "burde" lese:) Kan også legge til Haiene fra Bjørneboe, og kanskje Gert Nygårdshaug`s Mengele Zoo.

Ellers finnes det jo et vell av god norsk litteratur da, sikker på du kommer til å få masse flotte tips her:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste Markens Grøde for noen år siden, og er helt enig, en herlig bok. Bjørneboe har jeg ennå til gode å lese (selv om jeg gjentatte ganger har tenkt at det er på tide), så han fører jeg gjerne opp på listen! Gert Nygårdshaug kjenner jeg egentlig ikke noe særlig til, så det kan jo også være spennende!

Tusen takk for tips!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gert Nygårdshaug er briliant. Så slenger meg på det tipset! Mengele Zoo er en veldig god og tankevekkende bok. Den er en del av en triologi. Men jeg har bare lest den ene,og det holder det hvis man ikke orker alle tre. Ellers har nygårdshaug to rariteter av noen bøker: Klokkemakeren og Dverghesten. Kjempe artige! Dverghesten var dog best.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

det er notert, tusen takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

ritaolineHarald KAnne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandKirsten LundEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikteRufsetufsaIngeborg GNinaStig TVannflaskeTonjeIvar SandTheaLiv-Torill AustgulenAlice NordliTonesen81EvagretemorHelge-Mikal HartvedtDemeterKarin BergRisRosOgKlagingJan-Olav SelforsHeidi LChristinasiljehusmorToveEllen E. MartolTone HTor-Arne JensenVegard BorgenTine Victoria