Hva mener dere om pseudonymer? Er det ok å gi ut en bok i et annet navn? En tidligere forfatter som Andre Bjerke skrev jo flere bøker under navnet Berhard Borge. Lars Kepler er et pseudonym for Alexander og Alexandra Ahndoril. Hvorfor utga Andre Bjerke bøker under sitt pseudonym? Han skrev jo fantastisk uansett. Faktisk så utga han De dødes tjern som Bernhard Borge. Og det var ingen bok å skamme seg over. Den var og er fortsatt en av de beste norske bøkene i nyere tid. Er det en form for sjenanse eller at de ikke vil at andre skal vite at de har skrevet dette før de ser at det blir en suksess?? Jeg har ingen spesielle fordommer mot pseudonymer bare så det er sagt, jeg bare lurer?? Muligens hadde jeg gjort det selv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Krim var jo en ikke helt akseptert sjanger før i tiden (og er det kanskje ikke helt enda i noens øyne)På grunn av dette historiske aspektet, og alle de kjente forfatterne som fant på spennende pseudonymer til sin kriminalforfatteridentitet, synes jeg nesten det er mer perfeksjonistisk i forhold til sjangeren med de som fortsatt gjør det. Kulere er det også, i forhold til de som bare setter sitt normale Hansen eller Jenssen på verket. Blir jo helt unødvendig hvis du faktisk heter noe vanvittig tøft fra før da, men det er en annen sak ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når jeg tenker meg om viste jeg det. Det er jo klart slik du sier at hvis alle som het Hansen, Olsen eller Jensen skulle bruke sitt normale navn ville det ikke bli lett å finne den personen man faktisk leter etter. Den gangen jeg vokste i en lita gate var det ikke mindre enn 5 familier som het Olsen...for min egen del ville jeg kanskje bruke pseudonym som folk flest kan utale, og dermed ikke så mange som ville vite at det var meg. Ikke alltid lett å hete noe som bare en håndfull har som navn. Det er ikke spesielt anonymt men derimot personlig så det holder. Ha en fin søndagskveld :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Noen ganger bruker vel forfattere pseudonym for å unngå å bli assosiert med sine skrivende foreldre. Matias Fladbakken gav ut sin "Skandinavisk misantropi" (triologi) under pseudonymet Abo Rasul. Jeg regner med at dette var fordi han ville stå på egne bein og unngå å bli vurdert opp i mot sin far Knut Fladbakken. Sønnen til Stephen King, som skriver under pseudonymet Joe Hill, har gjort det samme.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er jo forståelig, slipper litt forventningspress på den måten :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er ikke godt å si, jeg for min del skal "signere" med mitt eget navn hvis om og men jeg skulle klare å få gitt ut min bok en gang i fremtiden. Jeg vil jo at folk, aller mest nære og kjære, skal se og være stolt over hva jeg har fått til. Uansett om boken blir en flopp eller en suksess.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Johan Borgen skrev under pseudonymet "Mumle Gåsegg" da han skrev "Far, mor og oss". Jeg har denne lille boka, som er fra 1945. Jeg har også en annen utgave av boka, utgitt i 1977, under hans eget navn. Det er evig lenge siden jeg leste den, men det var ei bok jeg likte godt. Kom på at jeg burde lese den på nytt igjen snart.
Jeg tror Natalie har mye rett i det hun skriver (under her) om hvorfor noen forfattere skriver bøker under pseudonym.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Før i tiden skrev ofte kvinner under pseudonym fordi de ellers ikke ville bli tatt alvorlig; George Sand og George Elliot er gode eksempler på akkurat det. J.K.Rawlings valgte å bare bruke initalene sine fordi hun mente at gutter ikke ville lese bøkene hvis de visste forfatteren var kvinne - det kan være at jeg tar feil der, men jeg mener å huske at jeg leste det et sted. P.D.James brukte også kun initalene for å bli tatt alvorlig som krimforfatter i sin tid. Hun har også skrevet mer romantiske bøker under pseudonym. For en forfatter som skriver i flere genrer, kan det være en måte å unngå forvirring blant lesere. Forfatternavnet blir jo en slags merkevare etter hvert for mange. Kjøper jeg en Stephen King bok så forventer jeg skrekk, og ville bli meget forundret om jeg fikk en bok om kaniner - med mindre de var morderiske zombiekaniner, selvsagt. Jeg har skrevet Ildfuglen under pseudonym - uten at det er så hemmelig at det gjør noe. Det gjorde jeg fordi jeg skriver krim og barnebøker sammen med en annen forfatter, samtidig som jeg har skrevet noveller for ukebladene i mange år under navnet jeg har brukt på serien.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Du har nok rett i at det ligger en del "fordommer" i det å skrive en god krim og være kvinne. Det er litt rart det der, vi jenter vi leser bøker av mannlige og kinnelige forfattere i alle aldre, mens gutter er skeptiske i samme forhold. Noen karer som kan svare på det?

Jeg har også brukt mitt eget navn når jeg fått publisert noen få artikler og epistler. Men hvis jeg skulle skrive bok vet jeg ikke om jeg skal bruke mitt eget eller ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

SiljeJarmo LarsenBerit RNinaTanteMamieAnne-Stine Ruud HusevågsvarteperHarald KNicolai Alexander StyveBård StøreAlice NordliAnniken LKirsten LundEmil ChristiansenSteinar HansenToveTor-Arne JensenEileen BørresenMarianne  SkageBenedikteMartinEster SRufsetufsaBjørg L.Bjørg RistvedtVariosaCecilie69Dolly DuckNeraHilde Merete GjessingPiippokattaKetilVanja Solemdalingar hSiljeKristine LouiseSynnøve H HoelBeathe SolbergSolTatiana Wesserling