Bønelivet til Teresa av Ávila talar framleis til oss, for denne spanske mystikaren skriv så inderleg og levande. Eg har reist forbi Ávila, som ho kom frå, og sett huset hennes i Salamanca, der ho hadde visjonane sine. Olaug Berdal står for omsetjing til norsk, forord, notar og etterord, og syster Maria Nada har skrive etterord. Og dette gjer dei så vi får innsikt og kunnskap.
Viser 21 svar.
I Roma finnes en fantastisk statue av Santa Teresa D'Avila (Bernini). Teresa ligger utstrakt i ekstase, en lystig liten engel smiler henført mot henne. Med den ene hånden løfter han lett i kjolen hennes, den andre holder et spyd med spissen i retning hennes skjød. Statuene står i en nisje.I sidefløyene sitter inkvisisjonens menn og følger med.
Etter min mening et av de mest betagende kunnsverk i Roma. Og selvfølgelig - fortsatt sterkt omdiskutert! Et besøk i Santa Maria della Vittoria anbefales på det varmeste.
Det var slik jeg fattet interesse for denne ekstraordinære kvinnen.
Takk! Denne nettstaden fungerer godt på mange måtar. Også til å kjenne att avisskribentar.
Nå ble jeg nysgjerrig! Jeg har ikke skrevet om Santa Teresa (men har faktisk en kladd! og en fast spalte ca. 1 gang i måneden). Kanskje Santa Teresa snart skal få komme på "baksiden" ...
Du sikter kanskje til dagens petit ...
Ja, nettopp. Følg gjerne opp med Teresa.
Ja visst - den statuen var sentral på grunnfagspensum da jeg tok kunsthistorie! I pensumbokens beskrivelse av statuen stod det om Sta. Teresa at hun var "swooning" - så siden er "swooning" det første ordet som dukker opp i hodet mitt når jeg hører om eller ser Teresa av Avila... Takk for påminnelsen, Lillevi - en vakker dag MÅ jeg få sett den statuen "i levende live" også.
Ja, du som er glad i statuer og Italia, legg veien om Santa Maria della Vittoria i Roma. Bruk den tiden du trenger, mange fascinerende detaljer som det kan være lett å gå glipp av. For meg en opplevelse som sitter.
En liten opplevelse i seg selv var å betrakte de menneskene som oppsøkte denne kirken - målrettete og betatte.
I min uvitenhet - hva betyr swooning ...?
Sorry - det burde jeg jo tatt med; min Cappelens store norsk-engelske ordbok gir følgende definisjoner av verbet "to swoon":
a) besvime, dåne, svime av; falle i avmakt.
b) dø (langsomt) hen, forta(pe) seg, tone bort.
"Falle i avmakt" er vel det mest treffende i dette tilfellet - men i tillegg så assosierer jeg ordet "swoon" også med en henførelse nær besvimelse; man kan blant annet bruke uttrykket om de "gamle dagers unge damer" som ble dåneferdige fort vekk, du vet den gang man gjerne hadde luktesaltet på lur... du kan i mine ører nærmest høre på ordet hvordan man henrykkes og beveges ut i en annen sinnstilstand: swooooon........
;-)
Så er det store spørsmålet: Hva er årsaken eller karakteren til denne henførelsen, avmakten, ekstasen - det guddommelige eller det erotiske. Hele skulpturen er så sensuell, så delikat - ikke rart er omstridt blant kirkens folk.
Hva sier kusthistorien, har du en henvisning kanskje?
Og takk for forklaringen. Mine ordbøker kom til kort.
Pensumbok nr. 2 frem fra glemselen! John Rupert Martin: Baroque s. 103ff.
Bernini in his "Ecstasy of St Teresa" of about 1640 [...] has followed with remarkable fidelity the account of the vision written by the great Spanish mystic herself, in which she describes the angel who thrust a golden spear into her heart, leaving her 'all on fire with a great love of God'. The collapsed attitude of the saint, the turbulent agitation of her garment and the passionate expression of the face - the mouth open as if moaning - unite to produce an unforgettable image of bodily and spiritual transport. No other artist has succeeded in thus crystallizing in concrete form the whole range of the ecstatic experience - the mystic's sense of withdrawal from the world, the alternating states of pleasure and pain, the expansion of the self that comes through union with the divine. And all of this is rendered with a realism that goes beyond mere virtuosity to bring what is limitless and incomprehensible into the realm of the visible and tangible.
Bernini's capacity to achieve a fusion of opposites - pleasure and pain, the temporal and the infinite, the pictorial and the sculptural - is employed even more imaginatively in "The Blessed Ludovica Albertoni", a work of the master's last years. For what we witness in this extraordinary sculpture is the death agony of the Blessed Ludovica, with which is mingled joyful anticipation of everlasting life.
Nå har jeg sjekket i hovedpensumboken om skulpturer fra den gang da - Rudolf Wittkower: Sculpture, men selv om Berninis Teresa-fremstilling naturligvis er omtalt der, så byr Wittkower faktisk ikke på noen særlig utfyllende tolkning av denne skulpturen. Han er mest opptatt av å fremheve at Bernini har utformet skulpturen slik at det faller lys inn på Teresa fra en skjult lyskilde - d.v.s. fra et vindu -, og at dette lyset blir som et guds lys over helgenen.
Jeg er sikker på at jeg har lest mer om Berninis Teresa av Avila annetsteds, men husker dessverre ikke hvor! Det begynner som sagt å bli noen år siden...
Jeg har ikke Discovery så kunstprogrammene der har gått meg hus forbi, dessverre. Men via youtube-lenken din, Karin, lette jeg meg frem til syv minutter om Berninis skulpturer fra BBC-serien "The Power of Art" - programlederen her er Simon Schema, og Nrk har jo sendt flere av disse programmene. (Men dette klippet om Bernini kan jeg ikke huske å ha sett før - så kjempebra å ha fått sett det på youtube nå, takk!)
Noen tiår etter Teresa-skulpturen laget Bernini forresten en skulptur som forestiller Ludovica Albertoni - den befinner seg i en kirke i Trastevere i Roma, og her ser man en lignende fremstilling av religiøs ekstase. Bare for å ha nevnt dét... interessant å sammenligne de to verkene - som altså begge befinner seg i Roma.
Tusen takk igjen til dere begge!
Jeg har både sett på klippene og lest utdraget fra kunsthistorien din, anne - flere ganger. Gir glede og innsikt!
Bare hyggelig. Det var fint å kunne bidra :)
:-D !!!
Er den ikke vakker!
Det som ikke er med i disse videosnuttene, er inkvisisjonen, de nidkjære menn som følger med fra sidene. Ansiktsuttrykkene deres, holdningene mm bringer en humor inn i det hele - selv om dette var blodig alvor for den virkelige nonnen Terese.
Tusen takk angelingua og Karin! Jeg tror det var et program på Discovery som gjorde meg oppmerksom på Teresa, programlederen sa: Hvis jeg bare skulle se én skulptur i Roma, måtte det bli denne.
Og Kjell - god tur til Roma!
Takk igjen for stoff om denne kvinna. Må få ordna billettar til Roma til hausten ...
God idé... Roma er flott. Jeg har også MYE igjen å utrette der...
:-D
Boka om Teresa av Avila er interessant og lærerik.Hadde først ''Venskabets mystiker'' av Grethe Livbjerg,men senere har Verdens Hellige Skrifter gitt ut bok om Teresa. Der er det Olaug Berdal som er oversetter. Begge er bra bøker om en stor mystiker.
Ja, eg fekk eksemplaret i Verdens hellige skrifter ei tid etter at eg hadde kjøpt boka i Thorleif Dahls kulturbibliotek. I Spania har eg sett dikta hennes i original. Det var stort.