Jeg har store planer om å forsøke å tette hullene i min litterære dannelse ved å få lest noen klassiske romaner. Derfor trenger jeg gode råd fra dere erfarne bokelskere: hvilke klassikere er etter deres mening fortsatt aktuelle og leseverdige, og hvilke kan man la ligge (so many books. so little time...) Jeg kan nevne at jeg akkurat har lest Jane Eyre, som jeg likte godt, og holder nå på med Anna Karenina, som jeg synes er enda bedre.

På forhånd takk for tips:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 62 svar.

For å få litt momentum i oppgaven med å tette hull i din dannelse foreslår jeg to bøker skrevet av Nobelprisvinnere. Bøkene har et fellestrekk og det er at de er korte. Den gamle mannen og havet, Hemingway. 99 sider.

Banevokter Thiel av Gerhart Hauptmann. 60 sider.

Altså to nydelige bøker som kan leses på en ettermiddag eller to.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser du har fått masse gode svar. Jeg kan også anbefale å ta en titt i Harold Blooms The Western Canon.

Bloom er av den mening at siden det er begrenset hvor mange bøker man kan lese i løpet av sitt liv er det viktig å velge de virkelig gode bøkene. Hans utvalg av bøker han mener det er verdt å lese ramses opp i slutten av boken, sortert både på tidsperiode og land.

Men listen finnes også på nett. Her er en link til hva han kaller den "demokratiske" perioden: http://home.comcast.net/~dwtaylor1/democraticcanon.html. (Helt nederst på siden kan man klikke seg til forrige eller neste periode.)

God lesning! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
  1. Du blir aldri ferdig, HA HA HA Ha ha ha.. krmt...
  2. Jeg ser mange gode forslag og følg dem alle.
  3. Ikke glem de store fortellerne som Balzac, Dickens, Stepehnson, Verne etc..
  4. Gi aldri opp, og sørg for å leve lenge.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ser at du har fått mange gode tips.
Så er jo spørsmålet, hva er en klassiker? Jeg tenker at det er en bok som lever gjennom flere generasjoner. En bok med kvaliteter for en ungpike - og for en gammel kvinne. En bok som vekker lesere i nye generasjoner.

Et lite utvalg av mine klassikere er:
- Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset
- Den fjerde nattevakt og Christianus Sextus av Johan Falkberget
- Bestialitetens historie av Jens Bjørneboe (hvis du orker)
- Tatt av vinden av Margareth Mitchell (den amerikanske borgerkrigen)

Lykke til med ditt klassikerår!
Vil gjerne høre hva du velger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipsene! Jeg leste Kristin Lavransdatter og Tatt av vinden mens jeg gikk på ungdomsskolen, og syntes da de var veldig fine bøker. Antakelig vil jeg ha et annet utbytte av dem hvis jeg leser dem på nytt, så det er mulig jeg skal få lest ihvertfall en av dem i løpet av neste år. Bestialitetens historie har jeg veldig lyst til å lese, den blir nok først på lista av lesetipsene dine:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De jeg har lest som jeg regner som klassikere er:

Sir Walter Scott - Ivanhoe

Roald Dahl - Danny og den store fasanjakten

Alexandre Dumas - Greven av Monte Christo, De tre musketeerene

Dekameronen

Lewis Carroll - Alice in Wonderland, Through the Looking-glass

H Rider Haggard - Kong Salomos miner

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å lese seg gjennom de viktigste bøkene i litteraturhistorien kan være et omfattende prosjekt. Det finnes neppe noen universell oppskrift som leder deg fram til et litterært bakgrunnsteppe uten hull.

Selv har jeg hatt stor glede av å lese de største av våre hjemlige forfattere: Hamsun, Falkberget, Ibsen, Kielland, Mykle, Duun, Vesaas. Og siden du liker Anna Karenina kan det være verdt å oppholde seg noen måneder i Russland sammen med Dostojevskij, Tolstoj og Turgenev. Av tyskerne bør kanskje Mann og Hesse besøkes, selv om de kan være tungt fordøyelige. Erich Maria Remarque er også et must. I Sverige finnes det minst like mange som bør leses som i Norge (Lagerløv, Lagerqvist, Strindberg, Enquist, Tunström ...) Og slik kan man bevege seg fra land til land ...

Ellers er nobelprisvinnerne og deres mest kjente bøker et godt utgangspunkt. Tenk på verdenslitteraturen som en åpen skattkiste. Det er bare å forsyne seg. Samtidig er det viktig å vite at man aldri vil nå bunnen av kista.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vet ikke om de er sagt, men Jeg vil anbefale

"The Bell Jar" av Sylvia Plath "De dødes tjern" av André Bjerke "Parfymen" av Patrick Süskind

litt hummer og kanari :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"The Bell Jar" er virkelig verdt å lese, så der slutter jeg meg til "Leselus". :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle de gode svarene du hittil har fått vil holde deg beskjeftiget med spennende reiser innen den klassiske litteraturen i flere år fremover. Til tross for dette vil jeg gjerne forlenge reisen din med flere forslag:

Alexander Kiellands "Gift" fra 1883. En roman med kritikk mot datidens konvensjoner.

"Vredens Druer" av John Steinbeck.

"Larmen og Vreden" av William Faulkner.

"Things Fall Apart" by Chinua Achebe.

"Cry - the Beloved Country" by Alan Paton

"Fluenes Herre" av William Golding.

The Little Prince" by Antoine de Saint-Exupery,

Og av nyere dato - Milan Kunderas "Tilværelsens uutholdelige letthet".

God tur!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg holder på med samme prosjekt! Foreldra mine har ei egen hylle i bokhylla med "klassikere" som jeg har store planer om å komme meg gjennom. De fleste av bøkene nevnt under her står i den bokhylla, og jeg gleder meg til å lese flere av dem! Ei av dem som gjorde størst inntrykk (selv om jeg da ikke fikk lest den ut på det tidspunktet) er Forbrytelse og straff. Fascinerende lesning!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mine egne favoritter er klassikere som du må lese:

Pesten av Albert Camus

Prosessen av Franz Kafka

Steppeulven av Herman Hesse

Alle tre er verdt å lese og er fortsatt aktuelle. Må også nevne at du allerede har fått utolig mange fantastiske gode tips

Gled deg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Frankenstein av Mary Shelley er min absolutte favoritt, anbefales på det sterkeste.

Her har jeg skrevet litt om boken hvis du er interessert.

I går kveld leste jeg Of Mice and Men av John Steinbeck, og den var sterk, men nydelig. Det er en kort bok som de fleste kan komme seg gjennom, og den er absolutt verdt det.

Tolstoy har skrevet mye annet enn Anna Karenina og Krig og Fred også, prøv gjerne noe mer av ham - han har mye bra.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk for alle gode tips! Ser ut til at 2011 blir klassikeråret for meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mange gode svar her! Jeg må jo i tillegg nevne:

"Slaktehus 5" (igjen) -alt det verste en kan tenke seg, tolket på den vakreste måten.

"Genanse og verdighet" -kanskje for ung til å kunne kalles en klassiker, men den vil utvilsomt bli det! Kan gjerne leses innimellom et par av Ibsens mesterverk. (Jeg leste den rett etter en runde med "Villanden" som nok er min Ibsen-favoritt, ... muligens)

Så vil jeg ta med "Boken om San Michele" -en magisk skatt jeg snublet over forrige vinter, om og av den fargerike legen Axel Munthe. Kan nok med hell leses før, ved siden av eller like etter "Kjærlighet i koleraens tid"

Den fantastiske "Gøsta Berlings saga" er et must som byr på mange artige, mystiske og fantasifulle sprell. Jeg må nesten nevne at en utrolig intens scene i denne boken spiller på tangenter som VIRKELIG maktet å gi meg det verste tilfellet av grøssende gåsehud jeg har lest meg til på mange år.

Til sist -ikke fordi jeg er ferdig, men fordi jeg må legge meg- tar jeg med "Trollfjellet" eller "Trolldomsfjellet" som vel er en mer brukt oversettelse. -En fantastisk bok på mange plan; humoristisk, filosofisk, politisk, psykologisk, og så videre. Har man -som meg- en aldri så liten (eller alltid så stor)hypokonder boende i seg er denne boken også et absolutt must!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Kjærlighet i koleraens tid" er en av mine absolutte favoritter. "Boken om San Michele" har jeg delvis lest et eller annet sted. Ble nysgjerrig når du anbefaler disse to før, ved siden av, eller like etter hverandre. Kan du utdype!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det kan jeg :) Axel Munthe, som har skrevet "Boken om San Michele" om seg selv, forteller i boken om sitt liv og kamp mot koleraen b.l.a i fattigstrøkene i Paris. Det finnes mange paralleller her, og Marquez nevner da også både boken og Axel Munthe i "Kjærlighet i koleraens tid." (Husker ikke helt, men jeg mener boken blir funnet hos doktoren etter "hendelsen med pappegøyen i treet." Når en forfatter nevner andre bøker i teksten sin (eller andre ting, som f.eks musikk) tar jeg det som et hint om at det som nevnes har relevans for historien, og føler at mange bøker jeg har lest har fått mere "fylde" ved bevisst å sjekke ut de verkene det henvises til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for interessante og inspirerende opplysninger!
Jeg husker ikke henvisningen i "Kjærlighet i koleraens tid", muligens var det den som en gang fikk meg til å kjøpe "Boken om San Michele" (har hørt om den også i andre sammenhenger). Nå setter jeg den i hvert fall i bokhyllen "Skal lese".
Det å være obs på en forfatters henvisninger, er jeg for så vidt ... men tydeligvis ikke nok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dæven, nå glemte jeg selveste Gatsby, han må ikke glemmes.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For ikke å snakke om "Don Quijote"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Slaktehus 5 har jeg faktisk lest allerede, den likte jeg veldig godt! Takk for de andre tipsene, Gøsta Berling har jeg av en eller annen grunn tenkt på som kjedelig, men forstår at det ikke stemmer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I likhet med Ellen Martol støtter jeg Lars Magnus Jenssens forslag om Gösta Berlings saga! Som deg, Marianne, har jeg også vandret rundt i den tro at den var litt - tja - traurig? - men for ikke lenge siden ga jeg den en sjans', og oppdaget fort at jeg hadde tatt fullstendig feil. Da jeg hadde lest ferdig, la jeg inn et sitat som forhåpentligvis illustrerer litt av spennvidden i denne historien: åpningsavsnittene i Gösta Berlings saga.

Underholdende og full av kontraster er boken - og Gösta Berling selv viste seg å være langt fra den prektige helteskikkelsen jeg av en eller annen grunn hadde fått det for meg at han var! Og så har Selma Lagerlöf et så vakkert språk...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg anbefalar også denne boka. Selma Lagerlöf er ein fantastisk historieforteljar. Flott språk og nydelege naturskildringar!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den er fantastisk, - anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vet ikke om det er klassikere, men anbefaler George Orwells, 1984, Agnar Mykles Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin (viktig i norsk litteraturhistorie)og Amalie Skrams Hellemyrsfolket.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg må innrømme at jeg ikke har lest noe særlig klassikere. Omtrent den eneste jeg har lest er vel Jane Eyre. Men den har du jo alt lest. Jeg likte den ganske godt i alle fall. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ser på de bøkene som er nevnt og undrer meg litt over at det er så få norske! Jeg støtter Norah, - du må i allfall få med deg Sigrid Undset (Kristin Lavransdatter, og gjerne Olav Audunsson med) og Falkberget (An-Magritt/Nattens brød og Den fjerde nattevakt)! Men også Cora Sandel og Amalie Skram og Kielland og Camilla Collett og Hamsun og ....

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Vet ikke om "Innhaugfolket" av Anne Karin Elstad regnes som en klassiker, men den var iallefall verdt å lese. Jeg er veldig glad i historiske romaner, og synes dette var en (er jo egentlig fire bøker) fantastisk bok.:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest alle bøker av alle forfatterne du nevner unntatt Falkberget, men det var mens jeg gikk på ungdomsskolen og videregående, altså over 10 år siden. Det er nok på tide å lese noen av dem på nytt! Cora Sanders Alberte triologi er fantastisk, den skal jeg sette opp øverst på leselisten:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var jo flott at du har lest dem!:-) Lykke til med gjenlesing og nylesing!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og Garborg! Fred er verdt tiden det tar å lese den, samt Olav Duun med hans skildringer av folk som lever helt uti havgapet. Det er virkelig flott lesning.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

OG Johan Bojer!!! ...som jeg for min del "oppdaget" i sommer. Fantastisk forfatter. Jeg har lest åtte av bøkene hans - fant dem en etter en i antikvariater og brukthandler; gir deg en lenke til en liste over Bojer-bøkene "mine" - hvis du vil se noen titler. Jeg har merket av hvilke terningkast jeg har gitt disse bøkene, og hvilke av dem jeg har skrevet omtaler om.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har også funnet og lest flere bøker av Johan Bojer. Har 2 ulest og det er "Kongens karer" og "Verdens ansigt". Han har skrevet mange bøker så det dukker nok opp flere etter hvert.
Håper flere får øynene opp for bøkene hans, føler han er en nesten glemt forfatter og det er veldig synd for han skriver så bra.
Men vi to har i allefall gjenoppdaget han og setter pris på hans bøker :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De to Bojer-bøkene du forteller om har jeg ennå ikke oppdaget - så bra å ha funnet en "ny" favorittforfatter som etterlot seg så mange bøker! Fortell om "Kongens karer" og "Verdens ansigt" når du får lest dem da, Karin!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvilken av bøkene anbefaler dere å begynne med, er det en som skiller seg litt ekstra ut fra resten? Merker jeg ble veldig interessert her. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig med Karin; "Den siste viking" er et bra sted å begynne! Den er antagelig også den letteste å finne - har sett den nær sagt på hvert eneste brukthandel/loppemarked jeg har vært innom siden jeg leste den i sommer... Og så vil jeg gjerne slutte opp om oppfordringen til å fortelle hva du synes, når og hvis du får lest Bojer etter hvert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så gøy at du ble interessert da. Da synest jeg du skal begynne med den mest kjente boka, og den heter "Den siste viking". Du kan titte litt her inne for det er skrevet noen kommentarer om boka.
Prøv den, og kom gjerne med en kommentar hvis du bestemmer deg for å lese den ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forbrytelse og straff - Fjodor Dostovjeskij og Greven av Monte Cristo - Alexander Dumas er mine favoritter.-) Begge er lest flere ganger og vil bli lest igjen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hah, ingen som har sagt Moby Dick enda! Moby Dick!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg anbefaler Thomas Manns "Buddenbrooks - en familie i forfall" på det varmeste! Dessuten Knut Hamsuns "Markens grøde".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg anbefaler boka Dannelse for oversikt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for tipset! Skal ta en titt på den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Anbefaler gjerne: -The Wizard of Oz av L. Frank Baum (Leste den for første gang tidligere i år. Et sjarmerende og vittig eventyr!) -Gummitarzan av Ole Lund Kirkegaard. Kjempemorsom barnebok som jeg har lest mange ganger oppgjennom årene og som er like morsom hver gang jeg leser den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å, jeg elsket Gummitarzan da jeg var liten! Gleder meg til sønnen min blir stor nok til å lese den, da skal jeg lese den på nytt også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, den boka er udødelig. Husker pappa leste Gummitarzan for meg da jeg var lita og siden har jeg elsket den boka. Den er festlig og Gummitarzan må man bare bli glad i. Det beste er at den er like morsom for både store og små:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er noen av mine favoritter når det gjelder klassiske romaner:

Mrs Dalloway, Virginia Woolf
Sult og Pan av Knut Hamsun
Idioten, Opptegnelser fra et kjellerdyp og Brødrene Karamasov av Dostojevskij
Kimen og Is-slottet av Tarjei Vesaas
Wuthering Heights av Emily Brontë
The Catcher in the Rye av J.D. Salinger
Great Expectations av Charles Dickens
Mesteren og Margarita av Bulgakov
The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde
Ulysses av James Joyce

Håper noen av disse kan falle i smak!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

En som kanskje kan regnes som klassiker, selv om den først ble nektet utgitt i 1927 er Lady Chatterleys elsker av David Herbert Lawrence. Den er veldig moderne med tanke på når den ble skrevet. Det er en vakker historie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kjempegod bok:) Har tenkt på den i hele dag, og finner tittelen i ei bok jeg leste i dag, og igjen her...det betyr, at den må leses snart igjen:) Altså "Lady Chatterley's elsker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:D !

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen anbefalinger:

  • Charles Dickens: Oliver Twist, David Copperfield, Great Expectations, A Christmas Carol...
  • Mark Twain: Adventures of Huckleberry Finn og The Adventures of Tom Sawyer
  • Robert Louis Stevenson: Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde
  • Bram Stoker: Dracula
  • J. D. Salinger: The Catcher in the Rye
  • George Orwell: Animal Farm

Av norske forfattere synes jeg Jens Bjørneboe er fantastisk. Litt usikker på hvor jeg anbefaler å begynne, men Haiene, Jonas og Bestialitetens historie er i alle fall vel verdt å ta en titt på.

Til sist vil jeg bare si at sånn i forhold til å lese klassikere, synes jeg egentlig det viktigste er å lese de som eventuelt måtte interessere deg, heller enn å pløye gjennom en masse ting du ikke nødvendigvis synes er noe særlig for den "litterære dannelsens" skyld.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Takk for tipsene! Jeg er helt enig i at man skal lese det som interesserer en, men samtidig tror jeg man kan ha godt av å gå ut av sin bekvemmelighetssone en gang iblant også:) Jeg leser omtrent 100 bøker i året, så det burde være plass til noen klassikere også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser ut til at vi er ganske enige. Formulerte meg kanskje litt klønete, for jeg synes også det er flott å utfordre seg selv, og å forsøke å utvide sin egen komfortsone.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Charles Dickens David Copperfield, Mesteren og Margarita, Rødt og sort av Stendahl. Aleksander Kiellands bøker om Skipper Worse, Klokkene ringer for deg av Hemingway, Frankenstein av Mary Shelley, De elendige av Victor Hugo - for å foreslå noen ...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du må lese noe av Doris Lessing i løpet av livet. Lars Saabye Christensen og Petter (rettet etterpå: Per, heter han jo) Petterson er norske forfattere jeg kommer på. "Ut å stjæle hester" av Petterson er det mange som har lest, om det er et poeng. Saabye Christensen har jo mye ulikt, fra den søte lille boka "Hermann" om gutten med håravfall til mer komplekse bøker, min favoritt er "Modellen".Tove Nilsen er en mye lest norsk kvinnelig forfatter som er bra uten å være krevende.

Men om de er klassikere... i hvert fall er de regnet som gode og mye lest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leste "The Fifth Child" av Doris Lessing i fjor, og får fortsatt grøssende gåsehud ved tanken på den boka. Anbefales!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oppfølgeren til "The Fifth Child", "Ben, in the World" anbefales også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Med fare for å høre ut som en drittsekk: forfatteren heter Per Petterson, og boka heter Ut og stjæle hester.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt greit. Rett skal være rett og man bør ikke skrive i søvne ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oi, det er veldig mange gode klassikere jeg kunne tipse deg om men jeg velger 2 bøker, ei norsk og ei utenlandsk.

"Bildet av Dorian Gray" av Oscar Wilde, den andre boka jeg vil tipse om er "Jenny" av Sigrid Undset.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg vet ikke hva du har lest fra før.
Men av norske forfattere bør du i alle fall få med deg "An-Magritt"-bøkene (Nattens brød, 4 bøker) av Falkberget,
Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset (3 bøker: Kransen, Husfrue, Korset),
Alberte-trilogien av Cora Sandel,
- og i det minste ei bok av Hamsun, og da vil jeg foreslå "Markens grøde".

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En av mine store favoritter er Stormfulle høyder av Emily Brontë, så den anbefaler jeg sterkt. Ellers synes jeg du bør lese Jane Austen; Stolthet og fordom og Emma er de jeg liker best.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundKjell F TislevollMonica CarlsenAnniken RøilPiippokattaHarald KHilde H Helsethandreas h. o.Ellen E. MartolHelen SkogBertyBerit RJarmo LarsenTuridmajaTheaEgil StangelandEster SAgnete M. HafskjoldAnneWangAlice NordliTonesen81Jan-Olav SelforsTanteMamieHenrik  Holtvedt AndersenMorten BolstadLisbeth Marie UvaagTine SundalDemeterMargrethe  HaugenEli HagelundGodemineMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingVibekeTherese HolmmarithcIreneleserkntschjrldmay britt FagertveitMathias