Jeg er lærer for en flokk sjetteklassinger som liker å bli lest for. I adventstiden har jeg derfor bestemt meg for å lese en novelle/historie eller vise en kort film(snutt) for dem hver dag. Jeg har samlet en del stykker allerede men jeg mangler fremdeles MANGE, og nå er hjernen tom.

Er det noen der ute som kan hjelpe meg?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Sven Nordqvist sin "Gubben og Katten og Nissemaskinen! <3

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Historien om Karl-Bertil Jonssons julaften"

av Tage Danielsson og Per Åhlin.

"Det var en gang en jul for lenge siden, den gang man ennå kunne se fattige mennesker gå omkring i gatene. På den tiden var det ingen skam å være fattig, ......"

Karl Bertil Jonsson er 14 år, har en velutviklet samvittighet og ekstrajobb i førjulstida på postkontorets pakkeavd.

Det blir det glade jul og en god historie av!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er en flott julehistorie som en ikke blir lei av.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Nissen og katten" av Lars Kalvik er en utrolig stemningsfull, koselig og morsom julehistorie for folk i alle aldre, - det ultimate jule-eventyret! Du finner den i "Barnesignaler 2005", kalt "Jakten på tirsdag", resultatet av en debutantkonkurranse på Cappelen.

Ellers vil jeg nevne "Tante Pose" som vi nøt å få lest fra i adventstiden, hvert år på folkeskolen for 50 år siden;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei! Jeg går i sjette klasse og liker "Julemysteriet" av Øystein Gaarder veldig godt. Det er en historie for hver dag i desember. Det er som en julekalender-bok! Astrid Lindgrens julehistorier er veldig koselige de også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig i forslaget om Josten Gaarders "Julemysteriet". Her er det en bok inni en bok, man lærer historie og litt geografi og en del om kirkens historie. Det eneste dumme man kan si er at den handler om kristendommen og kirkens historie, en av personene i boka reiser tilbake i tid og rom til den dagen Jesus ble født, dette kan kanskje bli sett litt dumt på av enkelte, i disse "alle relgioner skal stå likt i skolen"-tider. Men dette blir jo opp til deg som lærer. Jeg likte den veldig godt da jeg var på den alderen, de tar den fremdeles frem og leser for småsøsknene mine i adventstiden..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er jo enig med deg i at det handler om kristendommen og ditt og datt, og det kan sikkert virke rart eller spesielt for andre. Men det å feire jul er jo en kristen tradisjon, og de fleste feirer jo jul selv om de ikke direkte er kristne. Det er jo en god og lærerik bok:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

absolutt, kristendommen og jula en viktig del av vår kultur, jeg tror Julemysteriet kan være en fin introduksjon til denne tradisjonen, og en spennende og intresant vinkling for de som kjenner mer til historiene. Jeg tror ikke mange vil droppe boka pga dette, men det KAN være noen som går glipp av en fantastisk bok, og en spennende adventstid. Jeg husker selv hvor mye jeg gledet meg til å høre fortsetelsen hver dag :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

”Skogmusa går på julebesøk” – Barbara Bartos-Høppner, ”Gubben og katten får julebesøk” - Sven Nordqvist, "Julegrøten" - Sven Nordqvist, ”Gutten som ikke trodde på julen” – Michael Teitelbaum, ”Jul i gamle dager” – Otto S. Svend, ”Den vesle bygda som glømte at det var jul” – Alf Prøysen, ”Kaisa Krabat hjelper mormor” – Astrid Lindgren, ”Jul i Bakkebygrenda” – Astrid Lindgren, ”Teskjekjerringa på julehandel” – Alf Prøysen, ”Svein og rotta feirer jul på landet” – Marit Nicolaysen, ”Rampete Robin feirer jul” – Francesca Simon, ”Musevisa” – Alf Prøysen, ”Julekveld hos musefamilien” – Alf Prøysen, ”Barnas jul (1984)” – bok med mange julefortellinger for barn, ”Jul med Prøysen” – mange julefortellinger for barn

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du vil ha noe tradisjonelt "julete" tenker jeg på ei kalenderbok som IKO-forlaget ga ut for en del år siden, tittelen er noe med ei stjerne - det er en fortelling for hver dag, en god blanding av klassikere som Astrid Lingren, Alf Prøysen mm samt innslag av mer tradisjonelt julestoff, både kristent og mer allment. Beregna på yngre målgruppe enn dine elever, men hvis du har tenkt å lese mye forskjellig kan du kanskje finne noe her. Du har kanskje div antologier med legender, historier og eventyr allerede ( f eks Dan Lindholm og Selma Lagerløfs legender), det er fint å bygge seg opp et lite "bibliotek" av passende kort-historier når man jobber med formidling som du! Vil anbefale Tove Jansons novelle/historiesamling "Det usynlige barnet" som blant annet inneholder fortellingen "Grantreet", en morsom julefortelling med Mummi-perspektiv. Og så har du jo alltids Piken med svovelstikkene eller noen av HC Andersens mer ukjente eventyr.
Kan også anbefale eventyr av Regine Normanns eventyr, de er litt annerledes enn Asbjørnsen og Moe, som de fleste kanskje kjenner. Eller noen av novellene til Roald Dahl, hvis du trenger noe mer uhygge. Lykke til - elevene dine er heldige som har en lærer som leser for dem, og du er heldig som har en jobb der du får formidle gode opplevelser! Jeg blir glad av spørsmålet ditt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du kan jo lese fra boken "Amalies jul". Det er en liten ting som skjer hver dag i desember. Den leste læreren for oss når vi gikk i 6.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott å få innspill fra noen som er omtrent i den aktuelle alderen! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En film som jeg syns er fantastisk fin (hvis den ikke blir for barnslig, da?), er: Rock'n Roll Wolf - Mom is Home - med The Moscow Ice Ballet.
På Nrk ble den kalt "Med Grimm og Gru".
Den er full av dans og akrobatikk og har mange herlige sanger og skuespillere som er fantastisk flott sminket og kledd ut. Spesielt syns jeg at ulven og eselet er fine. Men hovedrollene er geitekillingene og moren deres, og de er herlige.
Det gjelder å vinne over det onde (ulven og gjengen hans), noe som selvfølgelig skjer. En feelgood-film.
Du kan finne snutter fra filmen på YouTube. Nyt!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den er kjempefin : ) Et høydepunkt i julen er denne flotte filmen. Sangen er nydelig. Syntes ikke den er barnslig for dette er en historie som rører meg og gjør meg glad hver gang jeg ser den : )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

tv-serien av Narnia eller du kan vise klipper fra filmen the nightmare before christmas!:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vet ikke om de vil passe for sjetteklassinger eller om de har vokst fra dem. Men JR Tolkien skrev jo masse brev fra julenissen som barna hans fikk i jula, og de ble samlet i en bok vet jeg. Hadde den en gang i tiden. Mye morsomme og gode historier. Snekker Andersen er jo en klassiker... Ellers vet jeg ikke helt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dickens' A Christmas Carol er en sikker vinner, både som tekst og film. Den er filmatisert mange ganger og det finnes også flere animerte versjoner. Klipp finner du blant annet her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En film som kan fenge 6 klassinger er kanskje A nightmare before Christmas. Den er litt mørk og dyster men alikevel varm. Mine barnebarn kan den på rams. Av bøker er et forslag Julemysteriet av Jostein Gaarder eller kanskje den store nisseboken kan være noe. Noen forslag fra meg, men det er helt sikkert fler her inne som har fler gode forslag. :D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for mange gode innspill! Kom gjerne med enda fler! Julen har mange dager...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den er kanskje ikke den lystigste av historier men Karens Jul av Amalie Skram minner om at ikke alle har det like lett, selv om det er jul. En nydelig skrevet historie som jeg anbefaler alle å lese en gang eller to til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Julie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadPiippokattaAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieKirsten LundLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund ÅdnøyBerit RVibekeThea