I denne boken forteller arkitekten og kunstneren om livet i den lille landsbyen Nanpur, der han ble født og vokste opp. Han beskriver skikker og tradisjoner knyttet til fest og hverdag, og lar landsbyfolket selv komme til orde og fortelle om sine liv, sine håp og drømmer. Han forklarer leseren hvordan kastesystemet er bygget opp, og forsøker å få sine intervjuobjekter til å fortelle hvordan de ser på kastesystemet. (I dag er kastesystemet forbudt i India, men så vidt jeg har lest annetsteds, har man i realiteten ikke klart å komme det til livs.)

Forfatteren har delt opp boken i kapitler som tar for seg ulike sider av landsbylivet. Kastesystemet er allerede nevnt, men han beskriver dessuten fødsel, bryllup og død, kostvaner, håndverk og handel, kvinnenes stilling og barns hverdag. Landsbyen Nanpur trer levende frem av bokens sider, og leseren får oppleve hvordan alle innbyggerne er avhengig av hverandre for at samfunnet skal fungere.

Mohanti er en god forteller, og han skildrer innsiktsfullt og empatisk hvordan tilværelsen arter seg for høy og lav i landsbyen. Boken kom ut på engelsk i 1973 under tittelen "My village, my life - Nanpur: A portrait of an Indian village". Min norske utgave, utgitt på Grøndahl forlag i 1974, fant jeg nylig i en brukthandel - men det ser ut til at den engelske originalen skal være å få tak i via amazon, og den finnes også p.t. på http://www.antikvariat.net. Jeg anbefaler denne boken til alle som vil vite mer om indisk kultur, dette er en liten skattkiste i så måte! Det kan være mye som har endret seg på de 35 årene som har gått siden boken kom ut første gang, men jeg er ikke i tvil om at jeg stiller med bedre forutsetninger for å forstå indisk historie og samtid etter å ha lest "Min indiske landsby".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KLene AndresenEvaSynnøve H HoelTonjeRisRosOgKlagingPiippokattaKirsten LundJohn LarsenTheaAnn ChristinRandiAgretemorTone HJulie StensethGrete AastorpGladleserDaffy EnglundReadninggirl30MarianneNAvasomniferumBjørn SturødHanne Kvernmo RyeAnne Berit GrønbechHilde Merete GjessingWenche VargasJarmo LarsenKaramasov11MaikenFlyvebladTine SundalLesevimsaNorahIvar SandLeseaaseFindusEllen E. MartolIngrid HilmerTrude Jensen